‘Mister Jam’ slecht muren in Mombassa
26-06-2018
JAN KOEHORST: ‘IK HOOP HEEL, HEEL IETS TE HEBBEN KUNNEN BIJDRAGEN’

‘Mister Jam’ slecht muren in Mombassa

Toen Jan Koehorst bijna tweeëneenhalve week geleden in het vliegtuig stapte om in Kenia met zijn bakkerstalent een bijdrage te leveren aan het verder professionaliseren van het bakkerswerk in Mombassa, had hij eigenlijk geen flauw benul wat hem te wachten stond. Natuurlijk, hij was terdege voorbereid, had zich verdiept in de cultuur en plaatselijke problematiek en nam zelfs koffers vol met materialen mee. “Maar als je daar eenmaal bent, ervaar je toch een behoorlijke cultuurschok”, zo blikt hij nu aan de Aanslagsweg in Borne terug.

 

Huizen van golfplaten

Want alhoewel het centrum van de hoofdstad behoorlijk ontwikkeld is, schrok hij toch van wat hij eromheen zag. “Op weg naar de bakkerij rijd je over wegen die meer op een motorcrossbaan lijken en zie je vooral huizen van golfplaten. Open riolen zijn normaal en overal ligt het afval.” De grote bakkerij waar Jan elf dagen lang zijn kennis zal proberen te delen doet er niet veel voor onder. “Er lopen wel 40 à 50 mensen rond en overal lagen grote hoeveelheden brood en broodjes. En waar ze niet lagen, stonden wel broodblikken, meelzakken en andere obstakels. Werkelijk alles en iedereen stond of lag elkaar in de weg.”

 

Chefs, chefs en chefs

De bakkerij is een van de drie productielocaties waarin in totaal zo’n 200 mensen hun werk vinden. Twintig man op kantoor en de rest werkt 7 dagen per week in drie ploegen. “Elke shift heeft een chef en die heeft ook weer iemand boven zich. En dáárboven zit weer iemand. Al met al niet de meest ideale situatie om veranderingen door te voeren. Zo’n chef werkt overigens niet mee, maar schrijft alleen. Alleen weet ik nog steeds niet wát!”, zo klinkt het met gevoel voor humor. Toch lukt het de Bornse bakker snel wat veranderingen door te voeren. “Zo stonden de deuren altijd wagenwijd open. Ongedierte, maar ook de wind, hadden er vrij spel. Het opgeslagen brood droogde té snel uit. Door het onder grote stukken plastic te bewaren wonnen we een slag. En bovendien bereikte ik dat er geen producten meer op de grond werden geplaatst.”

 

Maar ook het bakken zelf krijgt in elf dagen tijd alle aandacht van ‘Mister Jam’ (“zo noemde iedereen me omdat ze de n niet kunnen uitspreken”). Met zijn grote kennis van grondstoffen probeert hij de kwaliteit van de producten te verbeteren. Koehorst: “Het kan wel op duizend punten fout gaan en vaak gaat het daarbij om hele kleine dingen. Daarom heb ik geprobeerd de receptuur hier en daar wat aan te passen en daarmee een beter product voor de lokale bevolking te creëren.” Als voorbeeld noemt hij het witbrood, waar hij uiteindelijk 70% minder suiker in verwerkte en volkorenbrood waar hij veel meer water aan toevoegde.

 

‘Dan word ik pissig…’

Voor Koehorst waren het twaalf onvergetelijke dagen. “Ik ging er naartoe om te helpen, ik hoop dat het gelukt is.” Al sprong ‘ie zo af en toe uit zijn vel als er, na een dag van keihard werken en instrueren, de volgende dag gewoon weer op een traditionele manier werd gebakken. “Ja, dan word ik pissig. Net zoals ik op een moment zag dat een klein jochie voortdurend met 50 kilogram zakken meel aan het sjouwen was. Toen ben ik ook naar de directie gestapt en heb ik gezegd dat ze dat jong een steekkarretje moesten geven. Zo’n ding kost immers nog geen tientje.”

 

Op de laatste dag van zijn verblijf merkt Koehorst dat veel mensen in de bakkerij om hem heen draaien. “Op een gegeven moment vraagt een van hen of ik even tijd heb. Blijkt dat hij graag wil dat ik met de directie ga overleggen om veranderingen door te voeren. Daarna komt de een na de ander. Het lijkt er dus op dat mijn verblijf niet voor niets is geweest en ik voor een groot aantal van hen de ogen heb geopend. Da’s mooi!”

 

Respect voor elkaar

Ook was Koehorst onder de indruk van de manier waarop de mensen daar met elkaar samenleven. “Moslims, christenen in alle soorten en maten, ze hebben allemaal respect voor elkaar. Heel mooi om te zien. En dat het daar heel normaal is om twee of drie uur te lopen voordat je je werk bereikt, zonder te mopperen en dan echt de hele dag keihard te werken… ja echt, dat doet me wel wat”.

 

Of hij nog eens teruggaat? “In het vliegtuig naar Amsterdam heb ik daar diep over nagedacht. Heb ik echt iets bereikt? Ik denk het wel, al is het misschien ook maar een heel, heel klein beetje. De kwaliteiten van hun producten is beter geworden, samen met de directie heb ik een goed plan voor de komende verbouwing kunnen maken, voorstellen kunnen doen voor nieuwe machines en ik denk een muur tussen directie en medewerkers te hebben geslecht. Dat schept voldoening.”

 

Een stapje vooruithelpen

Zoveel voldoening zelfs dat Koehorst zich heilig heeft voorgenomen zijn voorzichtig ingezette plan om zijn tijd in Borne anders in te delen, versneld gaat doorvoeren. “Binnenkort word ik 50, voel hier en daar pijntjes die het gevolg zijn van jarenlang keihard werken. Ik heb goede mensen in de bakkerij die het voor een groot deel ook zelf kunnen regelen. Mijn tijd kan ik dan beter besteden aan meer bedrijfsmatige zaken en aan projecten zoals deze. Want hoe mooi is het je kennis te kunnen delen en daarmee iedereen, zowel in Borne als aan de andere kant van de wereld, een stapje vooruit te helpen…” (BM)

 

Zie ook ons eerdere bericht Jan Koehorst gaat bakken in Kenia

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
WJM Lansink — 27 jun 2018
Top gedaan Jan
van wie zul je dit toch hebben????
hij zou super trots op je zijn.
gr Willeke.

 

 

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023