Bewoners Fleminghof gaan voor veilig
12-12-2018
WAT TE DOEN BIJ BRAND EN HOE WERKEN DE BRANDTRAPPEN?

Bewoners Fleminghof gaan voor veilig

Een kleine vijf jaar geleden werden aan de Stationsstraat in Borne 24 nieuwbouwappartementen opgeleverd, bestemd voor senioren. Op de begane grond verscheen een gezondheidscentrum. Het complex, onder de naam Fleminghof, groeide in die jaren uit tot een levendige plek voor bewoners en bezoekers. Eigenaar Welbions, de bewonerscommissie én het gezondheidscentrum leek het daarom eens een goed moment de aandacht te vestigen op brandveiligheid. “Je weet immers maar nooit”, aldus Sebastiaan van Houwelingen van de er eveneens in gevestigde Fysiotherapiepraktijk.

 

‘Hadden we maar eerder…’

En dus kwamen ruim dertig bewoners en BHV-hulpverleners van de verschillende partijen bijeen om met elkaar eens een aantal zaken door te nemen. “Het is beter in alle rust dit soort dingen te bespreken, dan op enig moment te moeten concluderen van: Hadden we maar eerder…”, aldus Leo Oude Huikink, de voorzitter van de bewonerscommissie in zijn opening. Vervolgens was het de beurt aan Jan Sander, specialist BrandVeilig Leven bij de Brandweer Twente, die een presentatie gaf over het werk van de Brandweer en zijn betoog lardeerde met tips voor de bewoners.

 

De vlam in de pan, een blusdeken, het regelmatig reinigen van filters op afzuigkap en wasdrogers… het kwam allemaal voorbij en in de meeste gevallen werd er instemmend geknikt. Zo ook toen de rookmelders aan de orde kwamen. Alleen het maandelijkse testen was voor de meesten nieuw. “Gewoon met je stok of bezemsteel even op de knop drukken”, zei Sander, “dan piept ‘ie twee keer als het goed is en hoef je je verder geen zorgen te maken.”

 

Brandtrappen

Tot slot van het wetenswaardige uurtje werden de bewoners opgeroepen even van de brandtrappen gebruik te maken. Voor de meesten een route die ze de afgelopen vijf jaar nog niet eerder hadden bewandeld. En voor een enkeling ook geen eenvoudige opgave. “Toch is het goed om te doen”, zo stelde Tom Korf, fysiotherapeut bij de Fleminghof en een van de BHV-leden die de bewoners begeleidde. “Het gaat er vooral om even het gevoel te krijgen.”

 

De bijeenkomst zal ongetwijfeld een vervolg krijgen. Ook worden de bewoners vanuit de commissie binnenkort enkele A-viertjes overhandigd met daarop de meest relevante informatie, waaronder telefoonnummers van de hulpdiensten, contactpersonen en de belangrijkste te nemen stappen ingeval van calamiteiten. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 13 dec 2018
NUTTIG! In een eerdere oefening in Borne bleek zelfs de brandtrap niet bij alle bewoners bekend...
www.borneboeit.nl/index.php?id=60169&searchstr=brandweer

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024