87-jarige Francien: ‘Dit is toch gewoon leuk?!’
170 OUDEREN VIEREN 25 JAAR ABOB MET CAKE, SOEP EN VOORAL GEZELLIGHEID

87-jarige Francien: ‘Dit is toch gewoon leuk?!’

Op haar zestigste trok ze al naar Borne, maar het duurde tot 2018 voor ze zich aanmeldde als lid van de ABOB, de Algemene Bornse Ouderen Bond. We hebben het over Francien Pol, 87 inmiddels, die samen met haar 80-jarige vriendin Rietje Bos de uitnodiging voor zondagmiddag gretig aanvaardde. In het Kulturhus wordt namelijk het zilveren jubileum van de Bornse bond gevierd. Zo’n 170 van de 300 leden dachten er hetzelfde over. Samen zorgen ze voor een goedgevulde theaterzaal, waarin gezelligheid, keuvelen, een hapje, drankje én een kop soep ruim tweeëneenhalf uur de leidraad vormen.
 

‘Meer he’j nich neudig’

De feestelijke middag wordt afgetrapt door het duo Remember dat een aantal onderhoudende nummers zingt en speelt. Echt ervoor zitten is bij de leden niet aan de orde, want eigenlijk zijn ze veel te druk met elkaar. “Dit is toch gewoon leuk?!” verklaart Francien het gezamenlijke plezier. “Zo kom ‘ie nog eens oet de stool en ‘ie sprekt mekaar nog ‘s. Zo’n middag als deze is hartstikke gezellig en meer hej nich neudig.”
 

Toch vertelt Riet Kamp, de voorzitter van de Bornse bond, even later tijdens haar officiële woordje dat ze zo graag nog meer zou willen doen. Zo zijn er maandelijks twee bijeenkomsten, bestaande uit een ontspanningsavond met muziek in het Kulturhus én een activiteitenmiddag in de Stefans-Hof. En sinds kort zijn er ook speciale soosmiddagen voor hen, die ‘s avonds liever niet meer de deur uit gaan. Francien vindt het prima, maar blijft selectief in haar deelname. “Ie mut de haand wa een betje op de knip hoal’n”, zegt ze lachend maar gedecideerd.
 

Weinig nieuwe aanwas

Voor Riet Kamp en haar overige bestuursleden (“Help, help, help”, verkondigt ze, “want we zoeken naarstig naar nieuwe bestuursleden”) best een opgave. Toen de ABOB 25 jaar geleden ontstond uit de ANBO, de landelijke bond voor ouderen, telde de Bornse afdeling nog ruim 700 leden. Daar is nu dus amper de helft van over. “En veel nieuwe aanwas is er eigenlijk ook niet”, verzucht ze even later. Maar ze blijft het proberen. Zo staat er op 21 mei een busreisje naar Drenthe op het programma, waar een museumtentoonstelling bezocht zal worden over koloniën van weldadigheid.
 

Zover is het echter nog niet. Vanmiddag is het vooral genieten van elkaars aanwezigheid, de gezelligheid en het grote keuvelgehalte. Bovendien… de koffie met cake smaken opperbest en straks, tegen het einde, is er ook nog een kop heerlijk warme soep. “Zo is ’t ja mooi”, vat Francien de bijzondere middag samen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024