Oude tijden herleven op jarige Aegidius
BASISSCHOOL HERTME VIERT 100 JAAR MET OVERVOLLE FEESTWEEK

Oude tijden herleven op jarige Aegidius

De RK-basisschool St. Aegidius in Hertme viert deze week feest. Op 9 april was het namelijk precies 100 jaar geleden dat de toenmalige pastoor Aegidius De Hosson het voor elkaar kreeg dat de school er in het kerkdorp kwam. In de afgelopen eeuw heeft het haar bestaansrecht bewezen, doorstond het alle stormen en is het tot op de dag vandaag hét bolwerk waar de plaatselijke jeugd wordt gevormd. Hoe klein ook, of misschien juist wel omdát het zo kleinschalig is. De (oud-)leerkrachten die dinsdagmorgen terugblikten en vertelden over ‘vroeger’ zijn er in elk geval van overtuigd.
 

Feestprogramma

De ‘Dag van Toen’ is de tweede dag op rij in een reeks die tot en met vrijdag duurt. Maandag gingen de leerlingen allemaal al op schoolreisje naar het Noorder Dierenpark Emmen, morgen is de Creatieve dag waarop allerlei versieringen worden gemaakt. Donderdag is het dan de beurt aan alle opa’s en oma’s om met eigen ogen te zien hoe het onderwijs van vandaag eruitziet en de slotdag, vrijdag, staat in het teken van spelletjes en een speurtocht.
 

Aan de koffietafel met enkele (oud-)leerkrachten komt het gesprek dinsdagochtend al snel op de verschillen tussen vroeger en nu. Met straffen en hiërarchische verhoudingen als opvallende aspecten. “De gelijkwaardigheid van nu in een sfeer waarin kinderen alles kunnen en mogen vertellen is gewoon veel fijner”, vertelt Kim Schrooten, de huidige directeur. Juf Erna, kleuterjuf in de jaren ’80 (op de foto in de tekst rechtsonder) benoemt vooral de motorische, zintuigelijke en sociale ontwikkeling die vroeger centraal stond en tegenwoordig vooral plaats maakt voor prestatiedrang.
 

Kleinere scholen 

En juf Maria ten slotte, die aan het eind van dit schooljaar afzwaait na vele jaren Hertme, er is van overtuigd dat het kleinschalige, het persoonlijke een enorme voorsprong voor het kind kan betekenen. “Oudere en jongere kinderen spelen hier met elkaar, de contacten met ouders zijn intenser, we doen het gewoon allemaal samen.” Wat dat laatste betreft is iedereen het erover eens dat kleinere scholen de voorkeur verdienen.
 

Voor de 74 leerlingen gelden vandaag heel andere criteria. Een aantal van hen loopt op klompjes, draagt een boerenpet of misschien zelfs wel een communiejurkje dat ooit is gedragen. De nostalgie viert hoogtij en dat mag worden gezien. En gehonoreerd ook, want voor elke groep zijn er twee bekers te winnen als best verklede leerling. Aan het eind van de ochtend worden de gelukkigen in het zonnetje gezet. Het zijn Casper en Nova uit groep 1/2, Ise en Benjamin (3/4) Marley en Jacques (5/6) en Rens en Imke (7/8). Juf Maria mag zich even later de best verklede leerkracht noemen.
 

Receptie en reünie

Als de feestweek voor de leerlingen op vrijdagmiddag eindigt, wordt het stokje een dag later alweer opgepakt door ‘de grote mensen’. Zaterdag 10 juni is er tussen 16.00 en 17.30 uur een receptie voor genodigden en 's avonds vanaf 20.00 uur een reünie voor oud-leerlingen en (oud)leerkrachten, waarvoor zich inmiddels meer dan 160 belangstellenden hebben aangemeld. Zondag kan iedereen tussen 11.00 en 15.00 uur nog een tentoonstelling in de school bezoeken met heel veel foto’s en oud lesmateriaal. (AJ/BM)

 

Aegidius 100 jaar

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Marije — 07 jun 2023
Jarige Sint Aegidiusschool, alle leerkrachten en leerlingen gefeliciteerd!! 100 jaar!! Wat een mooi feest deze week op school voor iedereen, mijn kinderen genieten! Veel plezier en nog vele jaren.

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023