RTV Borne breekt met 1Twente
04-08-2020
OOK OMROEPEN ALMELO EN HAAKSBERGEN ZIEN SAMENWERKING NIET MEER ZITTEN

RTV Borne breekt met 1Twente

Per direct stappen de lokale omroepen van Borne, Haaksbergen en Almelo uit het samenwerkingsverband 1Twente, dat nu alleen nog uit de omroepen van Enschede en Hengelo bestaat. “We hadden de indruk dat we onvoldoende de ruimte kregen om iets toe te voegen aan de gezamenlijke programmering”, verklaart RTV Borne en RTV Sternet directeur Michel van der Voort. “Dat was de belangrijkste reden om samen te werken.” In 2012 ging 1Twente van start, in eerste instantie met tien omroepen in Twente, maar al snel bleven er daarvan maar vijf over. “Acht jaar geleden is 1Twente opgericht om een streekomroep te zijn met alle omroepen van Twente, die echter onafhankelijk zouden blijven. Maar er kwam steeds meer beweging richting een fusie en daar zijn wij niet van”, zegt Van der Voort.

 

'Verschil in visie'

Flip van Willigen, stationsmanager van TV Enschede FM en directeur van Radio Hengelo TV, houdt het op een ‘verschil in visie’ over de invulling van de taak van publieke omroep. “Er kwam steeds meer een verschil tussen de omroepen. Enschede en Hengelo werken met een mix van professionals en vrijwilligers, terwijl de andere omroepen voornamelijk met vrijwilligers opereren. Dat geeft een andere dynamiek. Op een gegeven moment ga je op verschillende snelheden werken.” Hij zegt het te betreuren dat Borne, Haaksbergen en Almelo uit 1Twente stappen. “Maar het geeft ook wel duidelijkheid.”

 

'Onvrede'

Albert Hendriksen, voorzitter van Omroep Almelo meldt dat de onvrede vooral vanuit Haaksbergen en Borne kwam. “Men had het idee dat er in Enschede niet meer naar ze geluisterd werd. Programma’s werden eenzijdig gestart en gestopt. De vrijwilligers konden een bijdrage leveren, maar wel conform de eisen en wensen van Enschede. Wat ze deelden werd niet opgepikt of behandeld als niet goed genoeg en dat werd van kwaad tot erger.” RTV Borne en RTV Sternet hadden hun eigen televisiezender, in tegenstelling tot Almelo, al in 2016 opgegeven en kregen op het gezamenlijke televisiekanaal van 1Twente nog een uurtje zendtijd. “In de gezamenlijke programmering kon men het lokale nieuws niet goed kwijt.”

 

'Plan B'

Volgens Hendriksen ontstond het idee van een afsplitsing al halverwege vorig jaar, toen TV Enschede in acute geldnood kwam. “We wilden een plan B.” TV Enschede ging uiteindelijk niet failliet. “Maar er kwamen steeds meer irritaties.” Begin dit jaar werd de onvrede van de drie omroepen kenbaar gemaakt. Precies tegelijkertijd speelde ook de kwestie van de licentieaanvraag in Borne, waar RTV Borne en BorneBoeit beide voor in aanmerking wilden komen. In die procedure werd het samenwerkingsverband van 1Twente door RTV Borne als één van de pluspunten van de omroep naar voren gebracht, terwijl er ondertussen dus al vergevorderde plannen waren om eruit te stappen. “Zo zwart-wit is het niet helemaal”, nuanceert Hendriksen. “Het kon nog alle kanten op gaan.” Wel was er al besloten dat RTV Borne geen onderdeel van 1Twente kon blijven zonder de licentie. “Maar de beslissing om uit 1Twente te stappen heeft niets te maken met de licentieprocedure in Borne.”

 

Hoe het verder gaat met de drie afvallige organisaties is nog niet helemaal duidelijk. “We gaan eerst maar eens de zomer doorkomen en dan zien we wel weer verder.” Mogelijk gaan Haaksbergen en Borne gebruik maken van het televisiekanaal van Almelo. “Als de kat van tante Annie in Haaksbergen is weggelopen, kun je dat best in Almelo uitzenden”, vindt Hendriksen. “Daar heb ik niet zoveel moeite mee.” Verder denkt men vooral facilitair de krachten te bundelen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 05 aug 2020
zijn er cijfers bekend van de luisterdichtheid van dit soort hobby-zenders?

‘Versoepelingen met een pauzeknop’

Tijdens de persconferentie dinsdagavond kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge...
11-05-2021

Op de vlucht doodgeschoten

De dagbladen van donderdag 29 april 1943, vandaag precies 77 jaar geleden, meldden een...
28-04-2021

Terrassen en winkels weer open

Een week geleden was de teleurstelling nog groot, toen premier Mark Rutte en minister Hugo de...
20-04-2021

Rutte: ‘Het einde is echt in zicht!’

Tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werd bevestigd wat...
13-04-2021

Leidingbreuk in zwembad

Iets na middernacht kreeg de Brandweer Borne een melding van wateroverlast bij het zwembad Laco....
09-04-2021

Straatnamen zijn ook monumenten

Mannen en vrouwen in het verzet. Ze hadden allemaal vanuit een eigen invalshoek en gedrevenheid...
08-04-2021