Trotse gedecoreerden ontvangen hun lintje
02-07-2020
DE ANDERS DAN ANDERE LINTJESREGEN 2020 VERLOOPT NIET MINDER FEESTELIJK

Trotse gedecoreerden ontvangen hun lintje

De lintjesregen 2020 zit er weer op. Eigenlijk zou 24 april de datum zijn waarop de gedecoreerden -al dan niet verrast- naar het Kulturhus kwamen om hun welverdiende Koninklijke onderscheiding in ontvangst te nemen. Maar daar stak het coronavirus een stokje voor. Daarom draaide burgemeester Jan Pierik destijds de rollen om, stapte op een bakfiets en ging met negen fraaie boeketten de gedecoreerden langs om hen namens de Koning de felicitaties over te brengen. Vandaag werd alles rechtgezet en konden ze ‘in de huiskamer van Borne’ zoals de burgervader zei, alsnog hun versierselen opgespeld krijgen.

 

Natuurlijk, er waren nog wel de nodige programma-aanpassingen. Zo werd de happening opgeknipt in twee bijeenkomsten en konden slechts een beperkt aantal familieleden, vrienden en bekenden getuige zijn van het ceremonieel. Om die reden zond BorneBoeit de beelden dan ook rechtstreeks uit, zodat ook de thuisblijvers op de voet konden volgen wat er allemaal gebeurde. En bovendien was het dit keer niet de burgemeester, maar de partner van de gelukkige die het felbegeerde kleinood mocht opspelden.

 

Verrassing van Gerard Welberg

De blijdschap, de trots en de dankbaarheid waren er echter niet minder om. Tijdens de ochtendsessie bijvoorbeeld, waarin Tonny Wolbers, Gerard Welberg, Harry Baartman, Gerarda Welberg-Pierik en Piet Dijkstra werden onderscheiden was het Gerard Welberg die met een bijzondere verrassing kwam voor zijn vrouw. “We hebben nooit geheimen voor elkaar gehad, nu moest je bijna een jaar lang liegen”, zei hij. “Mede door jou, het gezin en de familie heb ik kunnen doen wat ik deed en daar ben ik dankbaar voor. Daarom voor jou een speciaal cadeautje.”

 

Ook Harry Baartman zei uiterst blij verrast te zijn, maar deed direct een oproep om volgend jaar een lintje te geven aan alle anonieme vrijwilligers in de gemeente. “Mede door hen is Borne nog steeds een prachtig dorp om te wonen.” Piet Dijkstra, de enige nieuwe Officier in de Orde van Oranje-Nassau (de overige acht werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau), deed het nóg anders. Hij besloot een klein college te geven met de relativiteitstheorie van Einstein als vertrekpunt. Zijn eindconclusie was echter identiek: het zijn de vrijwilligers die de samenleving maken.

 

In quarantaine

Na de lunch was het de beurt aan de laatste vier gedecoreerden: Jan Snieders, Frans ten Tusscher, Annemarie Haak-Beune en René Morshuis. Ook bij hen klonk veel dankbaarheid door voor het thuisfront. Frans ten Tusscher schoot tijdens zijn dankwoord even vol, toen hij vertelde dat zijn zoon met het gezin na drie-en-een-half jaar Singapore vanmorgen bij aankomst op Schiphol plotseling eerst twee weken in quarantaine moesten en er dus vanmiddag niet bij konden zijn. “Maar dat komt wel weer goed”, zo vermande hij zich.

 

En dan ten slotte René Morshuis, onze bloedeigen cameraman van JW Videoproducties, die op 24 april ’s morgens eerst zijn werk deed bij het vertrek van de burgemeester op de bakfiets en enkele uren later stomverbaasd dezelfde burgemeester bij zijn eigen voordeur aantrof. “Ik kan niet uitleggen hoe trots ik ben” zei hij en dankte, behalve zijn vrouw en gezin, vooral ook de veel te vroeg overleden Jan Westerik voor zijn video-nalatenschap. “Ik hoop dat ik de komende jaren in zijn navolging nog heel vaak vele goede dingen kan doen voor de samenleving.” (JW/AJ/BM)

 

De beelden van de beide uitreikingsmomenten zijn terug te vinden op onze pagina Live: klik hier voor de ochtend en voor de middag. Hier vindt u tevens de verdiensten van de negen gedecoreerden.

 

reageren op deze pagina

Lintjes 2020 uitreiking

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Laatste vriendengroet aan Herman Braakhuis

Vorige week vrijdag overleed Herman Braakhuis, oud-ondernemer en door de meeste Bornenaren in...
22-01-2021

Avondklok is aanstaande

Tijdens een extra persconferentie woensdagmiddag kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo...
20-01-2021

Lions Borne zoekt goede doelen

Het is bij de Lions Borne inmiddels een goed gebruik om tijdens een van de avonden dat de...
13-01-2021

‘Samen halen we de eindstreep’

Tijdens de persconferentie dinsdagavond sprak premier Mark Rutte van onmacht, frustratie en...
12-01-2021

Toch vuurwerk tijdens jaarwisseling

Het was natuurlijk verboden, maar net zoals elders ging ook in Borne de jaarwisseling toch...
01-01-2021

Het aftellen naar 2021 is begonnen

Vanavond beleven we de laatste uurtjes van het jaar. We kijken nog heel even terug op wat 2020...
31-12-2020