Borne opnieuw verrast door COA
COLLEGE WIL ZEKERHEID DOOR AZC EIND 2019 AAN TE KOPEN

Borne opnieuw verrast door COA

November 2017 vertrokken de laatste asielzoekers uit het AZC in Azelo. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moest inkrimpen en beperkte de opvang tot een kernvoorraad en nog wat reservecapaciteit. Het voormalige internaat in Azelo hoorde daar niet bij. Het gebouw was verouderd en voldeed niet aan de kwaliteit die het COA voor ogen had. Sinds eind vorig jaar stond het, opnieuw, te koop. Einde asielzoekersopvang in de gemeente Borne. Maar het liep anders.

 

‘Geen aangename verrassing’

In oktober gaf het COA te kennen toch weer gebruik te maken van het AZC in Azelo. Tot verrassing van het college van B en W. Wethouder Michel Kotteman: “We hadden hier geen rekening mee gehouden. Het was geen aangename verrassing.” Het was bovendien niet de eerste keer dat Borne werd overvallen door beslissingen van het COA. Het gebouw is echter eigendom van het COA en bovendien bestaat er tot eind 2019 nog een bestuursovereenkomst en past het gebruik in het bestemmingsplan. “Juridisch hebben we geen poot om op te staan.”

 

‘Geen abc’tje’

Afspraken met het COA blijken niet knetterhard te zijn. Omstandigheden veranderen voortdurend. Nederland heeft weer te maken met een verhoogde stroom asielzoekers, de procedures zijn lang en bovendien maken de omstandigheden op de huizenmarkt uitstroom vanuit de opvang moeilijk. “We voelen ook wel de morele verplichting om binnen onze gemeentegrenzen een bijdrage te leveren”, zegt Kotteman. “Maar voor ons was het dit keer geen abc’tje dat Azelo opnieuw in gebruik genomen zou worden.” Ook omwonenden waren niet blij met het besluit van het COA. “Er heerste geen juichstemming, nee. Maar er was ook wel begrip en de periode is overzichtelijk.” Vanaf februari zullen de eerste asielzoekers zich melden in Azelo. “Dat gaat niet met honderden tegelijk.” Eind 2019 vertrekken ze weer. Dat zijn de afspraken die nu gemaakt zijn. En die afspraken veranderen dus nogal eens, leert het verleden.

 

College wil gebouw aankopen

Het idee ontstond om het gebouw eind 2019 dan maar aan te kopen. “Dat biedt de meeste zekerheid, ook belangrijk voor de omwonenden.” Sinds oktober is er onderhandeld over de prijs, die uiteindelijk vorige week is vastgesteld op 900.000 euro. Ondertussen wordt er werk van gemaakt om het bestemmingsplan ter plekke te wijzigen. In principe betekent dat laatste dat ook het COA in 2020 niet langer asielzoekers op de locatie kan opvangen. Aankoop van het vastgoed lijkt dus niet direct noodzakelijk. “Ambtelijk was het advies om het gebouw niet te verwerven, maar bestuurlijk vinden wij het belangrijk de maximale zekerheid te krijgen.”

 

Gemeenteraad beslist

Het gebouw stond, tussen de periodes dat er asielzoekers gehuisvest waren, jaren te koop. In al die tijd was er één serieuze gegadigde: De Zwanenhof die er een zorghotel van wilde maken. Nu De Zwanenhof op eigen terrein een dergelijke voorziening aan het bouwen is zal er niet opnieuw vanuit die hoek belangstelling zijn. “Er zijn wel andere geïnteresseerden geweest. Een handje vol. Erg courant vastgoed is het niet, men staat niet in rijen op de stoep.” Desondanks stelt het college de gemeenteraad voor om de negen ton beschikbaar te stellen. Dinsdagavond al vergadert de Raad over het voorstel. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mchak — 18 dec 2018
Een gast komt niet altijd verwacht, maar er is altijd plek in de herberg. Wel daadkrachtig bestuur tbv zekerheid voor de buurt. Eenmalig 9 ton neerleggen is niet mis, maar wat zijn de jaarlijks terugkomende onderhouds- en afschrijvingkosten? Of mag het vervallen? Wat is de grondslag van het ambtelijk advies om niet aan te kopen? Of zijn er kansen voor een wegrestaurant/hotel aan de verbindingsweg variant 5?

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021