Dave de Leeuw verlaat het ‘stabiele’ Borne
07-07-2020
KAZERNECOMMANDANT VERKAST NA 39 JAAR NAAR DE REGIO

Dave de Leeuw verlaat het ‘stabiele’ Borne

Over krap een maand is de brandweerkazerne Borne niet langer het tweede thuis van Dave de Leeuw. Na maar liefst 39 jaar, waarvan de laatste 12 jaar als kazernecommandant, slaat de brandweerman in hart en nieren de bladzijde om en concentreert zich op zijn taken in regionaal verband. Een keuze die beslist niet gemakkelijk werd gemaakt, maar die onvermijdelijk was omdat het eenvoudigweg niet meer mogelijk was om het kazernecommandantschap in Borne te combineren met dat van coördinator van de meldkamer in Hengelo en een nieuwe taak als contactpersoon voor de buitenlandse korpsen.

 

Pijn in het hart

“Er gaat steeds meer tijd zitten in het werk voor de meldkamer, omdat we in een transitie zitten naar één regionale meldkamer in Apeldoorn. Toen mij gevraagd werd om daarnaast ook de contacten met het buitenland te gaan onderhouden dacht ik: ‘Wanneer dan? ’s Nachts of zo?’ Ik heb altijd hard gewerkt, dat is het probleem niet, maar er zijn grenzen. Als je iets doet, dan moet je het ook goed doen.” De Leeuw moest iets laten vallen. Maar wat dan? Vanuit de Veiligheidsregio werd toch wel wat lichte druk uitgeoefend om in ieder geval zijn werk voor de meldkamer voort te zetten en dus besloot hij uiteindelijk, met pijn in het hart, afscheid te nemen als kazernecommandant van de brandweerkazerne in Borne.

 

Gefascineerd door de brandweer

Als 14-jarig knaapje stond Dave al regelmatig aan het hek bij de brandweerkazerne te kijken. “De toenmalige ondercommandant sprak me aan. ‘Maandagavond 19.00 uur moet je hier wezen. Dan ben je slachtoffer.’ Ik wist niets beters te zeggen dan ‘Goed meneer.’” Die maandag moest de jonge Dave zich ergens in het pand verstoppen om tijdens de oefening ‘gered’ te worden. En iedere maand herhaalde zich dat. Vier jaar lang. “Op mijn 18e heb ik mij maar aangemeld als brandweervrijwilliger.” De Leeuw had het naar zijn zin en volgde alle opleidingen. Op zijn 40ste kreeg hij de kans om van zijn passie zijn beroep te maken en in 2008 werd hij kazernecommandant en het gezicht van de brandweer in Borne.

 

Eén keer getwijfeld

In al die jaren waren er hoogte- en dieptepunten. “Dat onze wedstrijdploeg de landelijke finale haalde in 2018, dat was wel heel erg gaaf! Eén van de absolute hoogtepunten!” Maar minder mooie momenten waren er ook. Zoals een tragische autobrand in Bornerbroek, waarbij een 15-jarige jongen om het leven kwam. En natuurlijk de vuurwerkramp in Enschede. Vier brandweermannen overleefden het niet. “Het moment dat ik een verbrande collega zag, was het enige moment dat ik heb getwijfeld over het werk bij de brandweer. Het blijft een gevaarlijk beroep.” Maar de brandweer is voor De Leeuw een passie. “Een virus waarmee je besmet raakt.”

 

Trots op kazerne Borne

Organisatorisch waren er de nodige uitdagingen. Het aantrekken van voldoende vrijwilligers bijvoorbeeld, maar ook de bezuinigingen en verdergaande samenwerking in regionaal verband. “Als er wat verandert, dan moet je je aanpassen. Niet iedereen vindt dat leuk. Vroeger was het ‘hier heb je een pieper en morgen zit je in de auto’. Nu kan dat niet meer. Het doel blijft om mens en dier te redden, maar het is allemaal complexer geworden, waardoor er meer opgeleid moet worden.” De regels en eisen zijn strenger geworden.

 

Bijzonder trots is Dave de Leeuw op ‘zijn’ mannen en vrouwen. “Borne is een stabiele kazerne. De sfeer is hier gewoon goed. Overal is wel eens wat, maar eigenlijk is hier bijna nooit gedoe. We komen heus niet allemaal bij elkaar op de verjaardag, maar als de pieper gaat zijn we er met elkaar!”

 

Hilde Slagers volgt Dave de Leeuw op

Hij zal zijn Bornse brandweermaten missen. “Natuurlijk! Maar ik blijf wel bij de brandweer. Als Officier van Dienst kan ik de jongens uit Borne gewoon weer tegenkomen.” De functie van kazernecommandant van Borne wordt per 1 augustus overgenomen door Hilde Slagers uit Enter, die al eerder een tijdje meeliep in Borne. De Leeuw heeft er alle vertrouwen in dat zij het goed zal doen. “Het is misschien ook wel goed, na 12 jaar, dat iemand anders het stokje overneemt.”

 

Staat Dave de Leeuw dan straks weer net als toen hij 14 was buiten het hek aan De Bieffel om te kijken hoe de brandweer Borne uitrukt? “Ha, ha! Gelukkig hebben we tegenwoordig pasjes en kan ik er nog in. En ik ben natuurlijk niet bij de brandweer weg. Alleen het stukje Borne sluit ik af.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan Immerman — 08 jul 2020
Dave, bedankt voor je onvoorwaardelijke inzet.
Heel veel succes in je nieuwe baan.
Hans Hobert — 08 jul 2020
Hulde Dave voor jouw jarenlange inzet. Veel succes met jouw nieuwe functie!
Gerard Morselt — 08 jul 2020
Dave je bent een echte brandweerman, een compliment voor je inzet en voor alles wat je voor de Bornse brandweer met veel plezier altijd hebt gedaan. Oud Commandant Gerard Morselt

Open deur of vooruitziende blik?

Menig voorbijganger zal de ontmanteling van het voormalige ‘Jonge Poerink terrein’...
07-08-2022

Boerenprotest gaat door

UPDATE 17.05 UUR: De blokkade van knooppunt Azelo, die de hele donderdagmiddag duurde, is om...
28-07-2022

‘Onze zorg is de onrust’

Bij GroenLinks/PvdA komen sinds enkele weken verontruste telefoontjes en e-mails binnen van...
26-07-2022

Jonge lindes buigen voor vandalisme

Daar waar de een zijn uiterste best doet de omgeving te vergroenen is de ander in een...
24-07-2022

Ed Mossel overleden

Vrijdagavond is Zenderenaar Ed Mossel overleden. Een hersenbloeding eerder deze week werd hem...
23-07-2022

Maaike Leurink overleden

Afgelopen dinsdag is Maaike Leurink-Nijland overleden. Samen met haar Marc vormde ze jarenlang...
07-07-2022