Huisarts Paul van Buuren zwaait af
PER 1 APRIL NEEMT PIETER VISSER DE PRAKTIJK OVER

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid van zijn patiënten en collega’s om een paar dagen later van zijn pensioen te gaan genieten. “Eigenlijk vertrek ik het liefst zo stilletjes mogelijk. Ik ben nooit zo van het grote gedoe. Zo’n afscheidsreceptie vind ik al moeilijk. Ik ben tenslotte maar een voorbijganger”, klinkt het bescheiden.

 

De inmiddels bijna 67-jarige Van Buuren begon ooit als waarnemer in de huisartsenpraktijk van Lokin en Van Enter, nadat hij eerst een aantal jaren in Curaçao had gewerkt. Borne zocht ondertussen een nieuwe huisarts. Het dorp groeide en er was plaats voor een extra praktijk. Als een van de 80 (!) kandidaten solliciteerde Van Buuren. “Ja, 80… andere tijden.” In de profielschets stond dat men een voorkeur had voor een vrouw en voor een homeopaat. Van Buuren was geen van beiden, maar kreeg toch de voorkeur van de selectiecommissie.

 

Van de Stroom Esch naar ‘t Dijkhuis

Zijn eerste praktijk bouwde hij van de grond af op in de Stroom Esch. Eerst aan de Weerselosestraat en later aan de Dorsmolen. “Toen wilde men de zorg zo veel mogelijk spreiden over de wijken. Later werd het omgekeerd en zag men vooral voordelen in samenwerking in grotere gezondheidscentra.” Een ervan werd Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis waar Van Buuren ging samenwerken met huisartsen Dolf Verburg, Hans Hobert, Machiel Hartmans en Anna Brentjes.

 

In 35 jaar zag hij het vak veranderen. “Het niveau van zorg is hoger geworden. Er kan zoveel meer. Echt niet te vergelijken met vroeger. Maar het is ook wel wat minder persoonlijk geworden. Ik weet nog dat we alle specialisten in Hengelo persoonlijk kenden, regelmatig samen koffiedronken en kennis uitwisselden. Nu is dat niet meer denkbaar.”

 

Mensen en het ‘systeem’

Van een aantal patiënten heeft Van Buuren al persoonlijk afscheid genomen in wat hij ‘knuffelspreekuren’ noemt. “Met sommigen heb je samen zo veel meegemaakt en ingrijpende gebeurtenissen gedeeld. Allemaal mensen met een verhaal.” Dat is wat hij het meeste gaat missen; de zorg voor mensen. “Ik voel me bevoorrecht dat ik zo veel vertrouwen kreeg en me op sommige momenten gewoon een biechtvader voelde. Een hele eer dat mensen mij hun problemen toevertrouwden.”

 

Wat hij zeker niet gaat missen is ‘het systeem’. “Nee, absoluut niet!” Het ene na het andere voorbeeld komt ter sprake van zorginstellingen die naar elkaar wijzen. De bekende schotten in de zorg. “Er gaat enorm veel tijd inzitten om de juiste hulp te krijgen voor je patiënten. Tijd die ook gewoon ten koste gaat van je andere patiënten. Heel frustrerend. Blij dat ik daarvan af ben!”

 

Opvolger Pieter Visser

Paul van Buuren prijst zich gelukkig in Pieter Visser een goede opvolger gevonden te hebben. “Heel blij mee. Een aardige vent. Neemt de tijd voor mensen, is empathisch en ook een goede dokter. Met het hart op de juiste plek én met gezond verstand.” In de huidige tijd is het voor huisartsen niet gemakkelijk om een opvolger te vinden, maar Van Buuren was ervan overtuigd dat Visser voor zijn praktijk zou kiezen. “Ik heb gewoon de leukste praktijk met de leukste patiënten!”

 

Bang voor ‘het zwarte gat’ na het afscheid van zijn werkende leven is Paul van Buuren niet. “Ik heb twee kleinkinderen, wil meer sporten en meer muziek maken.” Hij speelt niet onverdienstelijk piano, altviool en dwarsfluit en had bijna een opleiding aan het conservatorium gekozen. “Maar misschien ga ik ook de rechtenstudie oppakken of iets heel verantwoords doen in de duurzaamheid of zo. Eerder te veel te doen dan te weinig. Zwarte gat? Kan me niet voorstellen!”

 

De afscheidsreceptie is op woensdag 27 maart van 15.00 uur tot 17.00 uur in ’t Dijkhuis. Patiënten kunnen dan ook kennismaken met Pieter Visser. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023