Afrikaanser wordt ‘t niet in Zenderen
WORKSHOPS, EEN MARKTJE, ZANG, DANS ÉN ZON ZORGEN VOOR TROPISCHE SFEREN OP ST. STEPHANUSSCHOOL

Afrikaanser wordt ‘t niet in Zenderen

De St. Stephanusschool in Zenderen stond vandaag in het teken van Oeganda. Elf Oegandese kinderen en hun begeleiders die deel uitmaken van het Kidsgear kinderkoor, verzorgden workshops, zongen en dansten samen met de leerlingen en hielden aan het eind van de schooldag nog eens een marktje waarop talrijke Afrikaanse spulletjes werden verkocht. Van trommeltjes tot sieraden en natuurlijk een aantal ’s lands lekkernijen. De opbrengst is bestemd voor de kinderen in het arme land; om hen eten en drinken te geven en het gebrekkige onderwijs een steuntje in de rug te bieden.
 

Bitterhard nodig

Michelle, een studente, is de leidster van de groep. Zo’n tweeëneenhalve maand trekken ze door ons land om van maandag tot en met vrijdag talrijke scholen te bezoeken en in de weekenden bij tal ven evenementen optredens te verzorgen. “Het is ook bitterhard nodig dat we dit doen”, zegt ze “Het gaat momenteel gewoon slecht in ons land en corona heeft veel invloed gehad. Daar waar we enkele jaren geleden nog geld mochten inzamelen voor een schoolgebouw gaat het nu ook vooral om eten en drinken. Er is overal een groot gebrek aan.”
 

Voor de leerlingen is het in elk geval een heel spannende dag, die naarmate de tijd vordert alleen maar plezieriger wordt. Blindelings worden de van ver komende gasten, gestoken in opvallende kleding, in hun midden opgenomen. In de pauze wordt er samen gevoetbald, gekletst en gespeeld. Maar ook tijdens de workshops is het al snel één groot feest. Er kan op een djembé (vaastrommel) worden gespeeld, er worden groepsgewijs ritmische bewegingen gemaakt, iedereen mag proberen met een schaal op zijn of haar hoofd rond te lopen en zo meer. Maar ook zijn ze razend benieuwd hoe de kinderen in Oeganda nu eigenlijk leven. Kortom, de hele dinsdagochtend wordt één groot leermoment.
 

‘Het was gewoon een topdag’

s Middags verplaatsen de activiteiten zich dan voornamelijk naar buiten, op de warme speelplaats. De tropische zon past naadloos in de sfeer van de dag en op het moment dat de Oegandese kinderen in een wervelende show laten zien wat ze allemaal in huis hebben, is iedereen om. Als ze dat al niet waren trouwens… In elk geval volgen ze ademloos de verrichtingen van hun gasten, klappen als vanzelf mee op de ritmische muziek en genieten van al hetgeen hen wordt voorgeschoteld. De Oegandese markt vormt het toetje van de dag, waarop menigeen toch wel een souvenirtje wil scoren om dit feest niet snel meer te vergeten. “Het was gewoon een topdag”, zal Marieke Oude Middendorp, de directeur van de school, even later kort en bondig samenvatten.
 

Eind volgende week kan iedereen nog eens op herhaling trouwens, want op 1 en 2 juli is het jaarlijkse Afrikafestival in Hertme. Meer hierover op de website van het Openluchttheater Hertme. (AJ/BM)

 

Kidsgear kinderkoor

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Subvice: ‘leuke jongens’ die weten wat ze willen

“Misschien zijn we wel heel leuke jongens…”, laat Martijn Roelofs zich...
18-06-2024

Maak kans op de Startersprijs Midden Twente

Iedereen die in 2023 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen...
07-06-2024

Na 42 jaar klinkt slotakkoord voor Jos Beunders

“Jos gaat met pensioen tralalala”. Het is de eenmalige variant op de bekende...
05-06-2024

Bouw Kindcentrum Borne West gaat van start

Vrijdagochtend vond de feestelijke ondertekening plaats van de overeenkomst tussen Stichting...
31-05-2024

Bornse bedrijven boosten lokale innovatie

Innovatie en duurzaamheid. Het zijn inmiddels containerbegrippen geworden, maar in de dagelijkse...
24-05-2024

Was getekend: Maurits Mendel!

ADVERTORIAL • “Het is allemaal niet zo schokkend en zo heel veel verandert er ook...
15-05-2024