NSC overtroeft PVV in Borne
OPKOMST 84,5 PROCENT (IN 2021 85,3): CDA GEMINIMALISEERD

NSC overtroeft PVV in Borne

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft in Borne, net zoals in veel andere Twentse gemeenten, de Tweede Kamerverkiezingen 2023 gewonnen. Volgens de voorlopige cijfers, die vannacht bekend werden, behaalde NSC maar liefst 32,1 procent van de stemmen. Daarmee bleef het de PVV, de andere grote én landelijke winnaar, ruim voor. De partij van Geert Wilders wist in Borne 22,1 procent van de stemmen voor zich te winnen. Ook de nieuwe combinatie Groen Links/PvdA deed het goed en werd met 10,1 procent van de stemmen de vierde partij in Borne.

 

VVD, CDA en D66

Net zoals in het landelijk beeld te zien was, dienden de VVD en CDA in Borne fors in te leveren op de scores die ze in 2021 nog wisten te behalen. De liberalen, twee jaar geleden nog de grootste partij, ging van 24,9 naar 13,5 procent van het aantal stemmen; de christendemocraten, die in 2021 nog tweede werden, moesten het woensdag doen met 2,7 procent, tegen 21,5 procent in 2021. De BBB ten slotte won wel en ging van 1,7 naar 5,2 procent van de stemmen.

 

Uitslagen per stembureau

Vandaag, donderdag, vindt vanaf 09.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis de controle op de tellingen plaats. Daarna worden ook de uitslagen per stembureau bekendgemaakt en gepubliceerd op de website van de gemeente. (BM)

 

De complete uitslagenlijst is hier te downloaden.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Anne-Margreth — 24 nov 2023
Programma?s doorrekenen heeft niet altijd nut omdat er altijd wat tussen kan komen. Dat gebeurde bij de oorlog in Oekraïne en dat is helemaal niet erg. Maar wat ik wel erg vind is dat de mensen die al jaren op schadevergoeding wachten wat hun is overkomen bij de toeslagenaffaire, overstromingen en de aardbevingen maar moeten wachten op vergoeding en er wel direct geld was voor Palestina .
Ik krijg het idee dat als je een andere mening hebt dan links; je in hun ogen een racist en dom bent.
Hans van Hasselt — 24 nov 2023
K vraag me a hevee kiezers van de PVV werkelijk het programma van de PVV hebben gelezen of er enigszins kennis van hebben genomen. Want veel van zijn plannen zij in strijd er een an de vee verdragen die we als Nederland ondertekent hebben. Ook jammer dat de PVV zijn programma iet heeft laten doorrekenen. Als zijn plannen kosten handen volgend maar waar dat vandaan moet komen wordt niet vermeld.
Anne-Margreth — 24 nov 2023
Het is heel jammer dat dhr. Timmermans slecht met zijn verlies kan omgaan . Die demonstraties in A?dam en Utrecht zijn verschrikkelijk. Dus alle mensen die niet op PvdA/Groen links hebben gestemd zijn dus dom en racistisch . Daar herken ik mij niet in. Ik vind dat Nederland vol. Alleen oorlogsvluchtelingen zijn altijd welkom.
Anne-Margreth Ordelmans
Ton Huiskes — 23 nov 2023
De uitslag kwam voor mij niet als een verassing. De grote partijen zijn flink afgestraft. Ook gaat dit doorwerken in de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Voor de goede orde heb ik niet op de twee winnaars gestemd.
De VVD, D66 en het CDA zullen zich plaatselijk moeten gaan aanvragen hoe de zwevende kiezer weer terug kan keren naar hun "oude honk" - lukt dit niet dat worden zij gereduceerd tot kleine splinterpartijen en zullen PVV, NSC en de plaatselijke Bornse partijen zullen er garen bij spinnen.
De BBB stelt teleur - na de grote winst in de PS verkiezingen dit jaar. Groen Links/PvdA coalitie als een soort appel bestempel ik deze groen aan de buitenkant en paarsrood aan de binnenkant - heeft de veilige weg gekozen samen te gaan om niet helemaal van de Nederlandse politieke bodem te verdwijnen.
Sjors — 23 nov 2023
Maak mij met deze uitslag wel zorgen om hoe racistisch Nederlands is gaat worden of is geworden. Stemming makerij en polarisatie hebben het gewonnen van fatsoen en realisme. Hopelijk kunnen we snel weer normaal gaan doen en mogen we op zeer korte termijn weer naar de stembus om de 2km op het sociale pad te krijgen. Nederland, een land om nog minder trots op te zijn.
HS — 23 nov 2023
Het is gelukt Geert van harte gefeliciteerd met deze overwinning Maak Nederland weer
Nederland!,

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024

Fietser aangereden op ovonde

Rond kwart voor een donderdagmiddag vond er op de ovonde ter hoogte van de Europastraat een...
18-01-2024

Hardy Ellenbroek overleden

Donderdag 4 januari is Hardy Ellenbroek overleden. De Bornenaar die ‘de lach aan zijn...
05-01-2024

Training Mindfulness voor ouders

ADVERTORIAL • Begin op maandagavond 22 januari met de 8-weekse training, bij praktijk...
03-01-2024