‘Hi, how are you today?’
BORNSE VROUWEN IN BEDRIJF EN OEKRAĎENSE EVENKNIEËN VINDEN ELKAAR IN ENGELSE TAALLES

‘Hi, how are you today?’

Het zijn de vriendelijke en uitnodigende woorden van Tanya als ze maandag rond etenstijd een groep van zo’n twaalf Oekraïense vrouwen welkom heet in de kapel van De Zwanenhof. De zin vormt de aftrap van de Engelse les voor beginners. Hongerig naar het moment de taal een beetje onder de knie te hebben herhalen haar leerlingen, allemaal al een jaar in Nederland verblijvend, de zin ietwat lacherig en in koor. De taallessen zijn tot stand gekomen door een actie van de Bornse Vrouwen in Bedrijf, de netwerkclub. Onder het motto ‘Women for women’ willen beide nationaliteiten van elkaar leren, elkaar helpen.

 

Bewonderenswaardig

Naar de geluiden over en weer te oordelen, slagen ze daar aardig in. Tanya, zelf Oekraïense, deed in haar vaderland enkele taalstudies en had, tot haar vlucht naar Nederland, een job in de IT-sector. Voldoende om haar landgenoten de basisbeginselen van het Engels bij te kunnen brengen. Het voordeel daarbij is dat ze de moedertaal spreekt en dus snel kan ingrijpen en bijsturen. Voor Jill Evans en Herman Lansink Rotgerink, de twee andere (en Bornse) docenten zie zich - geheel belangeloos - concentreren op de meer gevorderden, geldt dat voordeel niet. “Maar ze slaan zich er bewonderenswaardig doorheen”, klinkt het.

 

De taallessen zijn tot stand gekomen door een initiatief van de Bornse Vrouwen in Bedrijf, een netwerkclub van zo’n 40 ondernemende dames. “We zochten naar iets waarmee we de Oekraïense vrouwen konden helpen. Al snel klonk de roep graag Engels te willen leren”, vertellen Cindy Koehorst en Bernadet Wieffer. “Dat hebben we opgepakt en gezocht naar mensen en middelen om aan de vraag te kunnen voldoen. Het lukte en we kregen ruim 60 aanmeldingen, zodat er nu in vijf verschillende groepen één of meerdere keren per week les kan worden gegeven.”

 

Women for women

Het nieuwe project kreeg de naam ‘Women for women’ waarmee het uiteindelijke doel: zorgen voor verbinding en het gebruik maken van elkaars krachten, uitstekend wordt verwoord. Bernadet: "Het zegt inderdaad precies wat we willen. Er simpelweg voor elkaar zijn.” Dat het uiteindelijk niet bij de taallessen blijft is inmiddels ook al duidelijk. Zo staat er in mei een busreisje naar De Keukenhof op het programma, waarvoor zich nu al ruim honderd Oekraïense dames hebben aangemeld. Behalve de netwerkclub is het ook Dorpsbelangen Bornerbroek dat bijspringt om zo’n uitstapje mogelijk te maken.

 

“Maar vergeet ook de Oekraïense dames zelf niet”, vult Cindy aan. “Het zijn stuk voor stuk krachtige vrouwen. Ze willen geen slachtoffer zijn, maar iets bereiken. De handen uit de mouwen steken en zo sterk mogelijk uit deze situatie komen. Ruim 70 procent van hen zit inmiddels in het arbeidsproces. Daar moet je gewoon bewondering voor hebben en het past naadloos bij de gedachte van onze netwerkclub. Women for women dus. “Thats’ correct”, besluit Tanya. “Deze leerlingen zijn écht geïnteresseerd.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 12 apr 2023
Help mij het zelf te doen. (devies van Maria Montessori)

‘Thijs leverde een fantastische prestatie’

Woensdag vond in Tivoli in Utrecht de landelijke finale van de nationale voorleeswedstrijd...
25-05-2023

Foodservice speerpunt bij slager Jacobs

ADVERTORIAL • Thomas Jacobs kan er nóg om lachen. “Ik denk dat het zo’n...
15-04-2023

Cultuureducatie ‘Joods Borne’ in Synagoge

Het is alweer vier jaar geleden, in verband met de coronapandemie, dat voor het laatst de...
13-04-2023

Aegidusschool in Hertme vandaag 100 jaar

Vandaag, zondag 9 april, is het precies 100 jaar geleden dat de Sint Aegidiusschool in Hertme...
09-04-2023

’t Oldhof en Jan Ligthart kunnen niet langer...

Dinsdagavond besluit de gemeenteraad over het voorstel van het college om te stoppen met het...
25-03-2023

Huidinstituut Borne naar Nieuwe Kerkstraat

ADVERTORIAL • Op 31 januari startte huidtherapeut Kelly Senger Huidinstituut Borne haar...
01-03-2023