Borne maakt zich op voor verkiezingen
STEMBUREAULEDEN ONTVANGEN INSTRUCTIES VOOR 22 NOVEMBER

Borne maakt zich op voor verkiezingen

Ook dit keer worden de komende Tweede Kamerverkiezingen in Borne onder leiding van Elles Grootjans en Rien Harmsen tot in detail voorbereid. Inmiddels zijn de stempassen naar iedere stemgerechtigde inwoner van Borne toegezonden en hebben de stembureauleden instructies ontvangen. Achter de schermen is een vierkoppig team volop bezig. Het gaat van de rode potloodjes tot aan de gecontroleerde tellingen op woensdagavond 22 november.

 

Borne laat uw stem horen!

Tegelijkertijd met de stempassen is de kandidatenlijst voor de verkiezingen meegestuurd. Wederom een lijst van formaat die deels de eettafel bedekt. Op de lijst staan veertien stembureaus vermeld. “Op de stempas staat aangegeven welk stemlokaal dichtbij het woonadres van de stemgerechtigde ligt”, legt Grootjans uit. Eén locatie is niet rolstoeltoegankelijk. Met man en macht wordt gezocht naar een oplossing. In het Spookhoes in Hertme is dit keer geen stembureau.

 

De overheid verwacht dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van openbare gebouwen. Ook in de Bornsche Maten wordt niet meer gebruik gemaakt van een tent. “Wat opvalt is dat een inwoner van Overijssel op één van de 25 partijen kan stemmen. Er is één partij die zich niet verkiesbaar stelt in onze provincie.” Overijssel valt onder kieskring 4. Iedereen die op 22 november 18 jaar of ouder is kan met de vooraf ontvangen stempas een stem uitbrengen. Op voorwaarde dat je op 9 oktober in Borne woonde en daar ingeschreven stond.

 

72 betrokken stembureauleden helpen mee

Op twee avonden zijn vrijwillig aangemelde stembureauleden geïnstrueerd. Sommigen vinden de waarde van onze democratie zó belangrijk dat zij zich iedere verkiezing weer beschikbaar stellen. Hun taken lopen uiteen van het opzetten van de stemhokjes tot en met het tellen van de stemmen. Het is een lange dag. De stemlokalen zijn open van 07.30 tot 21.00 uur. “Het is belangrijk dat jullie de gegevens op de stempas vergelijken met die op het identiteitsbewijs. Zonder ID kun je geen stem uitbrengen”, instrueert Grootjans de benoemde leden van de stembureaus. Ook wordt er gecontroleerd op de geldigheid van de stempas. Enkele aanwezigen brengen ervaringen in van fricties die tijdens vorige verkiezingen ontstonden. Aangezien het om een democratisch controleerbaar proces gaat worden regels strak gehanteerd. “Het ondermijnen door het ronselen van stemmen moeten we voorkomen.”

 

Inpajoko en Borns Kleinkoor helpen mee

Als om 21.00 uur de deuren sluiten van de stemlokalen maakt Nederland zich op voor de uitslag. Wordt het de komende jaren rechts, links, het midden? Kunnen we met enkele of vele partijen een coalitie vormen? Door de val van het kabinet wordt het dit keer extra spannend. Gedurende de dag zullen er vermoedelijke uitslagen op basis van de exitpolls worden bekendgemaakt. Ook bij het stembureau van Het Dijkhuis vindt een exitpoll plaats. Dit betekent dat nadat iemand een stem heeft uitgebracht er door een onafhankelijk bureau wordt gevraagd of je anoniem wil aangeven waar je op hebt gestemd.

 

Maar als na 21.00 uur de stembussen worden omgekeerd begint het echte tellen van de stemmen door de stembureauleden en leden van de koren Inpajoko en Borns Kleinkoor. Bij iedere verkiezing krijgen verenigingen of clubs de mogelijkheid om te helpen. Zij ontvangen dan een vergoeding voor hun vereniging. Hiermee ondersteunt de gemeente het verenigingsleven.

 

Laat je stem niet verloren gaan

Soms beseffen we te weinig hoe waardevol het is om in een democratie te leven. In landen ver van ons vandaan worden mensen onderdrukt. In Nederland kunnen we onze stem laten horen op woensdag 22 november tussen 07.30 en 21.00 uur. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wil jij ook wonen in de Bornsche Maten?

ADVERTORIAL • Aan de rand van de Bornsche Maten, op een steenworp van het aloude...
19-05-2024

Einde parochiekerk Zenderen nabij

“Het gaat sneller dan we allemaal denken”, verzucht Maria Verheijen, vicevoorzitter...
18-05-2024

‘Vrouwen in Bedrijf’ verwennen goede doelen

In de regel verrassen de Bornse Vrouwen in Bedrijf jaarlijks één goed doel met een...
17-05-2024

Dat wordt smullen met Pinksteren…

“Het is niet nieuw, maar het gaat er allemaal nog steeds in als koek”, aldus Coen...
16-05-2024

Theresiagemeenschap viert al 10 jaar ‘samen’

In oktober 2015 sloot de Theresiakerk voorgoed haar deuren. Waarmee een einde kwam aan de...
15-05-2024

De koeien mogen de wei weer in

Het lange hemelvaartweekend lijkt het mooi en zonnig weer te worden. Perfect om de...
08-05-2024