School in Bornsche Maten wordt een miljoen duurder
TIJDSDRUK PLAATST GEMEENTE VOOR DILEMMA

School in Bornsche Maten wordt een miljoen duurder

De nieuw te bouwen onderwijshuisvesting in de Bornsche Maten wordt ‘iets meer dan een miljoen’ duurder. Dat meldde wethouder Michel Kotteman dinsdagavond in de raadsvergadering. Er was voor de bouw zo’n 7 miljoen gereserveerd, maar nu de aanbestedingsprocedure bijna is afgerond blijkt dat bouwers het niet voor minder dan 8 miljoen willen doen. “Levertijden en prijzen schieten door het plafond. Het plaatst ons nu voor een dilemma”, hield Kotteman de raadsleden voor. “De afgegeven prijzen gelden tot 9 juni. Als we eerst moeten vragen voor extra budget aan de raad, dan gaat dat waarschijnlijk alleen maar kostenverhogend werken, omdat we opnieuw de aanbestedingsprocedure moeten doorlopen.”
 

'Rug tegen de muur'

Een alternatief is het totale budget van 8,4 miljoen nu aan te wenden, maar onderdeel daarvan was bekostiging van de onderwijspakketten en de herinrichting van de omgeving aan De Horsten. Investeringen die ook gedaan moeten worden en waarvoor dan op een later moment extra budget gevraagd moet worden. Hoe de prijsontwikkelingen daarvoor zijn is nog niet duidelijk. “Binnenkort krijgt het college het ambtelijk advies en dan is de keuze daadkrachtig doorpakken of niet.” “We staan met de rug tegen de muur en zitten nu in een tijdsklem”, vulde burgemeester Jan Pierik aan.
 

De raadsleden hebben uiteraard ook niet onder een steen geleefd en voelen al aan dat kosten van alle ambities behoorlijk zullen stijgen. Karin Scholten (GB90): “Die inflatie werkt veel verder door. Niet alleen bij de projecten, maar ook voor de lopende kosten. We willen er graag een keer breed over in gesprek gaan.”
 

Pierik gaf aan dat de raad op 21 juni alle ‘ins en outs’ te horen krijgt. “Dat is ook het eerste moment dat het college er zelf zicht op heeft.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 30 mei 2022
Dit is zo'n water-water warmtepomp die voor lage temperatuur (vloer)verwarming een rendement haalt van 680% Dat is een ruim 2xl hoger rendement (2x meer warmte per kWh elektriciteit die hij opneemt) dan de lucht-water warmtepomp die nu het populairst is in Nederland maar dus wel 2 x zo duur is in gebruik; www.topten.ch/private/product/view/HovalAGUltraSourceTcomfort13ww
Ron Hartman — 29 mei 2022
Wat aansprekelijker: veel mensen snappen dat je vanaf 200 meter diepte, water in een gesloten buis naar je woning haalt om een warmtepomp te voeden met warmte. dat is een zgn water/water warmtepomp. Vreemd vinden mensen het als je vertelt dat ook dat water uit de diepte meestal in de winter maar 14 graden is. Langs de warmtewisselaar pikt de warmtepomp daarvan warmte (plm 4 a 6 graden) en stuurt water van 14 min 4 a 6 graden terug de bron in. De warmtepomp pest onder hoge druk, de temperatuur omhoog. Met rioolwater gaat het niet anders, dus ook langs een warmtewisselaar en 4 a 6 graden pikken. Het voordeel is dat de natuur dat warmere rioolwater wat meer afgekoeld terug krijgt en het klimaat minder opwarmt. EN natuurlijk, dat de ruimten warm worden via de warmtepompen zonder dure diepe boringen.. Mensen snappen vaak niet waar het om gaat als het technisch wordt. Zo wel simpel?
Paul Cohn — 28 mei 2022
Borne bevindt zich in een riante uitgangspositie om energie te winnen uit hernieuwbare bronnen:
• Door de Bornse Beek stroomt water uit de RWZI’s van Vechtstromen door Borne waardoor de temperatuur daarvan ontoelaatbaar stijgt: www.h2owaternetwerk.nl/images/afb2gemtemp.jpg
•de mestvergister in Zenderen loost straks jaarlijks 200.000 m3 lauw restwater op het riool
Wat kan Borne daarmee?

