Tonnie Zuur draagt zijn autosleutels over
30-09-2023
NA 47 JAAR DOET BORNSE RIJINSTRUCTEUR EEN STAPJE TERUG, ALHOEWEL…

Tonnie Zuur draagt zijn autosleutels over

Veel mensen in Borne kennen hem wel. Want of je nu zelf rijles hebt gehad of niet… de lesauto’s van Tonnie Zuur waren tientallen jaren bijna niet te missen in het Bornse straatbeeld. Toch wordt het vanaf nu allemaal anders. Tonnie is inmiddels 73 jaar en dus vond hij het tijd worden om het stokje over te dragen. Afgelopen donderdag werd hij met een bos bloemen en cadeau uitgezwaaid bij het CBR in Enschede nadat hij zijn laatste kandidaat het rijbewijs zag halen. Dochter Miranda neemt de rijschool vanaf komende maandag over.

 

Niet gelukkig in het leger

Tonnie startte zijn loopbaan bij het leger, maar had daar niet het idee gelukkig te kunnen worden. ‘Je bent meer het type rijinstructeur’ werd hem ingefluisterd. Een suggestie die hem niet losliet. Niet lang daarna volgde hij een opleiding van een half jaar en van zijn afzwaaipremie kocht hij even later zijn eerste lesauto. “Zo is het eigenlijk begonnen”, vertelt hij met een glimlach. Anderhalf jaar later volgde al de tweede auto.

 

In al die jaren maakte Tonnie lange dagen. “Ik begon ’s morgens al om acht uur en dat ging dan met kleine onderbrekingen door tot tien uur ’s avonds. En op zaterdag gaf ik nog eens motorrijles.” Toch werd het hem nooit te veel. “Nee hoor, elk uur een andere leerling, dat blijft geweldig. “In de auto hoor je zoveel. Iedereen heeft wel een ander verhaal of geheim te vertellen. Soms wist ik al eerder dat een huwelijk op de klippen zou lopen dan de eigen partner. Maar als eenmaal de rijles voorbij is en de volgende instapt, dan ben ik het vergeten tot de volgende rijles. Ik denk er ook niet meer aan als ik eenmaal thuis ben.”

 

‘Het is allemaal veel agressiever geworden’

Toch is het in de afgelopen 47 jaar allemaal wel anders geworden, volgens Tonnie. “Kijk alleen maar naar het verkeer. Het is natuurlijk vele malen drukker geworden, maar de verkeersgebruikers zijn ook veel agressiever dan vroeger. Een aantal jaren geleden kon je met de lesauto nog rustig keren op de weg. Mensen lieten je je ding doen en wachtten netjes. Tegenwoordig vliegen ze achter je langs en toeteren ze met een boze blik. Ook duurt het allemaal langer voordat iemand zijn rijbewijs haalt. Vroeger redde je het vaak met 20 uur les, nu is het volgens het CBR gemiddeld 40 uur. “

 

Wat echter blijft is het plezier en de voldoening als een kandidaat uiteindelijk het rijbewijs behaalt. Tonnie: “Je ziet voortdurend de groeiende vaardigheden bij je leerlingen en samen werk je intensief toe naar een positief eindresultaat. Dat is gewoon mooi en dat verveelt nooit. In al die achterliggende jaren heb ik wel duizenden leerlingen gehad, maar dat gevoel blijft.”

 

Prachtige tijd

Een gevoel dat hij voorlopig ook nog niet los wil laten, ook al is ‘ie nu officieel met pensioen. “Nee, daar was het allemaal te mooi voor. Gelukkig neemt mijn dochter Miranda het nu over, ik blijf haar ondersteunen met de administratie. En ook de wekelijkse theorielessen blijf ik voor mijn rekening nemen. Wel hoop ik natuurlijk dat Miranda snel een nieuwe rijinstructeur vindt om mijn leeggevallen plek weer op te vullen. Maar terugkijkend: het was een prachtige tijd. Ik heb altijd kunnen doen wat ik wilde en me er hard voor gemaakt dat iedereen kon lessen. En dat is gelukt!” (CT)

 

Op de bovenste foto: Miranda en Tonnie Zuur

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Carola en Peter Slagers — 01 okt 2023
Hey Tonnie

Van mij werd gezegd die haalt nooit dr rijbewijs....

Totdat ik over ging naar jou en wel ik slaagde in mijn eerste keer praktijk

Dank je wel Tonnie
H — 01 okt 2023
Hallo Tonnie je eerste leerling en ook de eerste die geslaagd was Je hebt het heel lang volgehouden Maar ik wens je nu een fijn pensioen En wat is er leuker om achter de schermen nog je dochter te helpen Heel veel gezonde jaren toegewenst.En Miranda heel veel veilige kilometers toe gewenst en ik zwaai wel Vader en dochter heel veel plezier met wat jullie allebei gaan en mogen doen Groetjes Hilda
Harm Hoek — 30 sep 2023
Geniet van je pensioen

Subvice: ‘leuke jongens’ die weten wat ze willen

“Misschien zijn we wel heel leuke jongens…”, laat Martijn Roelofs zich...
18-06-2024

Maak kans op de Startersprijs Midden Twente

Iedereen die in 2023 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen...
07-06-2024

Na 42 jaar klinkt slotakkoord voor Jos Beunders

“Jos gaat met pensioen tralalala”. Het is de eenmalige variant op de bekende...
05-06-2024

Bouw Kindcentrum Borne West gaat van start

Vrijdagochtend vond de feestelijke ondertekening plaats van de overeenkomst tussen Stichting...
31-05-2024

Bornse bedrijven boosten lokale innovatie

Innovatie en duurzaamheid. Het zijn inmiddels containerbegrippen geworden, maar in de dagelijkse...
24-05-2024

Was getekend: Maurits Mendel!

ADVERTORIAL • “Het is allemaal niet zo schokkend en zo heel veel verandert er ook...
15-05-2024