Veel belangstelling voor mestverwerker
OPEN DAG TREKT BIJNA 1.000 BEZOEKERS

Veel belangstelling voor mestverwerker

Zo’n 800 belangstellenden hadden zich aangemeld voor de open dag van de nieuwe mestverwaardingsinstallatie van Twence in Zenderen. Maar mogelijk zou het bezoekersaantal nog wel kunnen oplopen tot 1.000, vanwege mensen die op het laatste moment besloten nog een kijkje te nemen. Wellicht gelokt door het mooie weer, maar zeer waarschijnlijk ook door nieuwsgierigheid naar de enorme installatie waar jarenlang zoveel om te doen is geweest.
 

Ondanks tegenwind en vele bestuurlijke en juridische procedures kon de mestverwerker toch worden gebouwd. Sinds de zomer wordt er varkensmest ter verwerking aangeleverd op de locatie Elhorst-Vloedbelt. Tegen het einde van het jaar hoopt Twence vol in bedrijf te zijn en jaarlijks 250.000 ton mest om te kunnen zetten in waardevolle grondstoffen.
 

Waardevolle grondstoffen

In acht ingenieuze en bijna volautomatische stappen wordt de in tankwagens aangeleverde varkensmest omgezet in groen gas – genoeg voor ongeveer 3.000 huishoudens -, 25.000 ton fosfaatmeststof, 200.000 m3 schoon water, 15.000 ton kaliummeststof en 3.000 ton ammoniak oplossing voor industriële toepassingen. Allemaal grondstoffen van nut en waarde. Er blijft helemaal niets van de mest over dat als restafval bestempeld moet worden.
 

Veel moeite is gestoken in het voorkomen van geurhinder. Op alle gebouwen zijn afzuigleidingen geplaatst die lucht afvoeren naar een grote luchtwasser met zeven secties, die allemaal een andere component uit de lucht halen. Het zorgt ervoor dat er op de hele locatie niet of slechts heel minimaal een mestgeur te bespeuren valt. Aan slim omgaan met energie en warmte is ook de nodige aandacht besteed.
 

Trots

Het vervult de zes medewerkers die de vestiging gaan bemensen vol met trots. Eén ervan is de Bornse procestechnoloog Kirsten Telgenkamp. “Ik voel me hier als een kind in de snoepwinkel!”, zegt ze enthousiast. “Hier staat echt het nieuwste van het nieuwste. Uniek in z’n soort. Alles wordt hergebruikt. Het is toch prachtig dat wij bijvoorbeeld de ammoniak oplossing die hier gewonnen wordt weer gebruiken bij de afvalcentrale in Hengelo om daar de stikstofverbindingen uit de rookgassen te halen? Hoe mooi wil je het hebben? Ja, ik ben echt heel trots op wat we hier doen. Omdat je de boeren helpt met hun mestoverschot en ook de maatschappij helpt.” (AJ/BM/RH/DdG)

 

Open dag mestverwerker

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 11 okt 2022
Dankjewel @Paul Cohn en @Nico.
Ik hoor dit graag van een bewoner uit Zenderen of iemand van de dorpsraad die dit gaat beamen. Afspraken staan heel goed op papier, maar of die ook daadwerkelijk worden gevolgd en/of nageleefd (en bekeurd is een ander punt;

Over dat de mestverwerker nu in Zenderen is gekomen: hier kun je niet meer omheen en ook zeker niet alles terugdraaien. De bouw is al jaren geleden aangekondigd, er zijn bezwaren ingendiend, maar de mestverwerker is nu dus (nog niet helemaal op volle capaciteit). Een soort mosterd na de maaltijd commentaar van @Nico.
Maar het is je goed recht hier nog even op te wijzen.
Paul Cohn — 10 okt 2022
Tja, Nico en Ton Huiskes, jullie zijn de jarenlange mesttransporten dwars door Zenderen naar de afzetgebieden in N-O Nederland tot-nu-toe blijkbaar al vergeten, net als de -meermaals herhaalde- toezegging van Twence:

“het transport zal plaatsvinden via de Nijreessingel en niet door de kern van Zenderen”,
BorneBoeit, 30-07-2014

“Er worden bindende afspraken gemaakt met transporteurs van mest, waarbij de kern van Zenderen wordt vermeden door de circa 45 vrachtbewegingen die de locatie met zich mee gaat brengen”.
“Bijpraten over mestverwerker”,
BorneBoeit, 29-04-2015

Die bestaande jarenlange mesttransporten dwars dóór Zenderen zullen -door deze afspraken- dus verminderen.
Nico — 10 okt 2022
@Ton, ik hoop voor jou dat men hier goed over heeft nagedacht. In mijn ogen (en ik denk vele met mij) had deze mestverwerker hier nooit moeten komen. Dit is wat mij betreft "industrie" en daarom hoort deze installatie thuis op industrieterrein. Straks worden er van overheidswege maatregelen getroffen om mestproductie sterk terug te dringen. Ontstaat er dan weer "overcapaciteit"? Die mestverwerker had hier nooit moeten komen. Blijkbaar "hoge heren" overeenkomst tussen Provincie en Twence. Even ter herinnering: bij de opening van de oorspronkelijke vuilstortlocatie was al bekend dat ie overbodig was. Alle vuil moest naar allesverbrander in Hengelo.
Ton Huiskes — 10 okt 2022
Tja,@Nico de mest kan niet aankomen "vliegen" . Op een of andere manier moet de mest aangedragen worden op de plaats waar de mestverwerker staat ..

Heb je een ander idee soms hoe de varkensmest er moet komen? Idd er zullen meer vrachtwagens door Zenderen denderen ... de dorpsraad zal met oplossingen dienen te komen hoe en waar de beste route moet gaan lopen. Maar hierover is natuurlijk al lang nagedacht;
Nico — 10 okt 2022
Bij "Waardevolle grondstoffen" wordt netjes (in detail) vermeld hoeveel het allemaal oplevert. Maar het aantal vrachtwagens die de mest moeten aanleveren, wordt niet gegeven. Gek hč. Bang voor de grote aantallen die door Zenderen komen akkeren?

Borne Schoon: bijna 1.000 kg zwerfvuil

“Een geweldige opbrengst, maar tegelijkertijd is het nog steeds veel te veel”, aldus...
18-03-2023

College haalt streep door huidige Wooldrikplan

Donderdagmorgen maakte het College van burgemeester en wethouders wereldkundig dat het een...
16-03-2023

Bijna een derde Bornse kiezers stemt BBB

De stemmen in onze gemeente zijn geteld. En alhoewel het donderdagmorgen vanaf 09.00 uur in het...
16-03-2023

‘Bijzonder Borne’: mix van geschiedenis en rage

Vanaf komend weekend geven de PLUS-supermarkten in Borne via een bon in hun folder maar liefst...
13-03-2023

Hulpdiensten oefenen zaterdag in Hertme

Zo’n 125 eerstehulpverleners van het Rode Kruis, ambulances, een brandweerwagen,...
12-03-2023

Zolderbrand leidt naar hennepkwekerij

Bij de zolderbrand die maandagmiddag ontstond bij een woning aan de Letterveldweg in Borne (zie...
07-03-2023