Spannende uurtjes voor brandweer
09-02-2020
STORM CIARA LAAT BORNE (VOORALSNOG) VRIJWEL LINKS LIGGEN

Spannende uurtjes voor brandweer

Nederland stond op scherp vandaag. De storm Ciara zou weleens voor aanzienlijke overlast kunnen zorgen. Overal werden voorzorgsmaatregelen getroffen, grote evenementen afgelast en de hulpverleningsdiensten draaiden overuren. Niets werd aan het toeval overgelaten, daar waren de voorspellingen immers te dreigend voor. Ook in Borne stonden de manschappen van de brandweer op scherp. Halverwege de avond kon echter worden geconstateerd dat de gemeente er zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf lijkt te komen. De brandweer rukte tot dat moment welgeteld vijf keer uit.

 

Rookalarm in Kulturhus

Vanaf een uur of één verzamelden de zes vrijwillige dienstdoende brandweermannen zich bij de kazerne aan De Bieffel. Ze doodden hun tijd met een potje kaarten, een beetje tv kijken, koffie, een blikje fris en de onvermijdelijke mobiele telefoon. De eerste melding kwam rond drie uur uit Almelo, even later gevolgd door een melding uit Hengelo waar ook assistentie werd verleend. Goed en wel terug op de basis volgde een melding dat er bij een woning aan het Lover in de Bornsche Maten dakkappen los zaten. Toen ook dat euvel was verholpen konden de mannen tegen de avond door naar het Kulturhus, waar het rookalarm in werking was getreden. “Tja, carnavalsvierders hè, dat krijg je met slecht weer, dan gaan ze binnen roken…”, zo klonk het later met een glimlach.

 

Als het kaartspel tegen 19.45 uur weer in volle gang is, gaat opnieuw de pieper. De melding betreft een omgewaaide boom vlakbij de blokhut van Scouting Twickel, langs de A35. De mannen laten de kaarten uit hun handen vallen, en zonder bijna een woord te zeggen schieten ze in hun beschermende kleding. Amper twee minuten later rijdt de brandweerwagen met loeiende sirene de kazerne uit.

 

Als ze de boom ontdekken wordt de situatie met grote lantaarns in ogenschouw genomen. Het ziet er gevaarlijk uit, ook andere bomen verliezen takken. Daarop besluiten ze de hulp in te roepen van een ladderwagen die de boom een kopje kleiner moet maken. De assistentie komt een kwartiertje later uit Hengelo en voortvarend wordt ook deze klus geklaard. Een uurtje later rijden ze de kazerne weer in. Het pak gaat uit en het kaartspel wordt weer opgepakt.

 

‘Dit zijn dé momenten waarom je bij de brandweer bent’

Tom ten Voorde van de brandweer geniet van dit soort dagen. “Dit zijn toch dé momenten waarom je bij de brandweer bent. Het is verrassend, spannend en je bent er nu eenmaal om hulp te verlenen. We zijn allemaal vrijwillig en we maken er gewoon een leuke dag van.” Natuurlijk hopen ze dat over een uurtje of twee het grootste gevaar weer is geweken en ze rustig naar huis kunnen terugkeren. “Maar ook hopen we dat er meer mensen in Borne zijn die zich tot dit soort hulpverlening voelen aangetrokken. We hebben nu eenmaal een beperkt aantal vrijwilligers, dus als er Bornenaren zijn die ook voor deze mooie job voelen, dan zijn ze meer dan welkom!” (AJ/BM)

 

Op de website van de Brandweer Twente is meer informatie te vinden over het werk van een vrijwilliger.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

 

 

reageren op deze pagina

Bombardementen op Borne

In de jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog was er altijd een latente dreiging uit de lucht. Het...
28-02-2021

Kabinet zwicht deels voor druk

Dinsdagavond was het weer zover, de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de...
23-02-2021

Verbonden door de oorlog

De bewoners van Midden-Limburg moesten begin 1945 evacueren en iedereen moest vertrekken. In...
09-02-2021

Deze week geen inzameling afval

Door het extreme winterweer is het voor Twente Milieu deze week niet mogelijk om veilig de...
08-02-2021

Wel een versoepeling, maar…

“We snakken allemaal naar zekerheid, maar 100 procent zekerheid is niet te geven”,...
02-02-2021

Weer aanrijding op Prins Bernhardlaan

Was het maandagmiddag op de Prins Bernhardlaan nog raak op de kruising met de Oonksweg, amper 24...
02-02-2021