Nieuwe locaties voor tijdelijke woningen bekend
EN MARIA MEDIATRIX ALS DOORSTROOMLOCATIE VOOR MAXIMAAL 50 STATUSHOUDERS

Nieuwe locaties voor tijdelijke woningen bekend

Er zijn drie nieuwe locaties aangewezen waar tijdelijke sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden. Het college wil aan de slag naast het arrestantencentrum aan de Bornerbroeksestraat (80 tot 100 flexwoningen), naast het Twickelcollege aan de Welemanstraat (16 tot 24 woningen) en in het plan Roskam Landen in Hertme (10 tijdelijke woningen). Daarnaast zal Maria Mediatrix in Azelo voor maximaal 50 statushouders als doorstroomlocatie dienen.
 

‘Maatschappelijk probleem’

Wethouder Martin Velten: “Er is een woningtekort. Dat is een maatschappelijk probleem, ook in Borne.” Becijferd is dat er naast de behoefte aan reguliere bouw – 1.000 extra woningen tot 2035 – zo’n 500 sociale woningen extra moeten komen om de onbalans op de woningmarkt op te lossen. Woningen voor spoedzoekers, waaronder jongeren, mensen met een GGZ-problematiek, en statushouders. “We hebben nu al een probleem om deze mensen te huisvesten en het ziet ernaar uit dat het probleem alleen maar groter wordt.”
 

De drie locaties

In Hertme gaat het om een nieuwbouwplan aan de Hertmerdwarsweg. Er zou voldoende ruimte zijn om het bestaande plan uit te breiden met 10 tijdelijke woningen. Naast het Twickelcollege ligt een parkachtig gebied. “De woningen worden zo dicht mogelijk bij de school gebouwd en het streven is om zo veel mogelijk bestaand groen te handhaven.”
 

De grootste locatie met tijdelijke woningen is voorzien aan de Bornerbroeksestraat, tussen de sportvelden en het arrestantencentrum. De grond is van landgoed Twickel, maar deze zou een positieve grondhouding hebben ten aanzien van de ontwikkeling. “Bij 80 tot 100 wooneenheden krijg je al snel de opmerking ‘tjonge, jonge’. Maar het biedt ook mogelijkheden om verschillende typen woningen te bouwen en beter in staat te zijn een goede mix van groepen te huisvesten. Bovendien gaan we het waarschijnlijk niet in één keer bouwen, maar gedifferentieerd.” De locatie was ooit in beeld voor de derde fase van de nieuwbouw van sportcomplex ’t Wooldrik, dat bestond uit een beweegpark. Dat komt er dus in ieder geval de komende 15 jaar niet. Wethouder David Vermorken: “Het beweegpark is niet helemaal van de radar af, een deel ervan kan misschien ook in het nieuwe ontwerp op bestaand terrein gerealiseerd worden.”
 

Kritiek

Woensdagmiddag zijn de dorps- en wijkraden geïnformeerd. “Men was kritisch”, meldt Velten. “Het zal overal zeer doen. Er komen tenslotte woningen waar men nooit gedacht had dat er gebouwd zou gaan worden. Niemand vindt het fijn, wij ook niet. Maar we zullen samen de pijn moeten dragen. Ik begrijp de emoties van de inwoners, maar ik hoop dat de gemeenteraad haar bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt. Anders hebben we volgend jaar een groot probleem en gaan we verdringing op de woningmarkt echt voelen. Dat vind ik bestuurlijk niet verantwoord.”
 

Volgende ronde medio volgend jaar

Met de voorgestelde locaties en aantallen woningen is de opgave nog zeker niet gehaald. Halverwege volgend jaar volgt de volgende ronde ontwikkellocaties. “Het wordt sprokkelen. We hebben helaas niet veel leegstaand vastgoed en ook een beperkt grondgebied.”
 

Omwonenden van de nieuw aangewezen ontwikkellocaties worden op 9 november nader geïnformeerd. Op 21 november staat een Politiek Beraad over het onderwerp gepland. Dan is er ook gelegenheid om in te spreken. Half december zou het definitieve besluit moeten vallen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wilma — 08 nov 2023
Fijn dat de broodnodige uitbreiding overal mag komen, behalve in jullie achtertuin!! Ik hoor het wel wanneer jullie kinderen een betaalbare starters woning willen.
Rijschool Harm Hoek — 08 nov 2023
Aaaah.... Ik begrijp het 🤨

In Wensink Zuid is het
* veiliger
* gezelliger
* beter wonen
Althans nu nog.....
Voor ons buurtbewoners

Wij buurtbewoners
- werken gewoon
- houden onze buurt netjes
- veilig
- zijn sociaal

En dit wordt ons gewoon
door de strot gedrukt

Goed zo gemeente Borne 👌
Jullie hebben geld nodig en dan tellen onze wensen/ gegronde bezwaren als nette buurtbewoners niet mee.
Tenzij het in jullie eigen voordeel is

