Spannende uurtjes voor brandweer
09-02-2020
STORM CIARA LAAT BORNE (VOORALSNOG) VRIJWEL LINKS LIGGEN

Spannende uurtjes voor brandweer

Nederland stond op scherp vandaag. De storm Ciara zou weleens voor aanzienlijke overlast kunnen zorgen. Overal werden voorzorgsmaatregelen getroffen, grote evenementen afgelast en de hulpverleningsdiensten draaiden overuren. Niets werd aan het toeval overgelaten, daar waren de voorspellingen immers te dreigend voor. Ook in Borne stonden de manschappen van de brandweer op scherp. Halverwege de avond kon echter worden geconstateerd dat de gemeente er zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf lijkt te komen. De brandweer rukte tot dat moment welgeteld vijf keer uit.

 

Rookalarm in Kulturhus

Vanaf een uur of één verzamelden de zes vrijwillige dienstdoende brandweermannen zich bij de kazerne aan De Bieffel. Ze doodden hun tijd met een potje kaarten, een beetje tv kijken, koffie, een blikje fris en de onvermijdelijke mobiele telefoon. De eerste melding kwam rond drie uur uit Almelo, even later gevolgd door een melding uit Hengelo waar ook assistentie werd verleend. Goed en wel terug op de basis volgde een melding dat er bij een woning aan het Lover in de Bornsche Maten dakkappen los zaten. Toen ook dat euvel was verholpen konden de mannen tegen de avond door naar het Kulturhus, waar het rookalarm in werking was getreden. “Tja, carnavalsvierders hè, dat krijg je met slecht weer, dan gaan ze binnen roken…”, zo klonk het later met een glimlach.

 

Als het kaartspel tegen 19.45 uur weer in volle gang is, gaat opnieuw de pieper. De melding betreft een omgewaaide boom vlakbij de blokhut van Scouting Twickel, langs de A35. De mannen laten de kaarten uit hun handen vallen, en zonder bijna een woord te zeggen schieten ze in hun beschermende kleding. Amper twee minuten later rijdt de brandweerwagen met loeiende sirene de kazerne uit.

 

Als ze de boom ontdekken wordt de situatie met grote lantaarns in ogenschouw genomen. Het ziet er gevaarlijk uit, ook andere bomen verliezen takken. Daarop besluiten ze de hulp in te roepen van een ladderwagen die de boom een kopje kleiner moet maken. De assistentie komt een kwartiertje later uit Hengelo en voortvarend wordt ook deze klus geklaard. Een uurtje later rijden ze de kazerne weer in. Het pak gaat uit en het kaartspel wordt weer opgepakt.

 

‘Dit zijn dé momenten waarom je bij de brandweer bent’

Tom ten Voorde van de brandweer geniet van dit soort dagen. “Dit zijn toch dé momenten waarom je bij de brandweer bent. Het is verrassend, spannend en je bent er nu eenmaal om hulp te verlenen. We zijn allemaal vrijwillig en we maken er gewoon een leuke dag van.” Natuurlijk hopen ze dat over een uurtje of twee het grootste gevaar weer is geweken en ze rustig naar huis kunnen terugkeren. “Maar ook hopen we dat er meer mensen in Borne zijn die zich tot dit soort hulpverlening voelen aangetrokken. We hebben nu eenmaal een beperkt aantal vrijwilligers, dus als er Bornenaren zijn die ook voor deze mooie job voelen, dan zijn ze meer dan welkom!” (AJ/BM)

 

Op de website van de Brandweer Twente is meer informatie te vinden over het werk van een vrijwilliger.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024