Groen licht voor plan B Wooldrik
AAN DE SLAG MET SCHOOL EN SPORTHALLEN OP APARTE PLEK

Groen licht voor plan B Wooldrik

Dinsdagavond gaf de gemeenteraad zoals verwacht een klap op het alternatieve plan voor ’t Wooldrik, waardoor Brigantijn aan de slag kan met de bouw van een kindcentrum op de locatie van de Jan Ligthartschool en het schetsontwerp voor een aangepast sportcomplex ’t Wooldrik verder uitgewerkt kan worden. De urgentie om een oplossing te vinden voor sport en onderwijs in Borne-West werd bij alle fracties gevoeld en verdere vertraging werd niet wenselijk geacht.
 

Kindcentrum

Het nieuwe plan werd met heel veel haast uitgewerkt, waardoor er nog wel wat losse eindjes en onzekerheden zijn. Dat betekent dat de gemeenteraad vooral vertrouwen moet hebben dat er niet weer een zeperd in het verschiet ligt. Dat vertrouwen lijkt er zonder meer te zijn voor het onderwijsdeel. Bo ter Braak (CDA): “De situatie is ondertussen nijpend. Zet de schop maar in de grond!” Voor het kindcentrum is Brigantijn bouwheer. Dat betekent dat Brigantijn opdracht geeft aan de architect, de aanbesteding regelt, gunning verleent aan de aannemer en vervolgens de opdrachtgever is van de aannemer. Omdat er geen bestemmingsplanprocedure doorlopen hoeft te worden kan de bouw snel gaan. Het streven is om in 2025 het nieuwe schoolcomplex, waarin ook kinderopvang en Stichting Kids Vooruit een plek krijgen, gereed te hebben.
 

Sportcomplex

Twijfels zijn er wel over het sportcomplex. Ernst Janssen (D66): “Het gaat wel om 30 miljoen, iets minder dan de helft van onze jaarlijkse begroting.” En Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ): “U vraagt een carte blanche voor 25 miljoen terwijl er nog slechts een denkrichting ligt. We kunnen de risico’s niet overzien en er kan nog van alles gebeuren.” Een amendement om als raad ‘meer grip’ op het project te krijgen haalde het echter niet. De algemene tendens was dat de knoop maar moest worden doorgehakt. Niels Busschers (GB90): “Het blijft een groot financieel risico, maar we hebben vertrouwen dat de juiste inschattingen zijn gemaakt. Wat is het alternatief? Verder uitstel is geen optie, want dan draaien we sport én onderwijs de nek om.”
 

Tijdelijke maatregelen

De planning voor het sportcomplex is oplevering eind 2026. Het ontwerpproces kan nu opgestart worden. Uitgangspunt is dat het sportcentrum en het zwembad losgekoppeld worden, met een plein ertussen. Er wordt een sporthal minder gebouwd dan in het vorige plan. Tijdens het proces blijven de sportverenigingen in een niet ideale situatie. Diverse tijdelijke maatregelen moeten de ‘pijn’ zo veel mogelijk verzachten. Op initiatief van GB90, unaniem gesteund, werd nog eens extra 30.000 euro beschikbaar gesteld voor verdere ondersteuning van verenigingen die aantoonbaar gedupeerd zijn door de vertraging van het project. De blaashal wordt op last van de gemeenteraad niet aangekocht, maar langer gehuurd om risico’s van eigen beheer te vermijden. (AJ)

 

Lees ook de laatste berichtgevingen over het onderwerp:

Op route met plan B ’t Wooldrik

Nieuw voorstel sport- en kindcentrum Borne-West

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk — 18 jul 2023
@Paul Cohn, je hebt helemaal gelijk, veel dweilen met de kraan open.

Gemeente Borne kan zo enorm veel geld (en veel nog belangrijker zaken) besparen als ze ophouden automatisch overal veelvraat auto te faciliteren.

Er zijn al veel grote bomen verdwenen bij 't Wooldrik, en er moeten nog meer parkeerplaatsen bij? Fietsers moeten nog meer opletten voor die stalen monsters met obesitas? Geef fietsers VIP-behandeling met bomenschaduw e.d.
Paul Cohn — 14 jul 2023
En al jaren achtereen is de rekening van de Gemeente Borne voor energie uit FOSSIELE BRONNEN bronnen ten behoeve van “Maatschappelijk Onroerend Goed” even snel gestegen als luchtvervuiling en temperatuur van onze asem… https://vandebron.nl/blog/waar-komt-nederlandse-energie-vandaan#:~:text=Verdeling%20bij%20Vandebron,(helaas)%20ook%20gas%20aanbieden
Marvven — 14 jul 2023
#Ron, hartgrondig me eens. Beperkt de aanpassingen tot wat werkelijk nodig is en laat de goudgerande oplossingen achterwege. En organiseer een gedegen budgetbewaking om de meeste verrassingen te voorkomen.
Ron Hartman — 13 jul 2023
Zodra er termen komen zoals een plein, betekent het dat er kosten gemaakt worden buiten de kerntaken van het sportpaleis. De waanzin van goud, zilver of brons, moet gewoon naar de schaal van sport kunnen bedrijven. Nu vanuit een tent, toont dat alles went. Hak de te grote belangen op in publieke en overig en ga voor functioneel publiek.
Ton Huiskes — 13 jul 2023
De kogel is door de kerk of de kogel is door het sportpark …
20 - 25 miljoen is geen kattedrek!
Dat uitbreiding niet kan wachten is duidelijk maar dat dit zoveel moet gaan kosten …
Elk jaar tot aan de opening zullen er extra kosten bijkomen vanwege duurdere bouwkosten elk jaar.
En dan blijft over het andere plan: het gemeentehuis …

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het...
21-09-2023