Wensink-Zuid heeft twijfels bij warmtenet
‘STAP TE VER’ EN ‘ONVOLDOENDE ONDERBOUWD’

Wensink-Zuid heeft twijfels bij warmtenet

Voor de wijk Wensink-Zuid wordt een warmtenet kansrijk geacht om de wijk aardgasvrij te maken. Bewoners van de wijk hebben daar echter grote twijfels bij. In een zienswijze op de onlangs gepresenteerde Energievisie reageert de wijkvereniging op het voornemen. Om te beginnen vindt men dat ‘van het aardgas af’ een doel op zich lijkt, maar dit niet zou moeten zijn. Het grote doel is immers in 2050 een CO2-neutraal Borne en de vraag is of een warmtenet daaraan wel een bijdrage is.

 

De warmte voor het beoogde warmtenet zou voornamelijk van de restwarmte van Twence afkomstig zijn. “Wij twijfelen of dit alternatief werkelijk leidt tot minder CO2 uitstoot zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. We betwijfelen eveneens of het HT-warmtenet een betrouwbaar en effectief alternatief is voor de langere termijn. En we hebben ook nog vragen over de kosten”, schrijft men. Bij afvalverbranding komt ook CO2 vrij en bij het vervangen van de gasleidingen en produceren van nieuwe leidingen is er ook CO2-uitstoot. “Het aardgasnet ligt er al! Dat is een groot voordeel. Het zou op termijn gebruikt kunnen worden voor een ander gas, bijvoorbeeld waterstofgas.”

 

Afhankelijk

Daarnaast zit er volgens de bewoners ook een controverse in de redenering. “Stel dat er steeds minder afval geleverd wordt aan Twence omdat we er steeds beter in slagen om afval te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dat is immers een doelstelling die veel CO2 uitstoot bespaart. Welke alternatieve warmtebron hebben we dan? Is het niet onlogisch om onszelf afhankelijk te maken van warmte uit afvalverbranding die we juist zouden moeten beperken?”

 

Het beleid om ‘van het aardgas af’ te gaan is mede gebaseerd op het niet afhankelijk willen zijn van Russisch aardgas. Een politiek doel dat los moet staan van de klimaatdoelen, vindt de wijkvereniging. En bovendien: “Als onze wijk aangesloten wordt op een HT-warmtenet zijn onze bewoners dus overgeleverd aan één energieleverancier. Over afhankelijkheid gesproken...”

 

Hogere kosten

En dan zijn er nog de extra kosten die de wijkbewoners voor de kiezen krijgen. Becijferd wordt dat de vaste kosten ten opzichte van een HR-gasketel al snel richting de 500 euro per jaar gaan.

De wijkvereniging pleit ervoor om eerst volop in te zetten op het stimuleren van verduurzaming van woningen en bedrijfspanden en zo het energieverbruik en de CO2 uitstoot te verminderen. Het huidige aardgasnet zou moeten blijven liggen. “Als er in de toekomst voldoende duurzaam geproduceerd waterstofgas beschikbaar komt, kan dit worden ingeschakeld bij woningen waar naast een (hybride) warmtepomp nog een extra energiebron nodig is om piekbelasting op te vangen.” (AJ)

 

(De volledige zienswijze van het wijkcomité is hier te downloaden.)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 01 aug 2021
Waar rook is is vuur, wat bomen minder en wat luchtverontreiniging meer, iet alleen CO2:
www.rtvoost.nl/nieuws/304255/Warmtenet-Hengelo-stookt-zo-hard-dat-de-brandweer-komt-kijken-of-er-brand-is
5 E-centrales leveren restwarmte aan Warmtenet Hengelo:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Nederland
2 uit afval (o.a. geverfd hout en plaatmateriaal), 1 uit aardgas, 1 uit biomassavergisting en 1 uit biomassa verbranding. Sinds kort voedt als 6e warmtecentrale Hengelo lokale restwarmte in dit warmtenet in:
https://warmtenetwerk.nl/nieuws/item/het-meest-innovatieve-warmtenet-dat-ligt-in-hengelo/
Het politieke besluit dat biomassa verbranden “korte kringloop DUS CO2-neutraal” is staat los van verontreiniging die vrijkomt als hout wordt verbrand van bomen die uitlaatgas van auto’s opnamen. https://phyllis.nl/Browse/Standard/ECN-Phyllis#912 Klik "wood, park waste wood (#912)" maar aan. Die
warmte 'duurzaam' noemen is ook dáárom een POLITIEK besluit...
HD — 09 feb 2021
Waterstof is het gas van de toekomst. Ketelfabrikant Remeha heeft in 2019 een wereldprimeur gemaakt met een waterstof project in een appartementencomplex in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. Ondertussen wordt er druk gebouwd aan een waterstof laboratorium in Apeldoorn door Remeha. https://tools.remeha.nl/actueel/remeha-wereldprimeur-met-waterstof-project.

