Borne gaat eigen weg met Regiotaxi
GEMEENTE STAPTE UIT DE TWENTSE REGELING

Borne gaat eigen weg met Regiotaxi

Per 1 juli is het vervoer per Regiotaxi in een groot deel van Twente veranderd. Belangrijkste wijzigingen zijn dat de Regiotaxi alleen nog gebruikt kan worden door mensen met een WMO-indicatie en dat er ruim van tevoren gereserveerd moet worden, anders wordt er een toeslag van 3 euro berekend. Vooral dat laatste stuit op veel onbegrip.

 

Aan de gemeente Borne gaat de commotie voorbij, want Borne stapte samen met Rijssen/Holten uit de gemeenschappelijke Twentse regeling. “Hier gaat het gewoon op de oude manier”, legt verantwoordelijk wethouder Martin Velten uit. “Mensen moeten alleen een ander telefoonnummer bellen voor de Regiotaxi. Dat hebben we goed gecommuniceerd.” Van onrust of verwarring is volgens de wethouder in Borne geen sprake.

 

Geen verbetering

Volgens Velten was de nieuwe Twentse regeling eerder een verslechtering dan een verbetering. “In eerste instantie konden we ons wel vinden in de Twentse visie op vervoer, omdat het ging over passende oplossingen voor alle inwoners die niet in eigen vervoer kunnen voorzien. Maar bij de uitwerking werd er toch verschil gemaakt tussen mensen met een beperking en mensen zonder beperking. Bovendien zou men niet meer begeleid worden vanaf de voordeur. Dat vonden we ook een stap terug.”

 

'Uur van tevoren moet kunnen'

De toeslag die betaald moest gaan worden als er na 21.00 uur de dag voor de reis gereserveerd wordt, was een andere reden om uit de samenwerking te stappen. “Het gaat niet om de hoogte van het bedrag, maar om de beperking die het geeft. Vaak hebben mensen met een beperking de ene keer een goede dag en de andere keer een slechte. Een uur van tevoren reserveren moet kunnen.” Omdat ook nog eens de kosten niet lager werden door de nieuwe regeling, al met al redenen genoeg om te concluderen dat het er allemaal niet beter op werd.

 

'Lef hebben'

En dus gaan Rijssen/Holten en Borne hun eigen weg. “Daarvoor moet je wel een beetje lef hebben.” Volgens de wethouder dachten de overige Twentse gemeenten dat de beide afvallige gemeenten wel weer met hangende pootjes terug zouden komen. “Ik bespeur nu een tendens dat men toch wel graag op de hoogte gehouden wil worden van onze plannen.” Inmiddels is er bestuurlijk overleg geweest met gedeputeerde Boerman van de Provincie en is ambtelijke ondersteuning vanuit Zwolle toegezegd. “Hij juichte ons initiatief toe en dat sterkte ons in de overtuiging dat we de juiste weg zijn ingeslagen.”

 

Herinrichten vervoer

De huidige Regiotaxi regeling blijft in ieder geval tot 1 juli 2018 bestaan. Borne gaat samen met Rijssen/Holten nadenken over een alternatieve manier van vervoer. “We gaan kijken hoe wij het openbaar vervoer kunnen herinrichten, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Als er iets verandert, dan moet het een verbetering zijn. Dat is het uitgangspunt. We doen het wel verantwoord. We gaan geen dingen uitproberen ten koste van de mens, laat dat duidelijk zijn. Als het goed is kunnen we straks iets beters bieden.” (AJ)

 

Meer informatie over de huidige regeling Regiotaxi in Borne op: www.borne.nl/wonen/vervoer

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
AJM Wissink — 22 jul 2017
Moett 3 keer in de week naar de dialyse in het ZGT Almelo. Vervoerder is regiotaxi Brookhuis. Heb nog nooit zo'n slechte taxivervoerder meegemaakt. Gemeente Borne had van mij mee mogen doen met de aanbesteding. Echter had dat ook niet veel uitgehaald want deze vervoerder heft bijna nog alles in Twente. Zeer ver onder de maat.

Met ‘nuchterheid en noaberschap’ richting Den Haag

Het Bornse raadslid Bo ter Braak staat sinds maandagavond op plek 46 van de voorlopige...
27-10-2020

OZB opnieuw fors omhoog

Om de begroting van de gemeente sluitend te krijgen wordt door het College voorgesteld de...
26-10-2020

Project Bee One in impasse

In 2016 werden er 240 zonnepanelen op het dak van de Carnahal gelegd. Het was het eerste...
21-10-2020

Zorgen over haalbaarheid bezuinigingen

Vorig jaar is de gemeenteraad akkoord gegaan met de meerjarenbegroting waarin opgenomen was dat...
20-10-2020

College wil Bornepanel niet inzetten voor ambities

Op de vraag van de VVD om via het burgerpanel de mening van inwoners te peilen over hoe om te...
15-10-2020

Hogere kosten vanwege afkeur PMD-afval

Er wordt vanaf juli strenger gecontroleerd op vervuiling van afval in de verpakkingencontainer....
14-10-2020