Onderzoek herbestemming 'Spookhuis'
03-02-2015
Betere locatie gezocht voor Rijksmonument '’t Oude Groothuys'

Onderzoek herbestemming 'Spookhuis'

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week ingestemd met een herbestemmingsonderzoek voor Het Spookhuis in Hertme. Het rijksmonument is ernstig in verval en heeft op de huidige plek geen toekomst. Met de eigenaar is overeenstemming bereikt om te streven naar behoud van het monument door onder meer onderzoek te verrichten naar een betere locatie.

 

Behoud door verplaatsing

Rijksmonument 't Oude Groothuys', in de volksmond beter bekend als ‘Het Spookhuis’, is vanwege de rijke cultuurhistorische geschiedenis voor de gemeente Borne een belangrijk rijksmonument. Het vakwerkgebouw aan de Lodiek Landen in Hertme is echter in de loop der jaren sterk vervallen. Vanwege de ligging tussen agrarische bedrijfsgebouwen heeft het op de huidige plek geen toekomst. Hierover zijn alle partijen waaronder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeentelijke erfgoedcommissie het inmiddels eens. De gemeente heeft onlangs met eigenaar F.A.H. Van Schoot overeenstemming bereikt over het uitgangspunt ‘behoud door verplaatsing’.

 

Uitgebreid herbestemmingsonderzoek

Om Het Spookhuis te kunnen behouden is er contact gezocht met Boerderij en Landschap, een dochterorganisatie van BOEi (Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed). Deze organisatie is in het bezit van een POM-status (Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud) en gespecialiseerd in herbestemmingen van agrarisch cultureel erfgoed. Onder voorbehoud van een toekenning van rijkssubsidie zal Boerderij en Landschap binnenkort starten met een uitgebreid herbestemmings- onderzoek. Dit onderzoek richt zich op ondermeer een bouwhistorisch onderzoek, een scenario analyse (mogelijke herbestemmingslocaties), een bouwkosten- analyse en de exploitatiemogelijkheden. De focus is gericht op toekomstige gebruikers met als uiteindelijke doel het veilig stellen van de toekomst van Het Spookhuis.

 

Onderdeel van het herbestemmingsonderzoek is o.a. het wind- en waterdicht maken van het pand (in afwachting van een nieuwe bestemming). De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beslist medio februari/maart 2015 over de ingediende subsidieaanvraag voor het herbestemmingsonderzoek.

 

Witte lakens

Tijdens de reformatie bleven de eigenaren van havezate Het Groothuys katholiek. De katholieken uit de omgeving hielden er geregeld heimelijke missen. De naam 'Het Spookhuis' dateert uit deze tijd. Eén van de verhalen is dat mensen probeerden met witte lakens rondom het huis de diensten van de katholieken te verstoren. Een ander versie van het verhaal is dat het juist de katholieken zelf waren die op deze manier ongewenste pottenkijkers op afstand wilden houden.

 

Foto's  ©  Annemie Mulders-Gordijn

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
simone — 09 sep 2015
Koppelen aan het Weleveld? Plaatsen bij jachthuis het Weleveld of ergens langs de Bornse Beek met recreatieve functie? Opnemen in golfbaan Weleveld? Laten adopteren door Bornse bedrijven? Kulturhus erbij betrekken of het Openluchttheater? Door combi van natuur, cultuur en historie is er misschien een pmpc subsidie aan te vragen?
Freke van de Woord — 04 feb 2015
Eerst laten vervallen en dan misschien iets nieuws willen bouwen op die plek? ? Handig !
Koen — 03 feb 2015
onbegrijpelijk dat men dit pand zo heeft laten verkrotten. Het is heg enige overgebleven tastbare bewijs van d'r havezate die hier ooit heeft gestaan. NB een plekje in of nabij Oud Borne is wellicht een optie?

Open deur of vooruitziende blik?

Menig voorbijganger zal de ontmanteling van het voormalige ‘Jonge Poerink terrein’...
07-08-2022

Boerenprotest gaat door

UPDATE 17.05 UUR: De blokkade van knooppunt Azelo, die de hele donderdagmiddag duurde, is om...
28-07-2022

‘Onze zorg is de onrust’

Bij GroenLinks/PvdA komen sinds enkele weken verontruste telefoontjes en e-mails binnen van...
26-07-2022

Jonge lindes buigen voor vandalisme

Daar waar de een zijn uiterste best doet de omgeving te vergroenen is de ander in een...
24-07-2022

Ed Mossel overleden

Vrijdagavond is Zenderenaar Ed Mossel overleden. Een hersenbloeding eerder deze week werd hem...
23-07-2022

Maaike Leurink overleden

Afgelopen dinsdag is Maaike Leurink-Nijland overleden. Samen met haar Marc vormde ze jarenlang...
07-07-2022