Raad wil geen uitbreiding Scholtenhof
RUIME MEERDERHEID WEIGERT VERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN AF TE GEVEN

Raad wil geen uitbreiding Scholtenhof

“De Scholtenhof is een goede zorginstelling. Alle betrokken partijen zijn tevreden”, brak burgemeester Jan Pierik een lans voor zorgorganisatie Actolei, die aan de Hertmerweg in Zenderen mannen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen huisvesting en zorg biedt, waaronder maximaal 10 cliënten met een justitiële achtergrond. “Ook ex-tbs’ers verdienen een plek in onze samenleving. Deze mensen op een beschermde plek opvangen biedt veiligheid. Anders zoeken ze elders in de samenleving een plekje, met alle gevolgen van dien. Ik pleit daarom voor een positief oordeel over deze instelling.” Hij vond daarin Marja Zandjans (GrLi/PvdA) aan zijn zijde. “Deze initiatiefnemer heeft het vertrouwen dik verdiend. We moeten trots zijn op De Scholtenhof!”
 

‘Geen argumenten voor uitbreiding’

Maar eigenlijk ging het daar helemaal niet om tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond, zoals Niels Busschers (GB90) terecht opmerkte. “Dat zijn nog geen argumenten voor uitbreiding.” Actolei heeft een plan ingediend voor verbouwing en modernisering van de instelling, met tegelijkertijd een uitbreiding van cliënten van 38 naar 48. En daar wringt nu juist de schoen. Door allerlei onvolkomenheden in het verleden was de capaciteit stilaan opgekrikt van 20 naar 38. De gemeente was er niet blij mee, maar kon eigenlijk niet anders dan het gedogen. De laatste jaren is ingestoken op beter controleerbare afspraken, maar frustratie over het verleden blijft bij veel raadsleden een rol spelen. Ernst Janssen (D66): “We gaan strijdigheid met het bestemmingsplan niet alleen goedkeuren, maar ook nog eens belonen met uitbreiding.”
 

‘Te simplistisch’

Volgens het college mag het nu ingediende plan alleen getoetst worden op ruimtelijke aspecten. Goothoogte, bouwvlak, inpassing in het landschap, dat soort dingen. Maar daar was niet iedereen het mee eens. Wethouder Martin Velten had al laten optekenen een afwijkende mening op dat gebied te hebben. Leo Graafhuis (VVD - foto in tekst) was in de jurisprudentie gedoken. “Wij komen tot de conclusie dat een goede ruimtelijke ordening ruimte laat voor een bredere wetsinterpretatie.” Bastian Drees (Borne-Nu): “Het collegestandpunt is te simplistisch. Niet instemmen kan ook onderbouwd worden met aspecten als ontbreken van draagvlak en gevoelens van onveiligheid. We kunnen niets beloven, maar we gaan ervoor knokken en durven de strijd wel aan. Laat het maar juridisch getoetst worden.”
 

Juridische strijd

Het amendement van de VVD om geen zogenaamde ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af te geven, en daarmee feitelijk ‘nee’ te zeggen tegen het plan van Actolei, werd breed gesteund. Alleen GrLi/PvdA stemde tegen. (De SP was overigens afwezig.) En dat betekent dat er vooralsnog een streep door de bouwplannen van De Scholtenhof gezet is. Een juridische strijd ligt in het verschiet. Burgemeester Jan Pierik wist te melden dat Actolei desnoods de gang naar de rechter zou gaan maken. (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving:

Akkoord uitbreiding Scholtenhof niet vanzelfsprekend

College staat achter doorontwikkeling Scholtenhof

Commotie om uitbreidingsaanvraag De Scholtenhof

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 13 jul 2023
Ai! Een streep door de verdere uitbreiding. Het woord is aan de rechter Ö kan nog een dure en lange rechtszaak worden.

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het...
21-09-2023