Bouw nieuwe school kan doorgang vinden
COLLEGE HAKT KNOOP DOOR EN ACCEPTEERT HOGERE KOSTEN

Bouw nieuwe school kan doorgang vinden

Eerder al informeerde wethouder Michel Kotteman de gemeenteraad over de gestegen kosten van de bouw van de nieuwe school in de Bornsche Maten. Door ontwikkelingen in de markt bleek dat bouwers een miljoen extra nodig hadden om het project uit te voeren. Terug naar de gemeenteraad voor extra budget zou betekenen dat er opnieuw een aanbestedingsprocedure gelopen moest worden met als risico dat de prijzen nog verder zouden oplopen.
 

Noodzaak

Burgemeester en wethouders hebben besloten de knoop door te hakken en de prijsstijging te accepteren, waardoor de bouw volgens planning kan starten. “De nood en de urgentie dwong ons een keuze te maken”, legt burgemeester Jan Pierik uit. Het college gaat op deze manier voorbij aan het budgetrecht van de gemeenteraad, maar heeft vanuit die raad signalen opgevangen dat men de noodzaak van de nieuwe school en de problematiek van de te krappe onderwijshuisvesting in de jonge wijk onderkent.
 

Er was in eerste instantie 7 miljoen begroot voor de bouw van de school aan De Horsten. Dat wordt nu iets meer dan 8 miljoen, waarvan twee ton een duurzaamheidslening is aan de Stichting Brigantijn waarmee extra duurzaamheidmaatregelen bekostigd kunnen worden.
 

Extra investering kinderopvanggedeelte

Daarnaast is door de gemeente besloten om het deel van het complex dat voor kinderopvang is bestemd voor eigen rekening te laten bouwen, in plaats van dat Kinderopvang Borne daarvan de eigenaar zou worden en dus ook de financiering voor haar rekening zou nemen. Het zou landelijk de voorkeur genieten dat de gemeente het kinderopvanggedeelte in eigendom houdt, zodat er ook volledige zeggenschap over het gebouw blijft mocht in de toekomst de onderwijsfunctie vervallen. Het betekent wel dat er nog eens een kleine extra 1,3 miljoen op tafel gelegd moet worden. Maar daar staat een huurovereenkomst met de kinderopvang tegenover. “Het zijn wel uitzettingen, maar twee van de drie onderdelen – kinderopvangdeel en duurzaamheidslening - zijn wel goed te dekken.”
 

Rechtszaak

De nieuwe school zou klaar moeten zijn met ingang van het nieuwe schooljaar 2023/2024 en die planning zou nu ook nog steeds haalbaar zijn. Mede ook omdat de Raad van State onlangs een uitspraak heeft gedaan naar aanleiding van bezwaren van projectontwikkelaars en bewoners in de Bornsche Maten. Wethouder Martin Velten: “We kunnen verder. Er zaten wel een paar weeffoutjes in het bestemmingsplan, maar we krijgen de gelegenheid om die te repareren.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans van Hasselt — 10 jun 2022
Nog geen maand geleden kondigden wethouder Kotteman aan dat de bouw van de school de Horsten 1 miljoen duurder uitviel. Nu trekt het college er 2,3miljoen extra voor uit. Wat is er in die maand gebeurt of heeft de wethouder “alternatieven feiten“ gepresenteerd. Wat blijkt het kinderopvang gedeelte gaat Borne zelf in eigendom nemen en financieren. Deze financiële aderlating moet consequentie hebben voor de overige ambitieuze plannen van Borne. Deze extra uitgave van 2,3 miljoen zou moeten betekenen dat er een streep gaat door het huis van Borne. De ambtenaren moeten nog maar een flink aantal jaren gehuisvest blijvende hun huidige locatie. Ook moeten de plannen voor het sportpaleis het Wooldrik tegen het licht gehouden worden. Want zit de gemiddelde Bornenaar wel te wachten op z’n sportpaleis of is het slechts voor een handje vol belanghebbende.

Leerlingen De Wheele helpen ‘hun’ eiland...

Ook de kinderen van groep 8 van basisschool De Wheele helpen mee om van het nieuwe...
16-11-2022

Geen Startersprijs voor Cirqll, maar…

“…Maar onze droom gaat gelukkig verder dan deze prijs”, aldus een eerste...
14-11-2022

Vriendinnen verlenen ‘verloskundige hulp’ in...

Ruim 24 jaar geleden studeerde Sanne Boone-Jansen (links op de foto boven), verloskundige bij...
19-10-2022

Cirqll uit Borne genomineerd voor Startersprijs

Op 10 maart van dit jaar lanceerden ‘de broertjes’ Sauer hun Cirqll, het bedrijf dat...
11-10-2022

WerkSaam Twente bundelt P&O-kennis in Zenderen

In Zenderen opende vrijdagmiddag WerkSaam Twente haar deuren. Een nieuwe parapluorganisatie van...
23-09-2022

Nieuwe naam, nieuw logo

Vrijdagmiddag werd onder grote belangstelling van leerkrachten, kinderen én ouders het...
16-09-2022