WARMTE UIT HET GEZUIVERDE RIOOLWATER
HAALBAARHEID WARMTENETWERK DE THIJ Oldenzaal 25 juni 2020
We brengen de potentiële beschikbaarheid van warmte in ons watersysteem (aquathermie) in als partner in de Regionale Energietransitie (RES) en de alliantie Nieuwe Energie Overijssel.
www.energievannoordoosttwente.nl/media/wijkuitvoeringsplannen/rwzi-de-thij.pdf

Hopelijk durven nieuwe wethouders energie uit hernieuwbare bronnen ook in Borne tot wasdom te brengen: dan kunnen scholen geld op de exploitatie verdienen en het klimaat ontzien in plaats van geld te verspillen aan peperduur aardgas
Paul Cohn — 27 mei 2022
@Ton Huiskes: ik suggereerde al vaker dat Borne niet “het kind met het badwater moet weggooien”.
Het Vellesan College in IJmuiden spaart met warmte uit het riool -riothermie- jaarlijks 13.000 m3 gas en 23 ton CO2-emissie.
www.amfius.nl/projecten/gasloos-verwarmen-vellesan-college/
Het Tijenraan zwembad in Raalte bespaarde met riothermie in 2014 al 25% energie ten opzichte van 2012. De besparing van -toen- ca € 37.000,- is in de hal van het zwembad online te lezen. Zwembad De Veldkamo, Oldebroek bespaart zo sinds 2018 230.000 m3 gas/jaar.
In Borne overheerst koudwatervrees en verdwijnt het geld nog steeds via het rioolputje
BHM — 27 mei 2022
7 miljoen vast bedrag, laat er eens een externe naar kijken over prijsafspraken onderling.
Is tegenwoordig een standaard ding.
Basisschool de Optimist heeft ook lokalen over en nu worden ook kinderen van de Vonder gehuisvest in de Wheele.
Moeten ons gaan afvragen voor hoelang er zoveel klassen nodig zijn,
wanneer treed in de bornsche maten de vergrijzing in.
Er word altijd een veel te positief beeld geschetst over het leerlingen aantal in de toekomst
Ron Hartman — 27 mei 2022
@Huiskes: daar is fel verzet tegen geweest door mensen die de toekomst vorsen. De vorm (instroom van 2 geloven op 1 kussen) was belangrijker en ach wat leuk dat Aveleyn ook een mooi punt in het dorp wilde? Buurtwonen in Borne voor de ouderen? vergeet het zolang het draait om netwerken.
Ton Huiskes — 27 mei 2022
De Esch sluiten was achteraf geen goed idee, denk ik nu.

8 miljoen - geen kattepis!

En is er in deze nieuwe school ook sprake van energie uit duurzame bronnen - zou misschien geen gek idee zijn!
Mark — 27 mei 2022
We worden geregeerd door amateurs. De Esch sluiten, vervolgens zich verwonderen over de jonge aanwas in de BM en daarna een aanbesteding optuigen op basis van verkeerde uitgangspunten.
Het grappige is: zolang je met andermans geld speelt (lees: dat van de burger), kom je overal mee weg.
Dit soort types zouden in het bedrijfsleven nog net de koffieautomaat mogen vullen.
Hans van Hasselt — 27 mei 2022
Nu is het tijd voor echte keuzes. De vorige colleges deden voorkomen of de bomen tot in de hemel groeiden en hebben Borne financieel uitgekleed nu bungelen we onder aan de lijst van het benchmark rapport van BDO en is het aan het nieuwe college om echte keuzes te maken. Er staan nog een aantal projecten op stapel zo is daar de nieuwe school bij het Wooldrik. Het sportpaleis zelf en onze ambtenaren wilde ook graag een nieuw onderkomen. Omdat het huidige gemeentehuis niet meer aan de ?toekomstige? eisen voldoet. Er zal ingegrepen moeten worden want bij al deze projecten als ze door gaan zoals gewenst gaat het de gemeente 10 tot 15 miljoen extra kosten en wie zal dat betalen?
Paul Cohn — 27 mei 2022
maar exploitatiekosten drukken door over te gaan van Poetins gas op energie uit duurzame bronnen?
Hoho, dat is nqg iets te moeilijk voor onze 19e eeuwse ambtenaren en burgers
Ron Hartman — 26 mei 2022
Een veel toegepaste fout is dat de kostenstijging eigenlijk veel meer is. Fout beknibbelen op kwaliteit en duurzaamheid slaat dan extra toe. Elke bezuiniging op de kwaliteit van de isolatie van het pand maakt dan de exploitatie nog duurder. Het wordt tijd om te kiezen. Kwaliteit in de bouw voor de jeugd of verwarmd beach- ballen voor de millennials in de winter? De energie die nodig is maakt dat we een hele nare droom zien ontstaan. Een soort aquadrome. Een molensteen in wording. Keuzes maken nu het nog net kan!
Lichtgeel hesje — 26 mei 2022
Dit betekent dus bijstellen van de wensen en ambities naar beneden, ofwel een pragmatische en realistische aanbesteding (in de volksmond ook wel genoemd de tering naar de nering zetten)
Ernst — 26 mei 2022
Let wel, dat is exclusief de loon en prijsstijging voor de overige investeringen en kosten voor de school over de ? 1,2 miljoen.
Daarnaast moet dan ook ?even? de loon- rente en prijsstijging over de andere grote projecten, vanaf de datum van begroting tot de afronding van die projecten en die over de lopende begrotingsjaren. Voorwaar een ware uitdaging( nog los van waar wij dat geld vandaan moeten ?toveren?

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024