ZorgSamenfestival in Dijkhuis en Kulturhus
VEEL STANDS VAN ZORGAANBIEDERS BIEDEN INZICHT IN VERLENEN ZORG

ZorgSamenfestival in Dijkhuis en Kulturhus

Martine Veldhof is zowel gespannen als tevreden in het begin van het zorgSamenfestival. “Op het laatste moment hebben zich nog zorgaanbieders aangemeld. Er zijn nu zo’n 50 stands. Ook ben ik benieuwd hoe de workshops lopen. We zijn nu nog maar aan het begin van de middag.” En weg is ze weer, weer even wat regelen.

 

Bij veel stands wordt aangegeven dat na indicatie een vergoeding door de verzekering wordt verleend. Er staan maar een paar echt commerciële stands. Een opvallende stand in deze omgeving is die van de verloskundige. “Eigenlijk ben ik hier in dit huis een beetje een vreemde eend in de bijt maar we hebben toch veel patiënten uit Borne. Een middag in de week, op woensdag, houden we hier in het Dijkhuis praktijk, “ vertelt Sanne Luurs. Op haar stand ligt foldermateriaal en oa een koffertje dat as moeders bij het eerste bezoek cadeau krijgen. Erin zit foldermateriaal. Ook modellen van een baarmoeder met baby is te bewonderen.

 

Verschillende aanbieders belicht

Huisarts Brentjes vindt het doel waarvoor ze hier zit, samenwerken met elkaar, belangrijk. “Je vult elkaar aan. In iedere praktijk vind je tegenwoordig gespecialiseerd personeel. Nu zit ik hier met een stand waar in het bijzonder oogheelkunde besproken wordt. Foldermateriaal en voedingsmateriaal. Voeding is ook voor oogheelkunde een belangrijk onderdeel.”

In de stand van de apothekers wordt het cholesterolgehalte van het bloed bepaald. “Bloed wordt in een capillair (heel dun) buisje opgezogen, op een meter gedruppeld en na een paar seconden is het cholesterolgehalte zichtbaar. De waarde moet beneden de vijf zijn. Bij de heer Kroese is dat gelukkig het geval.”

 

In het ZGT zit Helon, een gespecialiseerde huidverzorging. Ook hier kan na indicatie van een huisarts ( dus vergoeding) huidproblematiek aangepakt worden.

 

Carint Reggeland biedt `Thuisbegeleiding` aan. Dat is een nieuw element in de Carinttak en het biedt praktische ondersteuning en begeleiding om weer grip te krijgen op het leven van alledag. Zelfredzaamheid is het uiteindelijke doel. Samenwerken met andere instellingen wordt zoveel mogelijk op elkaar afgestemd.

 

Fysiopraktijk Dijkhuis heeft een heel circuit uitgezet. De 8-jarige Jonathan Hof loopt het parcours maar eens. Hij haalt zijn doel, een lichtgevende schildpad binnen de kortste keren. Glimmend van trots op zijn prestatie loopt hij terug naar zijn vader. Voor volwassenen staat er een hometrainer en een balansbal. Ook heeft het team een aantal letters op alle kramen opgehangen. Samen vormen zij een woord. Een mooie manier om mensen aan het lopen te krijgen.

 

Vrij nieuw is ook de Kinderthuiszorg. De gespecialiseerde technische kinderverpleegkundigen leveren zorg aan zieke kinderen thuis. Denk aan sondevoeding, chemotherapie, diabeteszorg, antibioticatoediening via infuus enzovoorts. Niet alleen thuis, maar ook kunnen zij naar scholen gaan. Kinderen worden zo in hun meest vertrouwde omgeving geholpen, goed voor het herstel. `Zorg met een bonus`, vindt een van de patiënten.

 

De mondhygiënisten Ans Lindeman en Sandra Mulder hebben een nieuwe service. Als patiënten niet naar de praktijk kunnen komen, zorgen zij voor mondverzorging aan huis. Heel Twente is hun werkterrein.

 

InteraktContour verleent hulp aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Ook hun naasten kunnen hulp krijgen. Ze verzorgen dagbesteding en bieden hulp aan als iemand uit de revalidatie thuis komt. Alles is anders geworden voor mensen met een opgelopen hersenletsel, dus hulp kan dringend nodig zijn. Na een WMO beschikking wordt ook hier financiële hulp door de zorgverzekeraar verleend. InteraktContour werkt veel samen met mantelzorgorganisaties.

