Afrikaanser wordt ‘t niet in Zenderen
WORKSHOPS, EEN MARKTJE, ZANG, DANS ÉN ZON ZORGEN VOOR TROPISCHE SFEREN OP ST. STEPHANUSSCHOOL

Afrikaanser wordt ‘t niet in Zenderen

De St. Stephanusschool in Zenderen stond vandaag in het teken van Oeganda. Elf Oegandese kinderen en hun begeleiders die deel uitmaken van het Kidsgear kinderkoor, verzorgden workshops, zongen en dansten samen met de leerlingen en hielden aan het eind van de schooldag nog eens een marktje waarop talrijke Afrikaanse spulletjes werden verkocht. Van trommeltjes tot sieraden en natuurlijk een aantal ’s lands lekkernijen. De opbrengst is bestemd voor de kinderen in het arme land; om hen eten en drinken te geven en het gebrekkige onderwijs een steuntje in de rug te bieden.
 

Bitterhard nodig

Michelle, een studente, is de leidster van de groep. Zo’n tweeëneenhalve maand trekken ze door ons land om van maandag tot en met vrijdag talrijke scholen te bezoeken en in de weekenden bij tal ven evenementen optredens te verzorgen. “Het is ook bitterhard nodig dat we dit doen”, zegt ze “Het gaat momenteel gewoon slecht in ons land en corona heeft veel invloed gehad. Daar waar we enkele jaren geleden nog geld mochten inzamelen voor een schoolgebouw gaat het nu ook vooral om eten en drinken. Er is overal een groot gebrek aan.”
 

Voor de leerlingen is het in elk geval een heel spannende dag, die naarmate de tijd vordert alleen maar plezieriger wordt. Blindelings worden de van ver komende gasten, gestoken in opvallende kleding, in hun midden opgenomen. In de pauze wordt er samen gevoetbald, gekletst en gespeeld. Maar ook tijdens de workshops is het al snel één groot feest. Er kan op een djembé (vaastrommel) worden gespeeld, er worden groepsgewijs ritmische bewegingen gemaakt, iedereen mag proberen met een schaal op zijn of haar hoofd rond te lopen en zo meer. Maar ook zijn ze razend benieuwd hoe de kinderen in Oeganda nu eigenlijk leven. Kortom, de hele dinsdagochtend wordt één groot leermoment.
 

‘Het was gewoon een topdag’

s Middags verplaatsen de activiteiten zich dan voornamelijk naar buiten, op de warme speelplaats. De tropische zon past naadloos in de sfeer van de dag en op het moment dat de Oegandese kinderen in een wervelende show laten zien wat ze allemaal in huis hebben, is iedereen om. Als ze dat al niet waren trouwens… In elk geval volgen ze ademloos de verrichtingen van hun gasten, klappen als vanzelf mee op de ritmische muziek en genieten van al hetgeen hen wordt voorgeschoteld. De Oegandese markt vormt het toetje van de dag, waarop menigeen toch wel een souvenirtje wil scoren om dit feest niet snel meer te vergeten. “Het was gewoon een topdag”, zal Marieke Oude Middendorp, de directeur van de school, even later kort en bondig samenvatten.
 

Eind volgende week kan iedereen nog eens op herhaling trouwens, want op 1 en 2 juli is het jaarlijkse Afrikafestival in Hertme. Meer hierover op de website van het Openluchttheater Hertme. (AJ/BM)

 

Kidsgear kinderkoor

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023