Brandweer Borne verwelkomt paradepaardje
09-05-2023
REGIONAAL SCHUIMBLUSVOERTUIG KRIJGT UITRUKPLEK AAN DE BIEFFEL

Brandweer Borne verwelkomt paradepaardje

Bij de brandweerkazerne aan De Bieffel in Borne gingen dinsdagavond de kurken van de fles. De reden voor het feestje was de overdracht van een fonkelnieuw schuimblusvoertuig. De eerste in een serie van vijf, die als thuisbasis Borne krijgt. Het nieuwe specialistische voertuig kan 16.000 liter water herbergen en nog eens 1.000 liter schuimvormend middel. Eenmaal afgetankt weegt de nieuwkomer zo’n 34 ton. “Met recht een paradepaardje voor ons”, aldus een trotse kazernercoördinator Chris Faber, die even daarvoor temidden van een meer dan uitstekend werkend rookkanon de sleutels van burgemeester Jan Pierik in ontvangst mocht nemen.

 

De overige vier voertuigen worden binnenkort gestationeerd in Nijverdal, Weerselo, Goor en Haaksbergen. Samen met Borne vormen deze gemeenten de strategische plekken voor de voertuigern om binnen een half uur op iedere locatie in Twente ingezet te kunnen worden. Bijvoorbeeld bij incidenten waarbij veel schuim nodig is, zoals een vloeistofbrand, maar ook bij grotere branden, waarvoor veel bluswater is vereist en bij auto- en vrachtwagenbranden op de snelweg.

 

Eerbiedwaardig

Volgens Faber is het nieuwe voertuig geen overbodige luxe. “Ons huidige voertuig is al meer dan 20 jaar oud en dat merken we bijvoorbeeld aan de soms haperende techniek. “Maar deze nieuwe kan bovendien zoveel meer. Zo heeft ‘ie een waterworplengte van maar liefst 82 meter, waarmee we forse afstanden kunnen overbruggen en draagt ‘ie een bluskanon op de bumper met een capaciteit van maar liefst 4.000 liter per minuut.” Indrukwekkende prestaties, maar ook ‘aan de buitenkant’ met voldoende impact om er eerbiedwaardig naar te kijken. Burgemeester Jan Pierik bijvoorbeeld: “In een ver verleden heb ik veel op trekkers gereden, maar dit is toch wel even wat anders.”

 

Ook Gerard Morselt, die ruim 20 jaar brandweercommandant was in Borne en in 1994 stopte, kwam een kijkje nemen en vertelde onder de indruk te zijn. “Ik ben heel blij dat hier nu zo’n goede en grote club mensen staat. Het gaat gewoon goed met de Brandweer in Borne.” Woorden die Faber alleen maar kon beamen. “We zitten op sterkte en hebben ook weer een aantal nieuwe vrijwilligers in opleiding. En voor wat betreft ons nieuwe voertuig hoop ik natuurlijk op heel veel veilige uitrukken.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeentetoren, erfenis van Napoleon

Hij staat er al eeuwen, zijn statuur is indrukwekkend, ooit het baken en oriëntatiepunt...
26-05-2023

Hospice Borne naar Hosbekkeweg

In oktober 2020 is een enthousiaste werkgroep gestart met voorbereidingen om een hospice te...
25-05-2023

Bevrijdingsfeest Rheineplein naar Stefanshof

De weersvoorspellingen voor later vanmiddag en vanavond hebben het Comité 4 en 5 mei...
05-05-2023

Borne weer even indrukwekkend stil

Op de avond van 4 mei worden traditioneel alle slachtoffers herdacht die tijdens de...
04-05-2023

Ab Homburg: de andere ‘Soldaat van Oranje’

De eretitel ‘Soldaat van Oranje’ is onlosmakelijk verbonden met Erik Hazelhoff...
02-05-2023

Bornse gijzelaars in concentratiekamp Vught

Vandaag 80 jaar geleden, donderdag 29 april 1943, brak de grootste stakingsgolf uit die...
29-04-2023