Zeut betrekt voormalige smederij
VOLGENDE STAP IN ONTWIKKELING VAN SUCCESVOLLE CHOCOLATERIE

Zeut betrekt voormalige smederij

Zeut Chocolaterie, dat vorig jaar de Startersprijs Midden Twente won, groeit als kool. Zodanig zelfs dat een volgende stap in de ontwikkeling noodzakelijk werd: verhuizing naar een groter onderkomen. Sinds mei dit jaar is het bedrijf van Linda Baas gevestigd in de voormalige smederij Van Harten aan de Grotestraat 99. Het woonhuis in de Stroom Esch, waar haar chocolaterie vanuit een verbouwde garage werd gerund, was simpelweg te klein geworden. “Overal stond wat. Op zolder, in de huiskamer, …. we konden soms niet meer links- of rechtsom. Vrachtwagens hadden er ook moeite mee om het woonerf op te rijden.” Allemaal niet efficiënt en op een gegeven moment was de keuze voor een groter pand een onvermijdelijke.

 

Oude smederij

Het was nog niet zo eenvoudig een pand in Borne te vinden waar wonen en werken te combineren was. Met de oude smederij, die al enkele jaren leegstond, vond Linda het spreekwoordelijke lot in de loterij.

 

“Kijk toch eens naar al die authentieke details!”, wijst ze enthousiast op bijvoorbeeld de ringen voor de paarden die nog aan de muur van de smederij bevestigd zijn. “Het past helemaal perfect: de smederij was ambachtelijk en mijn chocolaterie is het ook.” Op dit moment dient de smederij voornamelijk voor opslag van goederen. De bedoeling is om, na een grondige verbouwing in authentieke stijl, de vervaardiging van de exclusieve bonbons en andere chocoladeproducten ook in de schuur te laten plaatsvinden en daarnaast de ruimte geschikt te maken voor het geven van workshops.

 

Ambachtelijk maatwerk

Een winkel wordt het niet. “Dat mag hier niet volgens het bestemmingsplan, maar eigenlijk wil ik dat ook niet. Zelf hou ik het liever bij business to business en laat ik graag de consumentenverkopen aan anderen over.”

 

De chocoladeproducten van Zeut zijn bij steeds meer winkels te koop. Maar ook de afzet aan horeca en voor kerstpakketten of relatiegeschenken groeit. Linda maakt vooral chocolade op maat en in samenwerking met lokale producenten. “Leveringen aan de horeca is erg uitgebreid. Toevallig heb ik net een bonbon gemaakt voor De Bloemenbeek, met vlierbessen uit hun eigen tuin. Voor de wijngaard in Bentelo hebben we portbonbons gemaakt voor een verkiezing. En zo zijn we constant bezig.” Linda kan smakelijk vertellen over de diverse projecten en het enthousiasme spat er vanaf. “Het is zo leuk om samen iets te bedenken en dan over de uitvoering na te denken! Het mooie is dat je echt iets persoonlijks kunt maken. Op maat werken, het kleine ambachtelijke werk….. ja, dat is echt iets voor mij.”

 

Het effect van de Startersprijs

De winst bij de verkiezing van de Startersprijs vorig jaar heeft de groei van Zeut Chocolaterie vleugels gegeven. “Het gaat niet eens om het geldbedrag. Het is vooral de PR die alles een enorme boost heeft gegeven. Ik ben veel zichtbaarder geworden en daarnaast merk ik ook wel dat ik serieuzer genomen word en als professioneler gezien word. Want tja, je bent toch een vrouw die vanuit huis werkt hè?”

 

Ze had niet gedacht dat het zo’n effect zou hebben. “Ik ben echt verbaasd. Kijk toch eens wat er in een jaar allemaal is gebeurd! En al die leuke, enthousiaste reacties……. geweldig!” Voorlopig zit er nog geen einde aan de groei. Inmiddels heeft Linda een stagiaire aan het werk en er zijn nog voldoende spannende plannen voor de toekomst. “Het gaat bijna als vanzelf, maar we doen het wel stapje voor stapje.”

 

Op 12 november wordt de Startersprijs 2018 uitgereikt. Ook Linda zal dan van de partij zijn en vertellen wat de prijs haar gebracht heeft. De inzendtermijn voor aanmeldingen is inmiddels gesloten. (AJ)

 

(foto midden © Martin Metsemakers Fotografie, overige foto's © BorneBoeit)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Arend en Ans — 29 sep 2018
Je doet het geweldig ga zo door zijn trots op jou
Diny Boss — 29 sep 2018
Hè Linda ik vind het heel knap wat jij de laatste paar jaar hebt bereikt met je chocolaterie,je hebt ook nog een gezinnetje met 2jonge kids die ook aandacht nodig hebben. Maar ik weet dat je nu ook blij bent met wat te tot nu toe hebt bereikt. Ga zo door en uit ervaring weet ik dat dit lukt en de bonbons zijn stuk voor stuk allemaal erg lekker. Groetjes en succes vanuit het zonnige Groessen.👍
Petra — 28 sep 2018
Top bezig buuf! Ga zo door :)

Gratis proefweek bij huiswerkbegeleiding

ADVERTORIAL • Veel leerlingen missen thuis de rust en de structuur om hun huiswerk te...
16-11-2021

Wilmink-Oosterveld klaar voor de toekomst

Toen de bouwondernemers Gerrit Wilmink en Henk Oosterveld in 1978 samen verder gingen, hadden ze...
05-11-2021

Nominaties voor Beldpoint en Zenderense Es

Op 15 november, tijdens het Starterscafé in de Reggehof in Goor, wordt bekend gemaakt...
29-10-2021

Flora zet in op sociale vaardigheden

Vrijdagmorgen is op basisschool Flora aan de Meijdoornhof de officiële aftrap gegeven van...
29-10-2021

Leerlingen obs Azelo hebben groene vingers

Tijdens de zomervakantie hebben de leerlingen van obs Azelo niet stilgezeten. Op de laatste...
16-10-2021

Twickel viert vijf jaar vernieuwbouw

Deze week is het vijf jaar geleden dat het Twickelcollege zijn intrek nam in het nieuwe gebouw...
15-10-2021