Lisa Spikkert gaat voor goud
15-10-2023
BORNSE GOUDSMID (27) GENOMINEERD VOOR STARTERSPRIJS 2023

Lisa Spikkert gaat voor goud

Een kleine anderhalf jaar geleden besloot de Bornse Lisa Spikkert de stap te zetten naar het zelfstandig ondernemerschap. De jonge goudsmid (27 jaar is ze pas) vond de tijd er toen al rijp genoeg voor. “Ik wilde meer, wilde dát wat ik bij anderen had geleerd nu voor mezelf gaan doen. Het is een prachtig ambachtelijk vak waarin ik me volledig kan uitleven.” Kortgeleden kwam de jury van de jaarlijkse Starterprijs Midden Twente haar op het spoor, bracht een bedrijfsbezoek én… nomineerde haar direct als een van de vijf kanshebbers dit jaar. Samen met onder meer de ook al Bornse Juliano Stefano, beter bekend als The Italian Barber.
 

De fijne kneepjes van het vak

Zo’n negen jaar geleden startte Lisa met haar opleiding Goudsmid (ondernemer) in Schoonhoven. In het derde jaar gevolgd door een stageperiode in Almelo, waar ze de fijne kneepjes van het vak in de praktijk werd bijgebracht. Ook keek ze daarna nog eens vijf jaar rond bij een juwelier. “Ook mooi, maar niet te vergelijken met een goudsmederij waar je zelf dingen kunt creëren”, zegt ze vol overtuiging. “En dát wil ik graag. Het hele proces van wens via idee naar uitwerking zelf kunnen doormaken en vervolgens iets waardevols en eenmaligs scheppen.”
 

Zo noemt ze recente opdrachten waarin ze van trouwringen van overleden ouders een geheel nieuwe ring creëerde, maar ook sieraden waarin ze zelfs moedermelk verwerkte en de as van overleden dierbaren. “Elke opdracht is weer anders en gaat vaak gepaard met hele verhalen en emoties. Mensen hebben het dan over het leven. Daar moet je dan ook de tijd voor nemen en die gesprekken helpen me om precies datgene te maken, waar ze feitelijk naar op zoek zijn.”
 

‘Ik hou niet zo van blingbling’

Het atelier van Lisa (“Je mag het ook een werkplaats noemen hoor”!) beslaat slechts enkele vierkante meters. Een werkbank, gereedschap en een slijpmachine - met een daaraan gekoppelde stofzuiger die als afzuiginstallatie fungeert - vormen de hardware. De software is haar brein, waarin creativiteit en perfectie moeiteloos in elkaar overgaan. “Hier kan ik mezelf zijn en komt ook alles samen”. Toch blijft ze in alles de nuchterheid zelve. “Tukker hè...”, klinkt het trots. “Gewoon met beide beentjes op de grond.” Op de vraag waarom ze eigenlijk zelf geen sieraden draagt, komt het voor een goudsmid bijzondere antwoord: “Ach, ik hou niet zo van blingbling.” Het is Lisa ten voeten uit.
 

Deze week is haar - ook al bescheiden - nieuwe website gelanceerd. Het hoort nu eenmaal bij een jonge starter en dat geldt dus ook Lisa. Een uitgestippeld plan voor de toekomst is er echter (nog) niet. “Nee hoor, voorlopig maar eens lekker genieten van de fase waarin ik zit. Natuurlijk heb ik nog wel wensen. Zo wil ik op termijn graag toewerken naar een eigen lijn, een soort van persoonlijke collectie waarin goud, zilver, mooie edelstenen en diamant de kern vormen. Maar dat komt allemaal nog wel. En ja… stel dat ik straks de Ondernemersprijs win, dan hoop ik een echte afzuiginstallatie te kunnen aanschaffen. Dat brengt me dan weer een stapje verder. Dus ook wat dat betreft, ga ik graag voor goud!”
 

Feestelijke uitreiking in Kulturhus

Op maandagavond 13 november zal tijdens een feestelijke avond in het Kulturhus duidelijk worden of Lisa zich tot dé Startende ondernemer van het jaar mag laten huldigen. Zo niet, dan is er voor haar nog geen man overboord. “Dat ik nu al tot de laatste vijf ben doorgedrongen is sowieso al geweldig en veel meer dan dat ik een jaar geleden nog durfde dromen”, zo besluit de goudsmid. (AJ/BM)
 

Meer over de start van Juliano Stefano vind je in ons eerdere bericht: ‘The Italian Barber: mancave vol beleving’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Bornse bedrijven boosten lokale innovatie

Innovatie en duurzaamheid. Het zijn inmiddels containerbegrippen geworden, maar in de dagelijkse...
24-05-2024

Was getekend: Maurits Mendel!

ADVERTORIAL • “Het is allemaal niet zo schokkend en zo heel veel verandert er ook...
15-05-2024

Juf Josť neemt na 42 jaar afscheid

Het is half 12 als juf José nog niets vermoedend thuis zit, wanneer er ineens een collega...
14-05-2024

Kinderambassadeurs en KidsVooruit werken samen

Al sinds 2016 is de Stichting KidsVooruit actief in Borne. Samen met Stichting Brigantijn biedt...
10-05-2024

Daar ga je dan, na 31 dienstjarenÖ

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024