Titus Brandsma zondag heilig
MARTELAAR EN PATER STUDEERDE OOIT IN ZENDEREN

Titus Brandsma zondag heilig

In november 2020 sprak Ton van der Gulik, Karmeliet en pastor van de RK-kerk in Zenderen, al hoopvol over de komende heiligverklaring van Titus Brandsma. “We zijn er bijna”, verklaarde hij toen tegenover BorneBoeit. “Als er niets onverwachts meer tussen komt kan Titus Brandsma volgend jaar op het Sint Pietersplein heilig worden verklaard.” Hij kreeg gelijk, al duurde het enkele maanden langer. Zondagmorgen zal Paus Franciscus in Rome de heiligverklaring uitspreken.

 

Vermoord in Dachau

De nieuwe heilige kwam op 23 februari 1881 ter wereld in Bolsward en werd in zijn latere leven karmelietenpater, hoogleraar en publicist. In 1902 kwam Brandsma naar Zenderen om er theologie te studeren. Een jaar later legde hij er zelfs zijn kloostergeloften af. Hij was sterk maatschappelijk betrokken en zette zich in voor de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek. In de oorlogsjaren verzette hij zich sterk tegen het nazisme. Daarop werd hij gearresteerd om uiteindelijk op 26 juli 1942 in Dachau door de Duitsers te worden vermoord. Op 3 november 1985 werd de martelaar al door paus Johannes Paulus II zaligverklaard.

 

De Zenderense pastor is jarenlang nauw betrokken geweest bij het leven van Titus Brandsma. Dat deed hij vanuit het Studiehuis van de Orde in Rome, waar hij bibliothecaris, bibliograaf en sub-prior van de Karmelietenorde was. “Zo verzorgde ik ook de archieven van Titus”, aldus Van der Gulik in 2020 en hij was daarmee tevens zijdelings betrokken bij de aanvraag voor de heiligverklaring. Niet verwonderlijk dus dat de Zenderense pastor meer dan tevreden én trots terugkijkt op de totstandkoming van de pauselijke erkenning. “Ja, door de aanstaande heiligverklaring komt er veel los over het leven van Titus Brandsma. In alle geledingen er nu veel aandacht voor hem en dat is mooi.”

 

Groot scherm

Toch zal Van der Gulik zondag niet zelf in Rome de plechtigheden bijwonen. “Nee hoor, we plaatsen in ons klooster een groot scherm waarop we met de paters de ceremonie zullen volgen. Uiteraard zal de woord- en communieviering in onze kerk zondagmorgen in het teken staan van Titus Brandsma en binnenkort gaan we ons in werkgroepverband nader beraden hoe we Titus Brandsma nog meer statuur kunnen geven in Zenderen.” (BM)

 

De heiligverklaring op het Sint Pietersplein is komende zondag vanaf 09.30 uur te zien op NPO2 en zal worden voorafgegaan door een gesprek met gasten over de betekenis van Titus Brandsma voor onze tijd.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Hooratelier vindt ‘luisterend oor’ in Borne

ADVERTORIAL • Het is alweer ruim drie jaar geleden dat het Twentsch Hooratelier in Enschede...
22-09-2023

Gewapende overval op cafetaria in Letterveld

Rond 20.50 uur maandagavond werd de politie gealarmeerd door cafetaria Eddy Snacks aan de...
18-09-2023

Aanrijding met persoon bij station

Rond 18.30 uur dinsdagavond vond er een treinaanrijding met een persoon plaats vlakbij het...
12-09-2023

Opgepakt na razzia in Enschede

Bij het joodse monument voor de synagoge in Enschede wordt maandag 11 september de jaarlijkse...
10-09-2023

Zeer grote brand aan Steenbakkersweg

  UPDATE 19.20 UUR: Bij een grote uitslaande brand aan de Steenbakkersweg in Borne is een...
08-09-2023

Johan Meijer in gesprek met Frits Soetmann

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
03-09-2023