Wonen, natuur, water? Wat is voor mij belangrijk?
STEMBUREAUS MAKEN ZICH OP VOOR DE VERKIEZINGEN OP 15 MAART

Wonen, natuur, water? Wat is voor mij belangrijk?

Om de verkiezingen zo gesmeerd mogelijk te laten verlopen hebben de 58 stembureauleden in Borne instructiebijeenkomsten gevolgd. Inmiddels heeft iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, woonachtig in de gemeente Borne en het Waterschap Vechtstromen, van de gemeente twee stempassen ontvangen. Diverse inwoners van Borne helpen wederom bij het stemproces op 15 maart. Zodat iedereen tussen 07.30 en 21.00 uur een stem kan uitbrengen. Om ons democratisch recht mogelijk te maken. Een afvaardiging van De Toet’nbloazers helpt, na 21.00 uur, mee met het tellen van de stemmen. Voor het eerst kunnen waarnemers van het ministerie enkele locaties bezoeken om het stemproces te monitoren. Het Dijkhuis is gekozen als locatie voor de landelijke exitpoll door het IPSOS.

 

We kiezen voor leden van de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het Waterschap. Hoe zat het ook alweer? Het lijkt soms voor velen ‘een ver van mijn bed show’. Wat heb ik ermee? Toch hebben we er vaker mee te maken dan we denken.

 

Wat doen de Provinciale Staten?

Als inwoner van Borne krijg je soms te maken met beslissingen die de Provinciale Staten voor jou nemen. Actuele onderwerpen zijn: verspreiding van windmolens, aanleg van wegen, toekomstbestendige landbouw en stikstof, balans tussen robuuste natuur en economische ontwikkelingen, wonen. Het gaat dus over onze woon- en leefomgeving. Dit keer kunnen de inwoners van Overijssel kiezen uit 19 partijen. Uiteindelijk moeten er 47 volksvertegenwoordigers worden benoemd. De grootste partijen bepalen de coalitie en uiteindelijk de gedeputeerde statenleden. Dit is vergelijkbaar met onze gemeenteraad en de wethouders. Als inwoner van Overijssel bepaal je, door je stem uit te brengen, mede wat er moet gebeuren.

 

Kies ik ook de Eerste Kamer?

We zien op tv meestal debatten, discussies, in de Tweede Kamer. Dit gaat vaak over wetten. De Eerste Kamer keurt die goed of af. Een wet mag pas worden uitgevoerd als de Eerste Kamer die wet ook heeft goedgekeurd. Ook heeft zij het recht om te beslissen over het budget van Nederland. De Eerste Kamer controleert ook een beetje de Tweede Kamer. De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Dit betekent dat wij als inwoners ook indirect invloed hebben op de samenstelling van de Senaat.

 

Water gebruik je dagelijks

Water hebben we nodig. Voor het voedsel, de dagelijkse hygiëne, voor vertier. We genieten ervan maar hebben er ook last van als er enorm veel regen tegelijk valt. Of als het een tijd lang droog blijft. We hebben er dagelijks mee te maken. Waar kan er gebouwd worden? Leven we nog veilig bij overstromingen? Allemaal vragen waar het waterschap Vechtstromen mee te maken krijgt. Er moeten dagelijks keuzes worden gemaakt. Maar wat wil je als inwoner van Borne? Wat vind je zelf belangrijk? De inwoners van het waterschap Vechtstromen kunnen hun invloed uitoefenen door een stem uit te brengen op die partij die hun belangen behartigt. Er is keuze uit 10 partijen. Uiteindelijk kunnen er namens de inwoners 20 mensen plaats nemen in het algemeen bestuur. Dit wordt aangevuld met 3 vertegenwoordigers uit de agrarische sector, 3 uit het bedrijfsleven en 1 uit het natuurbeheer.

 

Opkomstpercentage

Elles Grootjans, ambtenaar bij de afdeling dienstverlening van de gemeente Borne, en behept met de organisatie van de verkiezingen legt uit. “In 2019 waren er ook verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. In de gemeente Borne heeft 61,28 procent van de stemgerechtigden een stem voor de Provinciale Staten uitgebracht. Voor het Waterschap was dit 57,66 procent.” Het kan wat lastig zijn om een keuze te maken. Omdat de informatie van een partij niet altijd makkelijk voor handen is. Een kieswijzer biedt een helpende hand. De geluiden vanuit de landelijke partijen, het Kabinet en de Tweede Kamer kunnen de standpunten van de kandidaten voor de Provinciale Staten overstemmen. Maar wie handig is op internet met Facebook, online bestellen, weet vast wel informatie te vinden die nodig is.

 

Het gaat uiteindelijk om gebruik te maken van het democratische recht. Stemmen en zodoende invloed uitoefenen op wat jij belangrijk vindt voor jouw woon- en leefomgeving in Borne. Binnenkort weten we hoeveel mensen hier gebruik van hebben gemaakt. (YD)

 

In de volgende stembureaus kan op woensdag 15 maart 2023 worden gestemd:

 • Gemeentehuis
 • Sportcentrum Wensinkhof
 • Bornse Harmonie
 • Wijkgebouw De Letterbak
 • Clubhuis B.V.V. Borne
 • Brandweerkazerne
 • Het Dijkhuis
 • Baisisschool de Optimist
 • MFA Sindron (Zenderen)
 • Bornsche Maten (tent op grasveld H.F. Roetgerinklaan)
 • Het Spookhoes (Hertme)
 • Kerkgebouw De Fontein
 • Gezondheidscentrum Fleminghof

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Hoort, hoort, zegt het voort!

Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje, zo luidt het gezegde, het gaat razendsnel van...
29-06-2024

Word jij herenboer op de Zenderense Es?

ADVERTORIAL • In Twente hopen we na Herenboerderij Usseler Es binnenkort een tweede...
05-06-2024

‘Het gemak dient de mens’

Af en toe zie je er nog wel eens één staan langs een sloot of op een boerenerf,...
04-06-2024

Borne experimenteert met nieuw stembiljet

De voorbereiding voor de Europese verkiezingen in Borne is begonnen. Maandagavond ontvingen de...
14-05-2024

Meulenbroek Dierenartsen bestaat 15 jaar

ADVERTORIAL • Wat gaat de tijd snel! 15 jaar geleden begonnen wij uit het niets onze...
06-05-2024

Strijdend onder Britse vlag

In Green Park, hartje Londen, staat het in 2012 door koningin Elisabeth onthulde...
03-05-2024