 

Dion, cliënt bij Aveleijn, ( foto bovenaan) loopt rond met lekkere hapjes. Oorspronkelijk komt hij van Aveleijn Parallelweg maar vol trots vertelt hij dat hij gastheer is bij het Kulturhus: “Drie dagen in de week ben ik gastheer, van half 10 tot ik weer word opgehaald. Ik vind het heel leuk om te doen. Ook maak ik wel speelgoed schoon dat in de bibliotheek wordt uitgeleend. “

 

Kulturhus en stands

In het Kulturhus vallen de lekkere geuren je meteen op als je binnenkomt. Bewoners uit het AZC hebben heerlijke hapjes gekookt dat grif van de hand gaat.

 

Aan de andere kant van de hal is nog een stand van het AZC. Daar worden zelfgemaakte pannenlappen, theemutsen en speldenkussens verkocht. Ook is er werk van de kunstenaar Ali te bewonderen. Fijne potloodtekeningen, prachtige schilderijen staan er. Ook liggen beschilderde borden en glazen vazen van zijn hand.

Ali heeft een 5-jarige opleiding aan de middelbare school Kunst en 4 jaar aan de Academie voor Kunsten in Irak gevolgd. Omdat hij zijn kunst in Irak niet mocht uitoefenen, de geestelijken staan het tekenen en schilderen van gezichten niet toe, moest hij naar Nederland vluchten. “Een zware, moeilijke weg,” zegt zijn vrouw. Hij zou graag met hoogwaardig acryl willen verven, maar daarvoor ontbreekt het geld.

 

Verdere stands hier: politie en gemeente, Tactus verslavingszorg, een verhuiscoach die allerlei rompslomp rondom verhuizingen uit handen neemt, een betaalmaatje die voor een bepaald bedrag gezelschap biedt.

 

Als laatste de CLDR. Dat is een ellipsvormig houten vorm die door middel van handen, muziek of geluid contact maakt met elkaar. Voor dementerenden of mensen met een stoornis in het autistische spectrum een manier om contact te maken. Er zijn zeker twee mensen nodig, je legt je handen op de vorm en raakt met de andere hand de ander aan. Dan klinkt een muzikaal geluid. Net als bij de Tovertafel leven bv dementeren op en hebben contact. Je kunt vogels horen, de zee, fietsbellen enzovoorts. Een mooie manier.

 

Workshops

Ook zijn vandaag workshops gegeven, teveel om allemaal op te noemen. Het mooie weer werkte even niet helemaal mee voor workshops maar voor de organisatoren rest eigenlijk niets dan complimenten. Ze hebben veel werk verzet en er was veel te zien en te leren. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Annemarie — 31 mrt 2017
Wat een bijzondere en perfect opgezette markt! Voor een hele brede doelgroep!
De sfeer was erg gezellig, grote complimenten voor de organisatie maar ook voor iedereen die deze dag zo bijzonder hebben gemaakt!

Bucon verhuist naar Industriestraat

In 2001 startte Mark van Leeuwen met zijn bedrijf in metalen gevel- en dakbeplatingen. Bijna...
14-09-2020

Mensenmens Dolf Verburg stopt ermee

Bijna 35 jaar lang was hij huisarts in Borne. “Ja, op twee maanden na”, zegt Dolf...
27-08-2020

Best eng hoor, naar een nieuwe school…

Na een tropische vakantie is vandaag voor velen het gewone leven weer begonnen. Nou ja,...
17-08-2020

Mirjam Pol helpt Gerie over pensioendrempel

Het is bij de ANWB Wegenwacht een goed gebruik dat de laatste klus vóór het...
15-08-2020

Harro Eppinga nieuwe voorzitter Welbions

Harro Eppinga wordt de nieuwe directeur-bestuurder (voorzitter) bij Welbions. Daarmee treedt de...
10-08-2020

Jan en Cindy Koehorst dragen bakkerij over

Een moeilijke beslissing? “Nee, dat was het niet”, aldus Jan Koehorst over de...
14-07-2020