Jaap Grootenboer overleden
KLEURRIJKE CULTUURHISTORICUS ZORGDE VOOR DE GESCHIEDSCHRIJVING VAN BORNE

Jaap Grootenboer overleden

Op dinsdag 3 november is Jaap Grootenboer in Borne overleden. Jaap kwam vanuit Den Haag, via Groningen, naar Borne waar hij ambtenaar Jeugdzaken werd bij de gemeente. In de loop der jaren heeft hij zich sterk gemaakt voor het behoud van de oude panden in met name Oud Borne, waaronder de Oude Kerk, de Bornse Synagoge en andere panden aan de Ennekerdijk, waar hij ook woonde.

 

Daarnaast heeft Jaap heel veel betekend voor de geschiedschrijving van (Oud) Borne. Hij legde vele archieven aan, wist er in geuren en kleuren over te vertellen en menig boekwerkje over de historie van onze gemeente vloeide uit zijn pen. Tot zijn aandachtsgebied behoorde ook de Joodse Begraafplaats aan de Twijnerstraat. Ruim 22 jaar vervulde hij er de rol als secretaris van de Stichting Onderhoud Joodse Begraafplaats Borne en een wandeling met hem over de dodenakker stond immer vol van anekdotes en prachtige verhalen.

 

Enkele jaren geleden droeg hij al zijn archieven over aan de gemeente Borne. Goed verzorgd, zorgvuldig beargumenteerd en rijk gedocumenteerd. Precies zoals Jaap was, want het moest wel allemaal kloppen.

 

Reacties

“Hij wist zo veel”, vertelt Annette Evertzen, buurtgenoot en eveneens auteur van historische boeken. “Ik kom zo vaak artikelen van Jaap tegen. Hij was echt een wandelende geschiedenisencyclopedie.” De interesses van Jaap waren breed. “Maar de focus lag wel echt op het raakvlak van religie en historie. En hij was altijd bereid zijn kennis met iedereen te delen.” Ook Liesbeth Hassink, directeur van Museum Bussemakerhuis en in die hoedanigheid de directe buur van Jaap, kan dat beamen. “Hij was altijd toegankelijk, altijd vriendelijk en altijd bereid te helpen. We gaan hem vreselijk missen.”

 

Het beeld van Jaap Grootenboer achter zijn raam aan de Ennekerdijk en altijd aan het schrijven blijft op de netvliezen achter. “Een handschrift zo ontzettend klein, daar moest je soms een vergrootglas bij pakken om het te kunnen lezen”, weet Helmig Kleerebezem, die in de loop der jaren een hechte vriendschap met Jaap opbouwde. “Een zeer aimabele man en een fantastische kameraad was het. Met zijn overlijden is er toch een heel karakteristiek persoon in Borne heengegaan. Hij laat een gat achter in Borne.” Vorige week werd Jaap geveld door een hersenbloeding die hem uiteindelijk ook fataal werd. Jaap Grootenboer werd 89 jaar.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Gerard Vos — 06 nov 2020
Lieve Jaap, nog maar zo kort geleden zagen we elkaar na lang bij de prikpost. Zoals gebruikelijk veerde jij op van je stoel om elkaar een dikke knuffel te geven. Ik zei nog: Jaap denk aan Corona! De knuffel bleef uit. Wel wisselden wij nog wat fijne gedachten en herinneringen. Hadden we elkaar die knuffel maar wel even gegeven, nu kan het alleen nog in gedachten... Dank voor veel in de voorbije jaren, waarin ik je heb mogen kennen en zeer ben gaan waarderen! Ine en kinderen veel sterkte en kracht toegewenst. Het is zoals jullie aangeven in het overlijdensbricht: Alleen maar liefde!.. Die blijft!
Gerard Vos
betty j lievendag — 06 nov 2020
Zelden een meer betrokken, lief, intelligent, behulpzaam en waardevol mens leren kennen, die er altijd was als ik vragen had over mijn Joodse Bornse achtergrond. Hij beschermde en zorgde voor alles wat mijn Bornse Jodendom betreft.
Het was een voorrecht hem gekend te hebben, moge hij rusten in vrede. Dank voor alles, lieve Jaap!
ineke Roeppel — 06 nov 2020
wij zullen onze lieve vriend Jaap missen. Lieve ine, tineke, ruud, joke en kleinkinderen heel veel sterkte! Wim en ineke smies.

Als je doet wat je altijd deed ...

ADVERORIAL • Kano Buitensport Twente wordt Opporren Ervarend Leren. Kano Buitensport Twente...
24-05-2021

Daksteiger bezwijkt onder harde wind

Een windvlaag aan het begin van de avond zorgde ervoor dat een daksteiger op een woning aan de...
22-05-2021

‘Versoepelingen met een pauzeknop’

Tijdens de persconferentie dinsdagavond kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge...
11-05-2021

Op de vlucht doodgeschoten

De dagbladen van donderdag 29 april 1943, vandaag precies 77 jaar geleden, meldden een...
28-04-2021

Terrassen en winkels weer open

Een week geleden was de teleurstelling nog groot, toen premier Mark Rutte en minister Hugo de...
20-04-2021

Rutte: ‘Het einde is echt in zicht!’

Tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werd bevestigd wat...
13-04-2021