‘Bijzonder Borne’: mix van geschiedenis en rage
CO-CREATIE VAN PLUS SUPERMARKTEN EN HEEMKUNDE BORNE

‘Bijzonder Borne’: mix van geschiedenis en rage

Vanaf komend weekend geven de PLUS-supermarkten in Borne via een bon in hun folder maar liefst 4.500 boeken uit over de geschiedenis van Borne. Niet de zoveelste variant in een lange rij, maar een bijzondere uitgave van 74 pagina’s die door de lezer zelf wordt ‘ingekleurd’. En dat gebeurt dan door middel van 252 fotoplaatjes die vanaf 26 maart tien weken lang bij de beide supermarkten zijn te ‘scoren’. Maandagmorgen ontving burgemeester Jan Pierik uit handen van de Plus-mannen Robert Wallerbosch en Hendrik-Jan Huls het eerste exemplaar. Mét plaatjes, dat wel…
 

Geweldige kans

Robert Wallerbosch vertelt dat het idee voor een dergelijke uitgave al in 2019 ontstond. “Maar waar begin je dan? Wie heb je er voor nodig?”, vertelt hij vol trots. En logischerwijs duurde het niet lang totdat er aan de deur werd geklopt bij de Heemkundevereniging Borne. “Eigenlijk hebben we best veel bij deze vereniging neergelegd”, vult Hendrik-Jan verontschuldigend aan. Een gegeven dat door Annemarie Haak en Frans Edelijn van de Heemkundevereniging, die ook bij de officiële overhandiging aanwezig zijn, volmondig wordt beaamd. “Klopt”, zegt Annemarie. “Voor ons was het ook nieuw, maar tegelijk een geweldige kans om de geschiedenis van Borne heel laagdrempelig voor het voetlicht te krijgen.”
 

Kort en goed, het schrijverscollectief van de vereniging ging zich buigen over het concept en met alles wat het in zich had (inclusief de medewerking van het gemeentearchief) eraan werken om er een aantrekkelijk verzamel-, kijk- en leesalbum van te maken. Volgens Robert Wallerbosch zijn de samenstellers daar volledig in geslaagd. “Vanaf het eerste moment wilden we dat er beleving in deze uitgave zou zitten. Het moest gewoon bijzonder worden. Nou… bijzonder is het geworden. En dan druk ik het nog zacht uit.”
 

Luchtig geschreven

Bijzonder Borne is vooral ook een kijkboek geworden. Geen ellenlange teksten, maar luchtig geschreven toevoegingen bij de reeds voorgedrukte foto’s én bij de kaders waarin de 252 plaatjes geplakt kunnen worden. Overzichtelijk gecategoriseerd in 26 hoofdstukken, van Boris tot folklore en van religie tot textiel, kerkdorpen, wijken en buurten. Met niet alleen aandacht voor het verleden; ook Wout Weghorst, Joy Beune en Mirjam Pol hebben een plek in de verzameling gekregen.
 

Beide PLUS-eigenaren hebben er alle vertrouwen in dat Bijzonder Borne de komende tijd tot de verbeelding gaat spreken en dat er veel mensen actief zullen worden om de verzameling plaatjes compleet te kunnen krijgen. Hendrik-Jan: “Wellicht dat we aan het eind van de rit zelfs een ruilbeurs op poten kunnen zetten om iedereen zoveel mogelijk ter wille te zijn en een handje te helpen. De burgemeester heeft in elk geval de buit al binnen. “Ik zal er met genoegen in lezen”, zegt hij in zijn dankwoord. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Karin Grawe — 16 apr 2023
Bestaat de mogelijkheid om het boek incl. plaatjes aan te schaffen? Zo ja, hoe en waar?.

Met vriendelijke groet,
Karin Grawe
Brenda — 01 apr 2023
Jammer dat de actie maar tien weken is.
Kom niet zo heel vaak bij de plus dus ik denk dat ik het boek dus nooit vol ga krijgen.
Erg jammer want het is een prachtig boek
Siny Boer — 18 mrt 2023
Leuk! Ik ga sparen!
Jan Kamphuis — 13 mrt 2023
Geweldig mooi (commercieel) idee!
Anneke — 13 mrt 2023
En hoe gaat het in z n werk. 1 plaatje per 10 euro boodschappen ? ?

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024