Bouw Zonneakker ligt stil
STORTGAT MET ASBEST IN DE GROND AANGETROFFEN

Bouw Zonneakker ligt stil

Vanaf half december wordt er niet meer gebouwd aan de woningen voor 55-plussers op het terrein van de vroegere basisschool De Zonnebloem aan de Akker. Tijdens werkzaamheden aan de fundering stuitte men op asbest. Er volgden diverse onderzoeken, waarvan de resultaten vorige week bekend werden. Conclusie: er blijkt ooit een stortgat op de locatie geweest te zijn, waar in ieder geval asbest gestort is. Een verrassing, want het gebied stond niet bekend als risicoplek.

 

Onderzoeken

Projectleider bij de gemeente, Suzanne Swart-Beekhuis. “Op 12 december is het hele terrein op de aanwezigheid van asbest onderzocht. Na de kerst was duidelijk waar de verontreiniging zich bevindt. Daar is vervolgens nader onderzoek gedaan en werden in de diepere ondergrond andere stoffen aangetroffen die duiden op een stortgat.” De vergelijking met de nabijgelegen beruchte kleigaten, waar jarenlang door Eternit asbestafval werd gedumpt, ligt voor de hand. “Zo omvangrijk is het absoluut niet, maar omvangrijk genoeg om de grond te moeten saneren.” Dat betekent dat er gewerkt wordt aan een saneringsplan, dat vervolgens goedkeuring van de Provincie moet krijgen. Swart durft geen uitspraken te doen hoe lang de hele operatie gaat duren.

 

Geen gevaar voor de volksgezondheid

Het bouwterrein is afgezet. Op het naastgelegen speelveldje is geen asbest gevonden. Volgens Suzanne Swart-Beekhuis is er geen gevaar voor de volksgezondheid en worden alle noodzakelijk maatregelen getroffen die bij een dergelijke operatie behoren. “Ik kan me voorstellen dat ouders zich zorgen maken over de kinderen die daar altijd op het schoolplein hebben gespeeld, maar de asbest was afgedekt door het verhardingsmateriaal van het speelplein, waardoor er geen risico van aanraking met asbestvezels was.”

 

Financiële gevolgen

De voormalige Zonnebloem en bijbehorende gronden werden door de gemeente verkocht aan Ter Grote Vastgoed. De saneringsoperatie lijkt echter de verantwoordelijkheid van de gemeente, die vervuilde grond leverde. Desalniettemin ook een behoorlijke tegenvaller voor de projectontwikkelaar. Er zou al belangstelling zijn voor de nieuwe woningen en het oorspronkelijke plan om al in het voorjaar van 2019 op te leveren zal zeker niet haalbaar zijn.

 

“Dat is zeker vervelend”, zegt wethouder Michel Kotteman. "In hoeverre dat aspect nog extra financiële consequenties heeft voor de gemeente, daar kan ik nu geen uitspraken over doen, maar het is wel een punt van zorg. We hopen dat het binnen de kaders van de aanvaardbare risico’s valt en anders moeten we opnieuw met elkaar aan tafel. Ik kan er niet op vooruit lopen, maar er zit wel spanning op.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 23 feb 2019
Ik herinner me dat ik als ge-importeerd Bornees (1969) ergens in de 70 iger jaren, langs de Deldensestraat - waar die leuke woningen staan tussen de vijver en de kerk, stomverbaasd was om een week lang door een witte wolk te moeten rijden. Of nou de grond voor die woningen bouwrijp werd gemaakt, of dat er op het laatste moment toch nog even flink werd bijgestort weet ik niet. Het was wel geruststellend dat er altijd wel iemand van de Gemeente liep, dus het zou wel goed komen. Achteraf herinner ik me - wonend in de Saturnusstraat - dat we de honden uitlieten op het gigantische veld aan de andere kant van het spoor langs de Jupiterstraat. Te dicht naar de Enk ging je niet was me verteld. Ik weet nu waarom. Idioot dat het collectief geheugen van toezichthouders ontbreekt. Of het is een mooie manier van saneren nu en gewoon nieuwbouw woningen op kosten van ????
Ruud Steltenpool — 22 feb 2019
Asbestdeeltjes, kunnen diep in je lichaam heel serieuze schade aanrichten, dus zijn we er voorzichtig mee. Wat voor schadelijks er echter in grote hoeveelheden en vaak met subsidie in woonwijken wordt geloosd, vaak ook nog onder leugen 'duurzaam' : https://www.tijd.be/tech-media/wetenschap/Overal-in-ons-lichaam-zitten-toxische-roetdeeltjes/10098733
Paul Cohn — 22 feb 2019
Ik ken de verhalen over collectieve geheugenstoornis van ambtenaren, wethouders, gedeputeerden en ministers:
De schade aan bezit en gezondheid is zelfs nooit geďnventariseerd toen 25 jaar geleden bleek dat wij in Hengelo op de grootste gifbelt in Nederland na Lekkerkerk woonden...
https://indebuurt.nl/hengelo/genieten-van/toen-in/toen-in-hengelo-vervuilde-grond-in-old-ruitenborgh~22556/
Ron Hartman — 21 feb 2019
Asbestonderzoek is verplicht voorafgaand aan werkzaamheden en als onderdeel van de vergunningen? Wat nu als blijkt dat onder de bestaande funderingen ook asbest zit? Of isdat de reden dat het geheel voor 1 euro ‘verkocht’ werd?

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021