Begin van een echte kinderoptocht?
ESCH EN IEMNSCHELF STARTEN VOORZICHTIG MET HERNIEUWDE TRADITIE

Begin van een echte kinderoptocht?

Het zou wel eens het begin kunnen zijn van het herstel van de oude traditie van een echte kindercarnavalsoptocht in Borne. Dat is tenminste het grote achterliggende doel van de ouderraad van basisscholen ’t Iemnschelf en De Esch met de optocht die op Rosenmontag door het centrum trekt. Vooralsnog alleen met de kinderen van deze twee scholen, maar als het aan de organisatie ligt sluiten in de toekomst ook andere scholen aan.

 

Traditie laten herleven

“Wat past er nu beter bij carnaval dan verbroederen en saamhorigheid?”, meent Martine Siemerink-Weghorst van de ouderraad, die zich nog kan herinneren dat er in haar kindertijd nog wel sprake was van een echte Bornse kindercarnavalsoptocht. “Bij de avondvierdaagse is dat ook zo leuk dat alle scholen meelopen. Veel kinderen kennen elkaar van de sportvereniging en zo en trekken met elkaar op, bij welke school ze ook horen.”

 

Diverse scholen houden nu hun eigen mini-optocht in de buurt. Ook in de Stroom Esch werd jarenlang rond 't Iemnschelf een kleine optocht gelopen. “Het zou toch leuk zijn als we de oude traditie van één grote optocht kunnen laten herleven?” De ouderraad besloot het er op te wagen en gewoon eens te proberen of ze zo’n kinderoptocht van de grond konden krijgen. Ze kregen daarbij steun van velen, waaronder niet in de laatste plaats docent Roel Arends, die het carnavalsbloed door de aderen heeft stromen.

 

Draaiboek

Maar eerst wordt er maar eens voorzichtig geprobeerd hoe het gaat met twee scholen. “Alle kinderen lopen mee, bijna 400. Met begeleiding van ouders kom je al snel aan 500. Een hele happening!” De organisatie heeft heel wat voeten in de aarde. “Je moet vergunning aanvragen, straten moeten worden afgezet, verzekeringen en verkeersregelaars geregeld……. Dat moet allemaal. Veiligheid staat wel voorop. Voor deze twee scholen hebben we een heel draaiboek gemaakt. Laten we daar maar eens mee beginnen.”

 

Aanwonenden en winkeliers worden binnenkort geïnformeerd en krijgen dan meteen een aantal ballonnen. “We hopen dat ze meehelpen om daarmee de route te versieren.” Veel winkels zijn op maandagmorgen gesloten. Aan de ene kant vindt de organisatie dat voor deze proef wel een prettig idee, maar ze hopen wel dat er publiek langs de kant staat. “Opa’s, oma’s, bekenden, buren, ga kijken! Het is uniek.”

 

Toetn'bloazers en Angorageiten omarmen het idee

Carnavalsvereniging de Toetn’bloazers heeft heel enthousiast gereageerd op het idee. “Zij komen de stoet versterken met 25 man en twee wagens voor de kleintjes. Waarschijnlijk rijden de Angorageiten ook mee met een wagen waarop onze carnavalsprinsen en –prinsessen een plekje krijgen.”

 

De optocht start om 9.30 uur op de Bekenhorst en gaat via Grotestraat, Ziekenhuisstraat, Bleek, Hofstraat, Grotestraat Noord via de Von Bönninghausenstraat naar het schoolplein van De Esch, waar nog een compleet middagprogramma volgt met spelletjes en een optreden van Cladans. De kinderen van de bovenbouw gaan hun playback-kunsten vertonen in het Kulturhus. “We hebben ook prijsjes voor de leukste outfits en natuurlijk polonaise en het ouderwetse broodje knak”, vertelt Martine enthousiast.

 

Wie weet start in 2017 met dit initiatief van De Esch en ’t Iemschelf voorzichtig de hernieuwde traditie van een Grote Bornse Kindercarnavalsoptocht. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023