Feest voor kinderen Jan Ligthart
JUBILEUM JUF MARJO EN JUF JOKE IN TEKEN KINDERFEEST

Feest voor kinderen Jan Ligthart

Veertig jaar staan ze voor de klas, Juf Marjo Krak en juf Joke Schaefer. Een jubileum dat menigeen niet haalt. Van oorsprong werkten zij beiden bij de Bornse School Vereniging die in 2016 een fusie aanging met de stichting Marcant tot de scholenvereniging Marcant/BSV. Marjo Krak staat voor groep 6 en Joke Schaefer is IB-er, Interne Begeleider. Beiden zijn wel altijd verbonden geweest aan de Jan Ligthart na de fusie van de basisscholen Wingerd en Jan Ligthart.

 

Veranderingen in hun loopbaan

Als je al zo lang aan het onderwijs verbonden bent, kun je er ook veel over vertellen. Zo vertelt Joke Schaefer met plezier over de veranderingen die zij meemaakte. Van origine is zij verbonden geweest aan, wat nu, groep 1 en 2 is. De grootste verandering in het onderwijs vindt zij dat je nu niet alleen bemoeienis hebt met kinderen en ouders, maar dat nu zoveel partijen rond het onderwijs zijn gekomen.

 

Zoveel veranderingen ook. Juist voor het IB is de theorie vaak leidend: “Soms mis ik wel de snelle reactie op eventuele problemen door de bureaucratie die eromheen hangt. Kijken naar kinderen gaat heel goed in dit team, we hebben onderling een goede verstandhouding en dat merk je. Ik ben ook blij met het PBS certificaat. Houding is belangrijk. Tegenwoordig ligt veel op het bordje van de school, extra ondersteuning door zowel vrijwilligers als professionals zou wel wenselijk zijn. “

 

Directeur Robert Franken vult aan: “Het is fijn als je er een goede professional bij hebt als je bijvoorbeeld een invalkracht nodig hebt. Maar soms, als hij/zij al eerder bij Marcant ingevallen is, kan die niet komen omdat dan een vast contract aangeboden moet worden. Dus wat werkt in de ene beroepsgroep werkt niet bij scholen.”

 

Wat is belangrijk?

Voor Joke Schaefer en Marjo Krak blijft het kind de basis. Een kind moet gelukkig zijn op school, zich thuis voelen en daarnaast goed onderwijs krijgen in basisvaardigheden. Ze kennen elkaar al heel lang en kunnen beiden schoolbreed ingezet worden. Beiden zijn ook enthousiast voor vernieuwingen, maar willen de oude waarden niet uit het oog verliezen. Ze hebben ook beiden alle bijscholing gevolgd die in de huidige tijd nodig is en hebben nog steeds plezier in het lezen van vakliteratuur. “Je leert iedere keer weer wat bij, het verruimt je inzicht.”

 

Het feest

De dames hebben het heft in eigen hand gehouden. Normaal wordt hen door de stichting Marcant een feest aangeboden, maar beiden wilden er een feest voor de kinderen van maken. Dus hebben zijzelf de feestelijke dag voorbereid.

 

Het is een feest voor alle klassen. Robert Franken neemt de klas van Marjo Krak onder zijn hoede en de dames feesten met de kinderen. Iedere groep krijgt een aantal activiteiten: er komen yogalessen, er wordt canvaskunst gemaakt onder leiding van een kunstenaar, een aantal groepen krijgt een dansitem en voor de jongste kinderen is een speurtocht uitgezet. “We willen dat de leerkrachten geen drukte hebben, maar lekker mee kunnen genieten.” Natuurlijk is er in juli wel een feestje voor het team en genodigden.

 

Terugblik op loopbaan

Joke Schaefer constateert: “Als je omkijkt, wat zijn die 40 jaar dan snel gegaan. Wat fijn dat de jonge teamleden zo initiatiefrijk zijn. We prijzen ons gelukkig dat we geen van beiden ooit een burn out hebben gehad wat veel onderwijsmensen wel overkomt. We weten waar onze grenzen liggen en weten wat we wel en niet kunnen doen. Toen we ons 25-jarig jubileum vierden, deden we dat met z’n drieën. Triest om te weten dat onze derde collega inmiddels overleden is. Je gunt toch iedereen dat zij een jubileum als dit mee mogen maken.”

 

Hobby’s

Joke Schaefer gaat graag varen, knutselt graag en werkt graag met haar handen. “Je hoofd even leeg maken. Tegenwoordig zijn we ook wat vaker op reis, soms korte reisjes, soms wat langer.’

Marjo Krak houdt van dieren, met name honden. Recent heeft zij weer een jonge hond aangeschaft. Ook is zij een fanatiek supporter van Ajax. Sport heeft helemaal haar belangstelling.

 

Met de limousine

De kinderen staan klaar om juf Marjo en juf Joke te ontvangen. Ze komen aan in een prachtige limousine en beiden hebben het feestelijke glaasje champagne al gedronken. Dat mag ook wel op een heuglijke dag.

Robert Franke reed mee en als de dames uitstappen weerklinkt een gemeend `Lang zullen ze leven.` Dan stroomt de hal vol en daar staan de stoelen al klaar. Robert Franken spreekt een welkomstwoord en vindt dat de juffen een cadeautje van de kinderen in ontvangst moet nemen. Juf Marjo besteedt het cadeautje aan een Bibobspel met speciale handschoenen voor de speelplaats en juf Joke laat een mooi gedicht op canvas zetten. Dat krijgt een mooi plaatsje in de hal.

 

Dan gaan alle kinderen aan de slag: het canvaswerk dat de kinderen schilderen krijgt het thema Feest. Samen wordt dat een groot kunstwerk maar later gaan de afzonderlijke werkjes weer met de kinderen mee naar huis. De yogalessen worden vol enthousiasme gevolgd en de groepen voor de fotospeurtocht zwermen uit. “Ga lekker van deze dag genieten’” zijn de woorden van Marjo Krak en Joke Schaefer. En dat doen de kinderen, het belooft een gedenkwaardige dag te worden. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Jubileumfeest 40 jaar in dienst Jan Ligthart


  De Vonder rappend de themaweken in

  Op basisschool De Vonder zijn dinsdagmorgen de themaweken van start gegaan. Anders dan andere...
  22-09-2020

  Bucon verhuist naar Industriestraat

  In 2001 startte Mark van Leeuwen met zijn bedrijf in metalen gevel- en dakbeplatingen. Bijna...
  14-09-2020

  Mensenmens Dolf Verburg stopt ermee

  Bijna 35 jaar lang was hij huisarts in Borne. “Ja, op twee maanden na”, zegt Dolf...
  27-08-2020

  Best eng hoor, naar een nieuwe school…

  Na een tropische vakantie is vandaag voor velen het gewone leven weer begonnen. Nou ja,...
  17-08-2020

  Mirjam Pol helpt Gerie over pensioendrempel

  Het is bij de ANWB Wegenwacht een goed gebruik dat de laatste klus vóór het...
  15-08-2020

  Harro Eppinga nieuwe voorzitter Welbions

  Harro Eppinga wordt de nieuwe directeur-bestuurder (voorzitter) bij Welbions. Daarmee treedt de...
  10-08-2020