Kerst: ver van huis en toch dichtbij
GEZAMENLIJKE VIERING IN DE ZWANENHOF

Kerst: ver van huis en toch dichtbij

Kerst. Een feest, gebeurtenis die je het liefst met anderen viert. Vooral met dierbaren. Voor de tijdelijke inwoners van Borne, de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, is dat dit jaar niet mogelijk. Zij zijn ver weg van huis. Missen familie en vrienden. En staan stil bij de symboliek van kerst. Het verlangen naar ‘Vrede op aarde’. Mondiaal de meest bezongen wens. Voor de ‘vaste’ inwoners van Borne was het op deze zaterdagavond in De Zwanenhof ook een moment om stil te staan. Wat betekent het om niet te kunnen leven in vrede? Op deze avond staan ver en dichtbij van huis naast elkaar. Met alle dezelfde wens. Leven in vrede met geluk en voorspoed.

 

‘Merry Christmas Celebration’

Het is angstvallig stil. We horen niets over een mogelijke wapenstilstand op Kerstmis of Nieuwjaar in Oekraïne. Het Kremlin zwijgt over een pauze in de vijandelijkheden. Oekraïne is een traditioneel christelijk land. Waar de Orthodoxe Kerk van Oekraïne toonaangevend is. Maar een klein deel van de bevolking is nog nauw verbonden met de Russisch Orthodoxe kerk. De christelijke feestdagen worden gevierd met eeuwenoude tradities.

 

Voorafgaand aan 25 december hebben Maria Boldueva, gevluchte Oekraïense (op de bovenste foto derde van links), en andere bewoners in De Zwanenhof een ‘Merry Christmas Celebration’ georganiseerd. Op deze zaterdagavond was iedereen welkom. Zo’n vijftig mensen van buiten kozen ervoor om samen met de negentig bewoners deze bijzondere avond te vieren. Samen te genieten van muziek, koorzang, dans, authentieke hapjes en drankjes.

 

Hoop

Maria legt uit: ”Kerstmis is ook voor ons een bijzondere tijd. Een langverwachte en de meest magische feestdag. Ondanks de duisternis in ons leven, brengt deze avond hoop op de vervulling van verlangens: de wens dat de oorlog eindigt.” Iedere bewoner en bezoeker realiseert zich dat deze avond. Terwijl ver weg familieleden vechten voor hun leven en land. Om de vrijheid te heroveren. Boldueva die van huis uit muzieklerares is leidt in De Zwanenhof een koor. Waar vooral ook kinderen in meezingen. Trots en gevoelig openden de kinderen, met steun van vrouwelijke bewoonsters, een Oekraïens Jingle Bells. Gevolgd door bekende kerstmelodieën in de moeders taal.

 

Bij de entree van het gebouw liggen Motanka poppetjes. Door de kinderen gemaakt. Dit symbool van voorspoed, vriendelijkheid en hoop, begeleidde eeuwenlang de voorouders. Het werd van generatie op generatie, van moeder op dochter doorgegeven. Het diende als talisman van het menselijk lot. Oude kleren van familieleden werden erin verwerkt. Het doet geloven dat het krachtige energie heeft en het huis en elk van zijn bewoners beschermt. Eric Zuidervelt, werkzaam in De Zwanenhof, vertelt dat hij merkt dat voor velen De Zwanenhof een thuishaven is. “Dit is mijn huis”, hoort hij dan ook zeggen.

 

Even ontspanning

Even ontspanning en plezier toen het Oekraïense folklore ensemble Rusalka uit Hengelo optrad. Een emotioneel moment. Vooral toen de groep opende met het volkslied. Kleurig geklede mannen en vrouwen. Gehuld in authentieke kostuums. Bloemenkransen, gekleurde linten, helder gekleurde vilten jakken en rokken, geborduurde blouses, laarzen. De klederdracht was compleet. Zang en dans wisselden elkaar af. Uiteindelijk dansten en zongen de bewoners mee. Het was even een vrolijk moment in Borne ver weg van het oorlogsgebied. Een momentje van ontspanning. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024