Bij het aangesloten zitten op een warmtenet heeft de leverancier meteen het monopolie op de wijk. Bij het aangesloten zijn op een waterstofnet blijft de keuzevrijheid gewaarborgd.. Het is bekend dat de prijs van stadswarmte gekoppeld is aan die van aardgas. De aardgasprijs stijgt de komende jaren enorm wat betekend dat stadswarmte mee zal stijgen. Eveneens is in de prijs opgenomen het niet hoeven investeren in een CV ketel en onderhoud. Waardoor de prijs nu al aanzienlijk hoger uitvalt dan wanneer men is aangesloten op een aardgasnet .

Waterstof zal goedkoper worden in de tijd waardoor dit een concurrerend gas zal worden

Bezorgde bewoner — 25 jan 2021
Complimenten aan het wijkcomité Wensink Zuid. Ga door en hou je been stijf. Werk niet mee.
1. De vereiste investeringen voor het warmtenet zijn zo groot dat als zij akkoord gaan héél Borne overgeleverd is aan deze vorm van verwarming. Elke wijk, een voor een. Blijf je daarom verzetten.
2. Eis dat men aan de voorkant begint. Dus extreem gaan isoleren en nog eens isoleren. Samen met bv. lucht/luchtwarmtewisselaars. Rendementen van 850 %. Dus 8x meer energieopbrengst dan er aan Kwh ingaat.
3. Het individueel meten van warmteverbruik is technisch nog steeds niet goed gerealiseerd. Overal in het land worden bewoners met facturen geconfronteerd waarvan de hoogte niet beïnvloedbaar is. Vele afnemers van de warmtenetten moeten jaarlijks onverklaarbare hoge bedragen (bij)betalen.
5. De energieleverancier heeft een monopoliepositie. Vergelijkbaar met huisvuil ophalen. Er is geen concurrentie en naar de klant wordt alleen geluisterd als het uitkomt.
6. Elke nieuwe én bestaande bouwvergunning voor bedrijven zou voorzien moeten gaan worden van de verplichting om het dakoppervlak maximaal te beschikking te stellen aan Bornse Energie Coöperaties. Denk niet te gauw dat nieuwe bedrijven elders gaan bouwen. B&W en partijen: ga aan de slag.
7. Plaats zoveel mogelijk windturbines op en aan de rand van industrieterreinen. Verspreidt ze niet in ons mooie Twentse landschap. Woningbouw op vele 100-den m2's rondom elke windturbine is verboden. Reden te meer om ze op bedrijfsterreinen te plaatsen. Nooit in en nabij Twickel.
8. De overige benodigde windturbines behoren op afstand in zee geplaatst te worden. Zelfs nu al zonder subsidie rendabel.
9. In Twente géén velden vol met zonnepanelen. Kijk vanaf de A1 richting Westen rechts en je ziet waar het al vreselijk fout is gegaan. Kijk je dan links en je ziet, midden in de natuur, een extreem hoge reclamemast met schreeuwende reclames. (Bij die bedrijven koop ik nooit meer.)

Kortom laten we Borne en Twente behoeden voor bovengenoemde ontwikkelingen.
energieke milieuliefhebber — 24 jan 2021
Ach, de droom van onze economen en afgtreden minister: de aardgasprijs ging al de lucht in:
een l te veel; de link moet zijn
https://cdn.pricewise.nl/blog/wp-content/uploads/2018/12/PW_grafiek-jaarkosten-2-2.jpg
energieke milieuliefhebber — 24 jan 2021
"de vaste kosten ten opzichte van een HR-gasketel"...
Ook de redactie van BorneBoeit rekent dus niet met hergebruik van afval tot grondstof en energie (een door Twence omarmde maatschappelijke duurzaamheidsdoelstelling), laat staan de ontwikkeling van de aardgasrijs in ons energie-verkwistende land lhttps://cdn.pricewise.nl/blog/wp-content/uploads/2018/12/PW_grafiek-jaarkosten-2-2.jpg
Lichtgeel hesje — 22 jan 2021
Interessant artikel, met name de politieke gas-agenda van zowel de lokale als de landelijke overheid, waarvoor de burger mag bloeden via zijn portemonnee...
Ron Hartman — 21 jan 2021
Fijn dat de deskundigheid bij de burgers over energie en het gebruik, zo toeneemt als uit de visie van de wijkraad blijkt. Dat Twence altijd over restwarmte zal beschikken als vuilverbrander, is logisch. Het uitrollen van het warmtenetwerk met extra bio-massa verbranding wordt echter wel heel groot aangepakt. De uitgangspunten draaien dan al snel. Minder gebruik van welke brandstof dan ook middels extra isolatiewerkzaamheden is stap 1. Daarna ga je beoordelen welke verwarming daarbij past. Een recent voorbeeld van omgekeerd denken (we krijgen toch een warmtenet in Borne) is de dure verbouw van het Kulturhus. Elke verbouw van publiekstoegankelijke gebouwen, hoort extra energiebesparing centraal te stellen. Dat meer verbranden dan je normaal aan vuilnis uit Twente haalt, extra CO2 de lucht in jaagt, is voor normale mensen logisch. Niet voor de rekenmeesters, die bomen toevoegen aan het vuilnis onder het motto van hernieuwbaar. Prima discussienota.
BorneBoeit — 21 jan 2021
Sorry, Ron. De link werkt nu wel.
Ron Hartman — 21 jan 2021
hier?

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024