Edwin en Janet Giesen houden hun hoofd koel
AIRCO OOST IN ZENDEREN: BOOMING BUSINESS, MAAR…

Edwin en Janet Giesen houden hun hoofd koel

“Tegenwoordig nemen we op zondag de telefoon niet meer op” vertelt Janet Giesen resoluut. Samen met haar man Edwin bestieren ze hun Airco Oost Nederland. Sinds 2016 gevestigd aan de Bekkingvelderweg in Zenderen. “Lekker buitenaf, een heerlijke rust en een prima plek om ondanks alle drukte een beetje te genieten.” Want druk is het. “Soms ook wel gekkenwerk. Op een gegeven moment zat Edwin tijdens de klussen zelfs steeds vaker met de telefoon aan zijn oor. Dat liep gewoon uit de hand en dat willen we niet meer.”

 

Als een jongensboek

De verhalen van beiden klinken als een jongensboek. Edwin (61 inmiddels) begon ooit als servicemonteur voor koelingapparatuur. Op enig moment promoveerde hij naar de afdeling werkvoorbereiding, maar werd daar niet echt gelukkig. Dan kan ik net zo goed voor mezelf beginnen, schoot het door zijn hoofd en na enig nadenken voegde hij de daad bij het woord. “Mijn zwager zei: ‘Gewoon doen. Je kunt het’, en die opmerking was doorslaggevend. In 2005 begonnen we in Hengelo, vanuit ons huis aan de Koekoekweg.”

 

De beginperiode verliep vlekkeloos. Edwin: “Hoewel ik met niks begon kregen we al snel een aantal klanten en merkten het gevolg van de mond-tot-mond reclame. Gewoon hard werken, geen poespas. Airco Oost vulde blijkbaar een gat in de markt en bij de manier waarop voelde ik me helemaal thuis.” Hans werd aangetrokken om samen met Edwin de installatie, het onderhoud en de service te verrichten en zo groeide zijn jonge bedrijf stilaan door.

 

Stroomversnelling

In 2016 besloten ze te verkassen naar Zenderen. “Het onderkomen in Hengelo werd gewoon te klein, we kregen steeds meer opslag en bovendien waren we in de binnenstad voor leveranciers steeds moeilijker te bereiken. Én… we wilden ook echt genieten van het buitenleven”, aldus Janet. Van dat genieten kwam overigens weinig terecht, want in de jaren die volgden belandde Airco Oost in een stroomversnelling. “In 2018 was er een periode waarin het 40 graden werd. Iedereen wilde ineens een airco. Twee jaar later brak corona uit. De mensen gingen thuis werken en dus moest er een airco komen. Vervolgens stegen de gasprijzen. En dus wilden ze een airco die zowel kan koelen als verwarmen”, verklaart Edwin de plotselinge hausse.

 

Prachtig natuurlijk, maar wel een ontwikkeling, waarin de rem er op enig moment op moest. Janet stapte ook in het bedrijf en nam de administratie en planning voor haar rekening. “Edwin en Hans waren op het dak soms drukker met de telefoontjes dan met hun eigenlijke werk en dat ging gewoon niet langer. Ik durf ook makkelijker nee te zeggen en dat moest ook. Want wat heeft het voor zin om je over de kop te werken? Het liefst hebben klanten dat je gisteren komt en dat lukt gewoon niet. Al heb ik wel een zwak voor oudere mensen die me vragen of er wellicht nog een gaatje te vinden valt. Als het enigszins kan, proberen we ze te helpen. Maar voor het overige: zo is het goed en kun je je klanten tevreden maken en houden. Verder groeien willen we niet. Als ’t lijf het volhoudt, kunnen we zo nog jaren verder.”

 

‘Gewoon lekker doorgaan’

In de spaarzaam vrije tijd is Edwin in Zenderen ondertussen volop in de weer om een kapschuur op zijn erf beter geschikt te maken als opslagruimte. “Er moet een geheel nieuw dak op. Die ruimte hebben we hard nodig. Maar dat is gewoon leuk om te doen. We leven hier heerlijk buiten, hebben een geweldig uitzicht en komen zo tot rust.” Al is die rust in deze warme zomerperiode natuurlijk maar relatief. “Ach”, besluit Edwin lachend, “Ons hoogseizoen begint tegenwoordig al op 1 januari en eindigt pas op 31 december. Dus waar hebben we het over… Gewoon lekker doorgaan en je de kop niet gek laten maken.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 05 jul 2023
Nu het weer warm wordt gaan airco’s als warme(?!) broodjes over de toonbank. Liefst niet al te duur, dus bijv. een 9000 BTU ('n Van der Poel ijsje voor wie weet wat dat betekent)
www.koopjedeal.nl/3-in-1-mobiele-airco-9000-of-12000-btu.html?id=285027774&gclid=EAIaIQobChMI1YrjlLz3_wIVivftCh3X0AE6EAQYAyABEgKFnvD_BwE
De specificaties:
• koelcapaciteit van 9000 BTU die kamers tot 75 m³ koelt (een kamer van ca. 4,5 bij 6 m)
• Stroomverbruik 1010 Watt / 1,01 kW
• onze centrales hebben een rendement van 40 %, dus 1,5 kWh warmte gaat saar de lucht in per kWh voor uw aircot
• Uw airco voert 9000 BTU/u af naar het milieu (ijsje voor wie weet wat dat betekent)
• die centrale voert 1,5 kW naar het milieu af
• als uw airco aan staat belast u ons klimaat bij met 1½ kWh bij de centrale en 9.000 BTU bij uw woning (ijsje voor wie mij vertelt wat dat betekent)
De aircooler:
• (tot) 80 % goedkoper in aanschaf en bevochtigt de binnenlucht
• 94% minder stroom en milieuverontreiniging

Bornse bedrijven boosten lokale innovatie

Innovatie en duurzaamheid. Het zijn inmiddels containerbegrippen geworden, maar in de dagelijkse...
24-05-2024

Was getekend: Maurits Mendel!

ADVERTORIAL • “Het is allemaal niet zo schokkend en zo heel veel verandert er ook...
15-05-2024

Juf José neemt na 42 jaar afscheid

Het is half 12 als juf José nog niets vermoedend thuis zit, wanneer er ineens een collega...
14-05-2024

Kinderambassadeurs en KidsVooruit werken samen

Al sinds 2016 is de Stichting KidsVooruit actief in Borne. Samen met Stichting Brigantijn biedt...
10-05-2024

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024