Borne weer even indrukwekkend stil
04-05-2023
APRIL-MEISTAKING LOOPT ALS EEN RODE DRAAD DOOR DEZE DODENHERDENKING

Borne weer even indrukwekkend stil

Op de avond van 4 mei worden traditioneel alle slachtoffers herdacht die tijdens de verschillende oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Overal in het land hangt de nationale driekleur dan halfstok, om daarmee ruimte te creëren voor de ‘onzichtbare vlag des doods’ zoals het zo mooi wordt genoemd. In de gemeente Borne was het donderdagavond al niet anders. Op diverse plekken werd even stilgehouden en het rood-wit-blauw was nadrukkelijk zichtbaar. Om 20.00 uur vond bij het Centraal monument vóór restaurant Dorset de Stille tocht haar einde, waarna de twee minuten stilte en twee coupletten van het Wilhelmus het officiële gedeelte afsloten.

 

‘Oorlog is nooit ver weg’

Deze Stille tocht werd voorafgegaan door een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, waar burgemeester Jan Pierik en dominee Johan Meijer de sprekers waren. Daarbij gingen zij, ieder op een eigen wijze, in op de betekenis van oorlog en vrede. Pierik refereerde daarbij nog maar eens aan de April-meistaking van 1943, vandaag precies 80 jaar geleden waarbij ook Bornse slachtoffers vielen. “Het is belangrijk dat we blijven herdenken” zei hij. “Oorlog is nooit ver weg.” Johan Meijer hield de goedgevulde kerk vooral het vergelijk voor met ‘Schrikbewinden van onderwerelden’. “Ze zijn van alle tijden en om daarvan verlost te worden is er veel moed en durf nodig.” De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door enkele liederen van het Borns Kleinkoor, begeleid door viool en piano. Willemijn Huizing droeg het gedicht ‘Stilte’ voor.

 

Eenmaal bij het Centraal monument was er na het Taptoe-signaal, de twee minuten stilte en het volkslied gelegenheid voor het leggen van kransen en bloemen. Naast het college van burgemeester en wethouders, waren het onder meer de gemeenteraad, de Raad van Kerken, het Oranjecomité en de veteranen die hun eer betoonden, gevolgd door vele bloemen van de overige aanwezigen, waaronder burgemeester Peter Lüttmann van de Duitse partnerstad Rheine.

 

Kranslegging bij slachtoffers April-meistaking

De officiële herdenking in de Oude Kerk en bij het Centraal monument werd voorafgegaan door en deels tegelijkertijd gehouden met de stille momenten bij de andere monumenten in onze gemeente. Zo was er dit jaar voor de allereerste keer een officiële kranslegging door de burgemeester bij het gedenkteken langs de rondweg, ter nagedachtenis aan de drie mannen die daar op 4 mei 1943 door de bezetter werden gefusilleerd als meedogenloze reactie op de April-meistaking van enkele dagen eerder. Zo’n 15 belangstellenden woonden daar de korte plechtigheid bij.

 

Ook op de andere plekken (bij het ‘Jasje’ aan de Parallelweg, op de Joodse begraafplaats, bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink in Hertme, bij het landkruis aan de Mekkelhorstweg én bij het monument op de Elhorst-Vloedbelt in Zenderen) werd op indrukwekkende wijze stilgestaan bij de slachtoffers van de diverse oorlogen. In ons fotoalbum onderaan dit bericht een impressie van de verschillende momenten en plekken.

 

Programma Bevrijdingsdag

Morgen, 5 mei, is het Bevrijdingsdag en kan de vlag weer in top. Al vroeg in de ochtend zullen de kerkklokken luiden, terwijl vanaf 17.00 uur meegelopen kan worden met de gidsen in Oud Borne. Zij wandelen dan langs de Joodse ‘remembrance’. Er wordt gestart vanaf de Stefans-Hof. Aansluitend is daar dan ook de mogelijkheid een kop Bornse vrijheidssoep met een broodje te nuttigen. Tijdens deze maaltijd kan gesproken worden over onderwerpen in het kader van vrede en vrijheid.
 

Vanaf 19.00 uur zal Double6 spelen op het Rheineplein. Precies om 20.00 uur volgt dan een ‘toost op de vrijheid’, om te benadrukken dat vrijheid een groot goed is dat gekoesterd moet worden. Om circa 21.00 uur eindigt het programma van Bevrijdingsdag. (DdG/RH/AJ/BM)

 

(Meer foto's op onze Facebookpagina)

 

Dodenherdenking 2023

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 04 mei 2023
Het was weer een mooie herdenking. Mooi om te zien dat ook de kinderen er zo betrokken bij zijn!
Vrijheid is niet vanzelfsprekend!

Kozakken verjagen Fransen uit Borne

Het is een bijna vergeten bevrijding van Nederland, die van de Fransen in 1813. Morgen, op 30...
29-11-2023

Training Mindfulness voor ouders

ADVERTORIAL • Begin het nieuwe jaar met een moment voor jezelf. Voor alle ouders, die door...
28-11-2023

Jubilarissen en afzwaaiers bij Brandweer Borne

De korpsavond die vrijdag werd gehouden in de brandweerkazerne aan De Bieffel stond dit keer...
25-11-2023

NSC overtroeft PVV in Borne

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft in Borne, net zoals in veel andere Twentse...
23-11-2023

Het gemak van online kleding kopen

ADVERTORIAL • Op zoek naar een leuke outfit kon je daar vroeger nog wel eens een hele dag...
21-11-2023

Stephanus én Oude Kerk kleuren woensdag rood

Met RedWednesday vestigt Kerk in Nood (ACN) volgende week woensdag opnieuw de aandacht op het...
16-11-2023