Mensenmens Dolf Verburg stopt ermee
HUISARTS GAAT OP 1 SEPTEMBER MET PENSIOEN, ZIJ HET MET GEMENGDE GEVOELENS

Mensenmens Dolf Verburg stopt ermee

Bijna 35 jaar lang was hij huisarts in Borne. “Ja, op twee maanden na”, zegt Dolf Verburg (67) niet zonder trots aan het eind van zijn officieel laatste werkdag in de praktijk van Het Dijkhuis. “Mooie jaren, waar ik met heel veel plezier op terugkijk en die ik zo weer zou overdoen.” Toch komt er op 1 september een einde aan, dan gaat de dokter met pensioen. Nog vier maanden blijft hij één dag per week in de praktijk actief om daarmee een goede overdracht aan zijn opvolger Wouter Peeters mogelijk te maken. Volgende week vrijdag is er - vanwege corona - een aangepast afscheidsfeestje.

 

Vliegende start

De in Amersfoort geboren Verburg kreeg het huisartsenwerk met de paplepel ingegoten. Vader was immers huisarts en ook zijn broer koos dezelfde richting. De liefde bracht hem echter naar Twente. “Een heerlijke omgeving”, en hij zou er nooit meer weggaan. Op het moment dat hij aan het Blauwgras een eigen praktijk wilde starten, belde huisarts Talsma. “Of ik zijn praktijk niet wilde overnemen.” Het antwoord was ja en zo kwam hij aan de Morseltdijk terecht, waar hij een vliegende start beleefde. De laatste jaren verplaatste hij zijn praktijk naar het gezondheidscentrum in Het Dijkhuis om daar in gezamenlijkheid verder te gaan met de collega-huisartsen Hans Hobert, Paul van Buuren en Reinier Hiddink. “Een geweldig team en toen Hans - waar ik het langste mee samenwerkte - stopte, heb ik menig traantje moeten laten”, zegt hij enigszins emotioneel.

 

Volgens Verburg is er in de afgelopen 35 jaar best veel veranderd in zijn werk, “al is het in essentie hetzelfde gebleven. En dat is de zorg voor mensen. Ik reed ook altijd veel visites, vond het belangrijk mijn patiënten in de ogen te kunnen kijken en goed naar hun verhalen te kunnen luisteren. Het menselijk aspect vond ik altijd erg belangrijk. Je betekent iets voor hen en dat is dankbaar. Neem vandaag, waarin ik vanmorgen een 90-jarige bezocht en vanmiddag een pasgeborene. Dat afwisselende… daar kan ik van genieten.”

 

‘Beetje prutsen vind ik leuk’

Dat zijn patiënten mondiger zijn geworden, is een gegeven. “Ja, veeleisender ook, ze nemen niet alles zomaar van je aan. En dat is goed. Ook de aandacht voor privacy is sterk toegenomen en wat denk je van de administratieve rompslomp en verslaglegging? Het doktershandschrift heeft plaatsgemaakt voor het toetsenbord”, zegt hij lachend. Veel plezier beleefde Verburg ook aan de kleine chirurgische ingrepen die hij met enige regelmaat verrichtte. “Of het nu een ingegroeide teennagel was of een vlekje, ja… ik kan er niets aan doen, een beetje prutsen vind ik leuk.”

 

Verburg prijst zich gelukkig in Wouter Peeters een geschikte opvolger te hebben gevonden. Vanaf 1 september wordt hij het nieuwe maatschapslid. “Een prima man. Vorige week kwam hij spontaan met een eigengemaakte taart binnen toen ik bezig was met mijn laatste avonddienst. Hij wilde nog één keer samen optrekken. Ja, dat doet me wat en als ik het nu vertel kan er weer emotioneel van worden.”

 

Drumstel

Met een gerust hart kan Verburg vanaf volgende week dus een stapje terugdoen. Al zal de verveling niet snel toeslaan. Want naast die ene dag in de week wil hij ‘een beetje gaan bijleren’ om straks als SCEN-arts patiënten zo af en toe hulp te bieden tijdens hun terminale fase. “Het gevoel dat je ze kunt helpen en in een moeilijke fase kunt begeleiden, spreekt me aan.” Daarnaast kan de scheidend arts nu al genieten van de tijd die hij straks krijgt om te klussen en te sporten en zo af en toe achter zijn drumstel te kruipen. “En o ja, ook fietsen met mijn vrouw natuurlijk.”

 

Door de coronacrisis is het niet mogelijk Verburg een groots afscheid aan te bieden. “Dat is jammer”, zegt hij, “want ik zou heel graag persoonlijk afscheid willen nemen van mijn patiënten. Maar het is niet anders.” Het team van de huisartsenpraktijk heeft echter een ludiek alternatief bedacht. Op vrijdag 4 september zal de scheidend huisarts vanaf 18.30 uur een uurtje in een open auto door het dorp worden rondgereden. De start is aan de Morseltdijk. ‘We vragen iedereen Dolf dan te komen uitzwaaien’, aldus de oproep. (AJ/BM)

 

De route van de afscheidstour is hier te downloaden.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Hermien — 30 aug 2020
Dolf, geniet samen met Ingrid, kinderen en kleinkinderen van je welverdiende pensioen, gr Willy en Hermien Wissink
Herman en Rita Steffens — 29 aug 2020
Dokter Verburg geniet van u pensioen en vrouw kinderen en kleinkinderen en blijf gezond ik heb erg veel aan u gehad als huisarts
Audrey Koops — 28 aug 2020
Geniet van het welverdiende pensioen!
Hans Hobert — 28 aug 2020
Je was altijd een fantastische collega en ik heb je ook gemist!
Han Heijne — 27 aug 2020
Een fantastische huisarts qua kennis en als mens. Veel dank voor alle jaren goede zorg voor ins gezien. Veel geluk en een fijn pensioen samen. Fam Heijne
Ineke roeppel — 27 aug 2020
Geniet van jullie pensioen!
Wilma Smit pol — 27 aug 2020
Bedankt voor alle goede zorg en aandacht we zullen u zeker missen
J. van Ochten — 27 aug 2020
Dolf bedankt voor alle zorg en geniet straks van je vrije tijd. Groetjes fam. van Ochten
Irma van Wijgerden — 27 aug 2020
Dolf het ga je goed en geniet van je pensioen. Groeten uit zonnig Spanje waar het ons goed bevalt.

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt,...
23-02-2021

Creativiteit Keurslager Rensink loont

Het is niet voor het eerst dat Albin en Saskia Rikkerink in de prijzen vallen. “Maar het...
21-02-2021

Saskia Vreeman 25 jaar makelaar

Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente vereerde Saskia Vreeman vrijdag met een bezoekje om...
16-02-2021

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke...
14-02-2021

‘Prima plek voor administratieve en fiscale zaken’

Ruim zeven jaar geleden besloten Johan Hartgerink en Marcel Rouwen samen verder te gaan. Beiden...
11-02-2021

Basisscholen in Borne blijven maandag dicht

Komende week zouden eigenlijk de basisscholen weer open gaan, maar de extreme sneeuwval...
07-02-2021