Medewerkers De Ster testen corona app
UNIVERSITEIT TWENTE WERKT OOK IN BORNE AAN VERFIJNING PRESTIGEPROJECT

Medewerkers De Ster testen corona app

Het is geen doorsnee vrijdagmorgen bij De Ster. Op de stoep staat een tot mobiel laboratorium omgebouwde camper van de Universiteit Twente en binnen zijn vier testers in gesprek met evenzovele medewerkers van het lunchcafé. Onderwerp van dit alles is de nieuwe corona app die op initiatief van minister Hugo de Jonge is ontwikkeld. Kortgeleden werd Twente als landelijk testgebied aangewezen en het is de UT die nu met stoom en kokend water moet onderzoeken of de app aan alle voorwaarden voldoet om binnen afzienbare tijd landelijk te kunnen worden uitgerold.

 

Jan-Willem van ’t Klooster, in het dagelijks leven afdelingsmanager BMS Lab van de UT, leidt de testfase en is als zodanig ook op deze ochtend in Borne actief. “Onze taak is de app te testen op bruikbaarheid. Daarvoor is een aantal categorieën uit onze samenleving geselecteerd en zo kwamen we ook uit bij de medewerkers van De Ster”, vertelt hij. De app is een bèta-versie en dat betekent dat er voortdurend aanpassingen en doorontwikkelingen kunnen worden gedaan.

 

Moeilijk taalgebruik

“Uit de testen wordt heel veel duidelijk. Uiteraard kunnen we nog geen eindconclusies melden, maar wel blijkt nu al dat het taalgebruik soms te moeilijk is waardoor mensen niet alles lezen en te snel afhaken”, aldus Van ’t Klooster. Dit soort gegevens komen uit de visabilitytest die in het mobiele lab worden gedaan. Maar tegelijk maakt het onderzoek duidelijk dat de app heel compleet is en dat de privacybedenkingen in de praktijk reuze meevallen. Ook zijn de verschillen in beleving van de app tussen hoog- en laagopgeleiden opvallend. Daarmee wordt volgens hem nu al duidelijk dat de communicatie over het gebruik van de nieuwe app straks, als ‘ie eenmaal landelijk wordt vrijgegeven, van doorslaggevend belang zal zijn voor het succes ervan.

 

Ralf en Marit (foto boven) hebben hun test ondertussen afgerond. “Het viel allemaal wel mee”, zegt Marit. “Je wordt zogenaamd door de GGD gebeld als je positief blijkt te zijn en moet dan een aantal dingen doen in je app.” Ralf staat er een beetje dubbel in. “Ik vond het wel heel interessant, maar eigenlijk heb ik wel genoeg van corona en wil ik er niets meer mee te maken hebben.”

 

Uitdagend project voor de onderzoekers

Joris van Gend is één van de teamleden die de medewerkers van De Ster deze ochtend in de bus door het testproces leidt. “We zijn benieuwd naar de beleving van de app, of de informatie helder en duidelijk is en waar ze naar kijken en op letten. Bovendien willen we weten hoe de diverse testgroepen aankijken tegen de noodzaak van de corona app, zowel voor het testen als erna.” De bijna afgestudeerde student Communicatiewetenschappen en Business Administration vindt het een eer om aan het project mee te mogen werken. “Zelf vind ik de app bijzonder nuttig. Dat je daar aan mag bijdragen is gewoon geweldig!”

 

Voor Van ’t Klooster en de zijnen is het onderzoek een mooie uitdaging. Met een team van zo’n tien onderzoekers, testers en hoogleraren werken ze dag én nacht om de resultaten op hele korte termijn in kaart te krijgen. “Dit is high tech combineren met human touch, precies wat we bij de UT nastreven, dus een kolfje naar onze hand. Een prestigeproject ook, en het is mooi dat wij hier in Twente en als UT onze bijdrage mogen leveren.” Ergens in juli moet het besluit vallen of de app aan alle verwachtingen voldoet en landelijk kan worden uitgerold. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Patrick — 09 aug 2020
Volgens mij gaat het er in het artikel om dat er wordt getest of de app begrijpbaar is voor mensen met een verstandelijke beperking.
ard — 04 jul 2020
interessant artikel , maar veel te oppervlakkig. Ik ben benieuwd naar de details van de app, e.g. volgt het een centrale of de-centrale data opslag?, hoe wordt mijn privacy gewaarborgd, hoe lang blijven de gegevens bewaard, wie kan erbij mijn gegevens????
kortom een heleboel is nog zo vaag, dat dat voor mij een belemmering is om eraan mee te werken.

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024