Gert Hulshof vindt het welletjes
18-07-2018
SCHEIDEND NOTARIS RAAKT OOK NA 42 JAAR NOG ONTROERD DOOR EEN BRIEFJE

Gert Hulshof vindt het welletjes

Morgen, donderdag 19 juli 2018, wordt mr. G.J.M. Hulshof, notaris te Borne, bij Koninklijk Besluit eervol ontslag verleend. In gewoon Nederlands: Gert stopt met zijn werk. De man die 38 jaar lang op zijn oerdegelijke herenfiets - met zijn aktentas aan het stuur – de afstand tussen wonen en werken overbrugde, vindt het welletjes. “Het is mooi geweest. Met veel genoegen draag ik het stokje over aan Nienke Westerhof, die gisteren als notaris werd beëdigd. Het waren prachtige jaren, maar nu wordt het tijd voor iets anders.”

 

Hulshof is inmiddels 64. Gevraagd naar zijn loopbaan zegt hij: “Och, eigenlijk was het allemaal niet zo indrukwekkend”. Het is tekenend voor de immer zorgvuldig formulerende, bescheiden en verknocht aan zijn vak zijnde notaris. Hij is geboren in Tubbergen en trok in 1972 naar Groningen voor zijn rechtenstudie. Eenmaal geslaagd keerde hij terug naar Twente om neer te strijken bij Notaris Pot in Delden. “Een prachtige villa schuin tegenover het station. Het kantoor was boven, de notaris woonde op de begane grond.”

 

De charme van het vak

In 1980 volgt de overstap naar Borne, naar het notariskantoor van Hans Kuhlmann, dat toen nog aan het huidige Dorsetplein was gevestigd. “Ik werd er kandidaat-notaris en onze samenwerking verliep zo goed dat we in 1989 besloten te associëren, een tweede notaris in Borne”, zo kijkt hij tevreden terug. En alhoewel het notariaat in al die achterliggende jaren enorm is veranderd, relativeert Hulshof die gedachte onmiddellijk. “Natuurlijk, de maatschappij is veranderd en de regelgeving wijzigt voortdurend en snel maar de essentie en charme van ons vak is gebleven: het in overleg met cliënten vastleggen van afspraken en wensen. De notaris is nog steeds vertrouwenspersoon bij uitstek die adviseert en begeleidt in de hedendaagse juridische doolhof.”

 

Terugdenkend aan bijzondere akten of momenten valt er even een stilte. “Oei, da’s een moeilijke”, verzucht hij onderwijl zoekend naar een antwoord. “We hebben in Borne grote uitbreidingen gehad: de Stroom Esch en nu de Bornse Maten, twee grote ruilverkavelingen Weerselo-Dulder en Saasveld-Gammelke. Bijzonder was ook de plotselinge afschaffing van de WIR, de Wet Investeringsregeling. Halsoverkop dienden we allerlei aktes op te maken om een tijdige subsidietoekenning voor onze opdrachtgevers te waarborgen. In het laatste weekend vóór de afschaffing zaten we dag en nacht op kantoor om alles rond te krijgen. Staat zondagmorgen om vijf uur de politie aan de deur om te vragen wat er binnen toch gaande is. Prachtig! Interessant zijn ook de familie-overdrachten, bedrijven die naar de volgende generatie gaan; in de agrarische sector speelt daarbij nog steeds het oude blijversrecht en werken alle kinderen mee aan een soepele overname.”

 

Hectiek van alledag

Maar de écht bijzondere momenten zitten bij Hulshof in kleine zaken. “Tot op de dag van vandaag kan ik lichtelijk ontroerd raken van een bedankbriefje dat ik soms krijg van mensen die we op de een of andere manier hebben geholpen. Dát geeft voldoening.” Op de vraag of hij het werk als notaris weer zou willen overdoen, klinkt een vastberaden bevestiging. “Ja, onmiddellijk, maar dan wel anders. In de hectiek van alledag lag de focus in het verleden weleens teveel op het afronden van de akten en was er soms te weinig aandacht voor kantoororganisatie en dossierbewaking. Gelukkig is dat erg verbeterd en nu een belangrijk aandachtspunt, de notaris wordt steeds meer ondernemer! “

 

En toch is Hulshof in al die dynamiek van vandaag vooral zichzelf gebleven. “Ik ben een klassieke generalist, probeer van alle markten thuis te zijn maar trek er zelf mijn eigen pad in. Neem de digitalisering. Op dat gebied zit ons kantoor graag voor in de trein, maar zelf heb ik niets met sociale media. Ik kan genieten van mijn dagelijkse momenten op de fiets. Dan mijmer ik een beetje en probeer op die manier wat afstand te nemen van alles. Dat zou ook mijn belangrijkste raad zijn aan Nienke, mijn opvolgster: een goede balans te vinden tussen werk en privé.”

