‘Andere wereld door humor op werk'
02-09-2017
VOLLE ‘ZANDBAK’ OP CAMPING VROLIJK BIJ DE ZWANENHOF

‘Andere wereld door humor op werk'

In de Paterstuin van De Zwanenhof staan Lieneke Metselaar, Ulberthe Wielenga en Huub Schutte Fischedick verwachtingsvol bij de drie tenten die samen Camping Vrolijk vormen. De gasten van vrijdag moeten nog komen. Een dag eerder hebben ze het druk gehad en waren ze met zeventig deelnemers ‘uitverkocht’. Het drietal is verantwoordelijk voor een van de liefst 65 workshops tijdens de derde editie van het festival Beleef de Zandbak. Hun boodschap: “Als mensen iets meer humor zouden toepassen, zou de werkplek er heel wat beter uitzien.”

Het zijn situaties die iedereen zal herkennen. Iemand ergert zich om welke reden dan ook aan een collega en de irritatie loopt steeds meer op naarmate hij of zij let op het gedrag van de andere medewerker. “Dat is een instinct dat uit jezelf komt”, stelt Ulberthe Wielenga, rechts op foto boven. “Mensen laten zich te lang opjutten, dat vernauwt hun blik en haalt alle creativiteit weg. Met humor zouden ze veel kunnen oplossen.”
 

Glimlach-techniek
Speciaal voor het evenement bij De Zwanenhof hebben ze hun eenmalige Camping Vrolijk bedacht. In de drie kwartier van hun workshop behandelen ze twee technieken voor een wat luchtiger aanpak van stress op de werkvloer. ‘Sell him on E-Bay’ moet de deelnemers ervan overtuigen dat het vaak beter werkt als je probeert juist de positieve kanten van de bekritiseerde persoon te benadrukken. Bij ‘Shrink It’ is vooral het vermogen om te relativeren aan de orde. “De glimlach-techniek’, stelt Rieneke Metselaar (links op bovenste foto links. “Waar gaat het nou eigenlijk over? Relativeren, de wereld weer wat groter maken.”

In de ‘wetenschapstent’ verzamelen de dames Metselaar en Wielenga de problemen waarmee de deelnemers zich melden door A4-tjes aan een waslijn te hangen (foto hierboven). “Stress doe je jezelf aan. Rust en tevredenheid helpen je er vanaf te komen. Dat kan in onze ontspanningsruimte, waar mensen tussen de anderhalve minuut en vier minuten op andere gedachten komen. Ze gaan hier toch wat lichter weg dan ze gekomen zijn.”

Ze zetten daarvoor onder meer de Persoonlijke Lach Aanjager (PLA) in. “Dat wordt de hit van 2018”, grinnikt Ulberthe Wielenga, ook verantwoordelijk voor het boekje ‘Eerste hulp bij tegenzin’. “Die hebben we zelf gemaakt. Ja, we zijn enorm trendsetterig bezig. Lieneke en ik hebben elkaar gevonden in lichtheid. Af en toe moet je afstand nemen en jezelf zien in het hele leven. Je schouders ophalen of een beker aan je voorbij laten gaan.”

Zekere zin van tegenzin
Het inbrengen van humor wil niet zeggen dat Lieneke Metselaar en UIberthe Wielenga hun inbreng bij ‘Beleef de Zandbak’ als een lolletje zien. “We zouden dit niet kunnen doen als we de situaties niet zouden herkennen”, weet Wielenga. “Je moet altijd een zekere zin van tegenzin of chagrijn houden. Maar toen we hiermee begonnen focusten we ons op de twee die niet mee wilden. Later richt je je op die tien die wel willen en dan gaan die andere twee vanzelf mee.”

Het evenement ‘Beleef de Zandbak ’is een initiatief van Ghita Hulster en Sanny van Essen (vanaf links op foto rechts). “Bestemd voor iedereen die bezig is met leerontwikkeling”, verduidelijkt de laatste. “Voor teamleiders, trainers, coaches, P & O’ers. Twee dagen als een cadeau aan zichzelf. In de zandbak leer je al op jonge leeftijd spelen, communiceren, verbinden en interacteren. En je leert makkelijker als je het ook leuk hebt.”

“We doen dit vanuit hart en ziel, met passie”, vult Ghita Hulster aan. “We houden hier geen cent aan over. We willen ook niet dat dit een commercieel karakter krijgt. Dan zou het een heel andere sfeer krijgen.”

Het voordeel voor de twee moet op de langere termijn komen. Sanny van Essen. “We breiden hier ons netwerk uit. We leren heel veel van de mensen die komen en die kennen ook weer veel anderen. De open sfeer is ook het mooie hiervan. Zodra je binnen komt, ervaar je die energie. Die brengt je in een stand van openheid. Iedereen is met elkaar in gesprek. Je gaat de diepte in, maar het is ook licht en luchtig. Maar waar het vooral om gaat is het doen. Dan leer je.”

Naam gaat gonzen
In drie jaar groeide het aantal deelnemers fors. Van iets minder dan honderd bij de première naar ruim dat aantal en nu zelfs 350. De Zwanenhof komt parkeerplaatsen te kort om de auto’s van alle deelnemers onder te brengen. Samen een feestje maken, het lijkt de sleutel naar succes. Sanny van Essen: “Daar komt het wel op neer. In het verleden moest je voor dit soort bijeenkomsten naar het westen van het land. Daarom hebben we, toen we hiermee begonnen, meteen gezegd dat we het hier gingen doen. Het intieme karakter en de persoonlijke aandacht willen we erin houden. Dat slaat aan, merken we. De Zandbak krijgt ondertussen naam, die gaat gonzen.” (WP/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Saskia Melis — 07 sep 2017
Dit zullen we bij onze baas wel niet voor elkaar krijgen :) Maar we mochten wel 2 leuke picknictafels bestellen om buiten te kunnen lunchen via https://bespaardeals.nl/manutan

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023