Mag je trots zijn op jezelf als je door Borne en elders loopt en wat wij dan van je vinden en over je denken.
En geloof me, wij mogen ook over jouw praten of wil je dat ons ook al afnemen
Johan — 05 nov 2023
Borne West: de DUMP plek voor de gemeente Borne:

-Arrestanrencentrum
-Nw rondweg
-te groot aantal flex.
Weg mooie plannen meer sport.in een groene omgeving
LR — 04 nov 2023
Ook de elite wijk Bornsche Maten wordt niet ontzien zoals hier wel beweerd wordt. Er komt plek voor woonwagens tussen de dure huizen en het aanbod van sociale huurwoningen wordt groter dan eerst gepland.
Ik vraag mij wel af waarom de gemeente naar verhouding van de grootte van de gemeente zoveel wil faciliteren qua flexwoningen? Eerder is dit ook al gebeurd voor zwakzinnigen. Mooie locaties in het centrum, zoals de voormalige Eschschool, zijn hier voor opgeofferd, terwijl er ook al andere locaties voor begeleidend wonen waren ontwikkeld, zoals de Hooiberg. Ook hier hadden andere keuzes gemaakt kunnen worden. Het zal de gemeente allemaal wel subsidie hebben opgeleverd, maar dat is korte termijn denken. Op lange termijn betalen wij als inwoners van Borne de prijs, zeker met de flexwoningen. Deze zijn helaas niet alleen bestemd voor jonge lui uit de gemeente Borne zelf, maar ook voor mensen met GGZ problematiek en statushouders...
HS — 03 nov 2023
Heeft meneer Velten ook deze zooi in zijn achtertuin staan !!!
NB — 02 nov 2023
Helemaal eens met de reactie van Arjan, Borne " over het spoor" daar kan alles. In de Bornse Maten kan niks.....
En daarnaast wellicht moet de instroom minder worden zodat wij iets kunnen betekenen voor.ons eigen mensen, zonder te discrimineren. Wij hadden destijds nog een kans om een huis te kopen, ik houd mijn hart vast voor de jeugd van nu....
Arjan — 02 nov 2023
Hoe fijn is het dat je als starter op de woonmarkt ergens in een complex buitenaf tussen de weilanden en sportvelden wordt gedropt. Dat lijkt me geen fijne woonomgeving.

Ik stoor me al lang dat aan de luxe wijken die Borne bouwt, die geen afspiegeling van de gemeenschap meer zijn. De bouw van sociale huurwoningen blijft ook enorm achter, terwijl de druk van hierop toe neemt.

Dus worden er tijdelijke woningen in parken en weilanden bedacht. Kennelijk kunnen dan bestemmingen wel gewijzigd worden. Onder motto het zijn tijdelijke woningen. Voor structurele oplossingen mis ik visie.
Henk de Vries — 02 nov 2023
Tja in het weiland daar achter het arrestantencomplex ontstaat dus een 2e Ter Apel , daar komt het in de praktijk op neer . 100 Woningen keer 4 inwoners reken maar uit , 400 Inwoners erbij voor de gemeente .
Slecht plan maar het zat eraan te komen , ik had dit scenario al eerder geschetst in voorgaande berichtgevingen over dit stuk grond en helaas is dit doemscenario nu de waarheid geworden .

Bezint eer gij begint beste gemeente !!
Wesley — 02 nov 2023
Ik ben er inderdaad ook niet mee eens ik ben het niet met de burgemeester van Borne eens niet mee eens maar ja je moet toch wat als je huizen tekort komt in Nederland hè maar ja dit is wel de beste oplossing groetjes
Dirk — 02 nov 2023
Kan iemand het verschil tussen reguliere bouw en sociale woningen even uitleggen? Een woning is toch een woning of niet dan. Of zit hier een financiële prikkel voor gemeenten achter?
Henri — 02 nov 2023
Zijn jullie niet helemaal lekker... Moet ik tegen die rotzooi aan kijken mooi niet.
GA bij de burgemeester in de tuin wonen.

Borns Bijtje voor verenigingsman Erik Rouhof

Zaterdagmiddag, een week na het carnaval, werd de fonkelnieuwe kantine/bar geopend van de...
17-02-2024

Provincie start planologische procedure Wind...

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel start met de planologische procedure voor het...
16-02-2024

Volgende stap richting Vloedbeltverbinding

Dinsdag hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel het Provinciaal Inpassingsplan...
14-02-2024

Arthur Lammers voorgedragen als opvolger Martin...

Borne-Nu draagt Arthur Lammers voor als opvolger van de 26 maart 2024 aftredende wethouder...
05-02-2024

Aan de slag met inclusie

In het ‘Borns Akkoord’ heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om...
01-02-2024

Trouwen mag nu ook in de kerk

Sinds 2020 is het in de gemeente Borne mogelijk om een burgerlijk huwelijk of geregistreerd...
01-02-2024