RTV Borne breekt met 1Twente
04-08-2020
OOK OMROEPEN ALMELO EN HAAKSBERGEN ZIEN SAMENWERKING NIET MEER ZITTEN

RTV Borne breekt met 1Twente

Per direct stappen de lokale omroepen van Borne, Haaksbergen en Almelo uit het samenwerkingsverband 1Twente, dat nu alleen nog uit de omroepen van Enschede en Hengelo bestaat. “We hadden de indruk dat we onvoldoende de ruimte kregen om iets toe te voegen aan de gezamenlijke programmering”, verklaart RTV Borne en RTV Sternet directeur Michel van der Voort. “Dat was de belangrijkste reden om samen te werken.” In 2012 ging 1Twente van start, in eerste instantie met tien omroepen in Twente, maar al snel bleven er daarvan maar vijf over. “Acht jaar geleden is 1Twente opgericht om een streekomroep te zijn met alle omroepen van Twente, die echter onafhankelijk zouden blijven. Maar er kwam steeds meer beweging richting een fusie en daar zijn wij niet van”, zegt Van der Voort.

 

'Verschil in visie'

Flip van Willigen, stationsmanager van TV Enschede FM en directeur van Radio Hengelo TV, houdt het op een ‘verschil in visie’ over de invulling van de taak van publieke omroep. “Er kwam steeds meer een verschil tussen de omroepen. Enschede en Hengelo werken met een mix van professionals en vrijwilligers, terwijl de andere omroepen voornamelijk met vrijwilligers opereren. Dat geeft een andere dynamiek. Op een gegeven moment ga je op verschillende snelheden werken.” Hij zegt het te betreuren dat Borne, Haaksbergen en Almelo uit 1Twente stappen. “Maar het geeft ook wel duidelijkheid.”

 

'Onvrede'

Albert Hendriksen, voorzitter van Omroep Almelo meldt dat de onvrede vooral vanuit Haaksbergen en Borne kwam. “Men had het idee dat er in Enschede niet meer naar ze geluisterd werd. Programma’s werden eenzijdig gestart en gestopt. De vrijwilligers konden een bijdrage leveren, maar wel conform de eisen en wensen van Enschede. Wat ze deelden werd niet opgepikt of behandeld als niet goed genoeg en dat werd van kwaad tot erger.” RTV Borne en RTV Sternet hadden hun eigen televisiezender, in tegenstelling tot Almelo, al in 2016 opgegeven en kregen op het gezamenlijke televisiekanaal van 1Twente nog een uurtje zendtijd. “In de gezamenlijke programmering kon men het lokale nieuws niet goed kwijt.”

 

'Plan B'

Volgens Hendriksen ontstond het idee van een afsplitsing al halverwege vorig jaar, toen TV Enschede in acute geldnood kwam. “We wilden een plan B.” TV Enschede ging uiteindelijk niet failliet. “Maar er kwamen steeds meer irritaties.” Begin dit jaar werd de onvrede van de drie omroepen kenbaar gemaakt. Precies tegelijkertijd speelde ook de kwestie van de licentieaanvraag in Borne, waar RTV Borne en BorneBoeit beide voor in aanmerking wilden komen. In die procedure werd het samenwerkingsverband van 1Twente door RTV Borne als één van de pluspunten van de omroep naar voren gebracht, terwijl er ondertussen dus al vergevorderde plannen waren om eruit te stappen. “Zo zwart-wit is het niet helemaal”, nuanceert Hendriksen. “Het kon nog alle kanten op gaan.” Wel was er al besloten dat RTV Borne geen onderdeel van 1Twente kon blijven zonder de licentie. “Maar de beslissing om uit 1Twente te stappen heeft niets te maken met de licentieprocedure in Borne.”

 

Hoe het verder gaat met de drie afvallige organisaties is nog niet helemaal duidelijk. “We gaan eerst maar eens de zomer doorkomen en dan zien we wel weer verder.” Mogelijk gaan Haaksbergen en Borne gebruik maken van het televisiekanaal van Almelo. “Als de kat van tante Annie in Haaksbergen is weggelopen, kun je dat best in Almelo uitzenden”, vindt Hendriksen. “Daar heb ik niet zoveel moeite mee.” Verder denkt men vooral facilitair de krachten te bundelen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 05 aug 2020
zijn er cijfers bekend van de luisterdichtheid van dit soort hobby-zenders?

Open deur of vooruitziende blik?

Menig voorbijganger zal de ontmanteling van het voormalige ‘Jonge Poerink terrein’...
07-08-2022

Boerenprotest gaat door

UPDATE 17.05 UUR: De blokkade van knooppunt Azelo, die de hele donderdagmiddag duurde, is om...
28-07-2022

‘Onze zorg is de onrust’

Bij GroenLinks/PvdA komen sinds enkele weken verontruste telefoontjes en e-mails binnen van...
26-07-2022

Jonge lindes buigen voor vandalisme

Daar waar de een zijn uiterste best doet de omgeving te vergroenen is de ander in een...
24-07-2022

Ed Mossel overleden

Vrijdagavond is Zenderenaar Ed Mossel overleden. Een hersenbloeding eerder deze week werd hem...
23-07-2022

Maaike Leurink overleden

Afgelopen dinsdag is Maaike Leurink-Nijland overleden. Samen met haar Marc vormde ze jarenlang...
07-07-2022