Vandaag is het 3 april…
EEN BEVRIJDINGSDAG DIE GEEN BEVRIJDINGSDAG IS

Vandaag is het 3 april…

Vandaag 3 april, op de kop af 75 jaar geleden, werd Borne bevrijd. De geallieerden van de Royal Dragoons, Sherwood Rangers én het Dorset Regiment trokken met Fred Nachbaur als een van de voorposten vanuit Hengelo het dorp binnen om een eind te maken aan het juk van vijf jaar onderdrukking. Er werd gefeest, gedanst en gedronken. Een onvergetelijke gebeurtenis, die we vandaag in alle uitbundigheid nog eens zouden overdoen.

 

Samen met heel velen uit onze gemeenschap, maar ook van elders uit binnen- en buitenland, zouden we kransen leggen, nieuwe straatnaamborden onthullen met daarop de namen van onze helden, genieten van een belevingstheater in Oud-Borne en een ontelbaar lange rij oude militaire voertuigen voorbij zien komen. Als afsluiting zouden we vanavond deelnemen aan een opnieuw uitbundig bevrijdingsfeest. Helaas, het mocht allemaal niet zo zijn.

 

Helden van weleer en kanjers van nu

Amper een maand geleden doemde ineens een nieuwe vijand op, die ons spoorslags opnieuw in staat van oorlog bracht. Er vielen doden, de straten werden leeg en we werden beknot in onze vrijheid. De zo verlangde uitbundigheid van die derde april maakte plaats voor beperkte openingstijden, gesloten kerken en tal van verboden voor grootschalige samenkomsten. De helden van weleer maakten plaats voor de kanjers van nu. Artsen, verpleegkundigen en verzorgers die -vaak tegen alle logica in- zonder onderbreking in de weer zijn de nieuwe onzichtbare vijand het hoofd te bieden. Maar ook in tal van andere sectoren stonden mensen op om er samen hun schouders onder te zetten en het leven in vrede, vrijheid en veiligheid te heroveren.

 

Vandaag is het 3 april. Een bevrijdingsdag die geen bevrijdingsdag is, omdat we opnieuw in oorlog zijn. Toch is er een lichtpuntje. Met 17 miljoen mensen werden we plotseling één. We leerden opnieuw voor elkaar te zorgen, er voor elkaar te zijn en samen deze tegenslag te overwinnen. Ook in Borne, Hertme en Zenderen. Daarom is het goed dat vandaag de vlaggen wapperen. Als teken van onze onoverwinnelijkheid, als dank voor de helden van toen en als een morele pluim voor de kanjers van nu. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina
T Huiskes — 03 apr 2020
Een erg mooie video, mooi ingesproken en kort en krachtig hoe Borne zich 75 jaar herinnert - zonder alle festiviteiten die gepland waren.
De vlag mag uit en dan weer snel naar binnen ...
Max de Mooij Sr. — 03 apr 2020
Mooie manier om stil te staan bij 75 jaar bevrijding en meteen een eerbetoon aan de helden van nu! Ik steek de vlag uit!
Jan Morsink — 03 apr 2020
Prachtig en eenvoudig eerbetoon aan de bevrijders van toen en de zorgers van nu. Om trots op te zijn.
Hans Pol — 03 apr 2020
Een prachtig resultaat. Borne laat zich weer zien.

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024