 

‘Een heerlijk dorp om in te wonen’

Bij Gert Hulshof slaat die balans vanaf nu dus duidelijk door naar privé. “Twee jaar geleden heb ik het besluit genomen om met mijn werk te gaan stoppen. Dat is een goede keus geweest. Met Pauline, mijn echtgenote, heb ik de afspraak gemaakt dat we proberen zoveel mogelijk onze eigen dingen te blijven doen. Dan hebben we elkaar ’s avonds immers ook nog iets te vertellen. Onze kinderen wonen in het westen van het land. Daar ga ik straks wat vaker naar toe en kan ik de rol van oppas-opa aannemen. En voor de rest, ach ik zie het wel. Tien jaar geleden zat ik in de Beeldentuin-commissie, een mooie tijd. Misschien wordt het wel wat vrijwilligerswerk, ik laat het maar even op me afkomen.” En over Borne: “Borne is een heerlijk dorp om in te wonen. Een mooi welvarend dorp dat het geweldig heeft gedaan, eens het Nazareth van Twente en nu een woongemeenschap om jaloers op te zijn. Ik ga ervan genieten.”

 

Nienke Westerhof, jongste notaris van Nederland

Nienke Westerhof, zijn opvolgster en met haar 31 jaar nu de jongste notaris van Nederland, ten slotte: “Ik zal Gert missen. Hij was de afgelopen jaren mijn mentor. Heb veel van hem geleerd. Hij zorgde voor heel veel rust en kwaliteit op het kantoor. Dat moeten we straks nog maar zien waar te maken.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wim Grootenhaar — 19 jul 2018
Hé man, geniet er van. Carpe diem.
Elfry ten Cate — 19 jul 2018
Nienke proficiat met je beëdiging als notaris.. Ik had al veel vertrouwen in je deskundigheid en dat is nu alleen maar groter geworden, Ik wens je een succesvolle tijd toe als notaris in Borne,
wilma — 19 jul 2018
Nienke gefeliciteerd
Wilma Pol — 19 jul 2018
U bedankt voor het luisterende oor en het begrip wat u bij ons had
Wim Hesselink — 19 jul 2018
Gert geniet van je vrije tijd. Na 38 jaar dik verdient. Bedankt voor de keren dat we zaken deden, altijd respectvol en zorgvuldig.
Fons Lohuis — 18 jul 2018
Gert, erg veel plezier gewenst in deze nieuwe levensfase. Nienke, van harte proficiat en heel veel succes als notaris.
Saskia Vreeman — 18 jul 2018
Gert bedankt voor alle goede zorgen bij het afwikkelen van de zaken van onze klanten, voor het af en toe sparren bij - voor ons - lastige kwesties en Nienke heel veel succes bij het vervolg van je loopbaan als notaris; jongste van Nederland maar zeker een erg betrokken notaris, die het werk van Gert deskundig en met enthousiasme zal uitvoeren!
Richard ter haar — 18 jul 2018
Ik zal er wel een beetje aan moeten wennen na al die jaren , ik had mij geen beter advies kunnen wensen Ger , maar weet bijna wel zeker dat nienke zich geen betere leermeester had kunnen wensen 👍
Miriam Oude Wolbers — 18 jul 2018
Ik wens je een mooie "nieuwe" tijd toe Gert met oa veel golfplezier en tijd voor je gezin. En Nienke ... heel hartelijk gefeliciteerd en veel succes als notaris. Zal zeker lukken!
Hans Hobert — 18 jul 2018
Het zal wel even wennen zijn, maar ga genieten van jullie welverdiende pensioen Gert en Pauline.

Brons voor Danny tijdens Geografie Olympiade

Begin juni was Danny Kristen uit Borne, vijfdejaars VWO-student aan Twickel Hengelo, een van de...
18-07-2022

Symbolische start bouw school De Horsten

In de Bornsche Maten is een start gemaakt met de bouw van het nieuwe Kindcentrum (KC) De...
12-07-2022

BE | Allbrass investeert in Bornse toekomst

ADVERTORIAL • Ietwat verscholen op het industrieterrein van Borne zit BE | Allbrass...
11-07-2022

Puk en Nadya zeggen volmondig ‘ja’

“Jeetje, wát een geregel!”, verzucht juf Marjon na afloop van de...
07-07-2022

Boze boeren doorkruisen Borne

Vandaag is het de dag van het grote boerenprotest. Zo verzamelden zich vroeg in de ochtend ook...
04-07-2022

Dusseldorp houdt zaterdag open huis

Komende zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur opent Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek, samen...
13-06-2022