Raad wil geen uitbreiding Scholtenhof
RUIME MEERDERHEID WEIGERT VERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN AF TE GEVEN

Raad wil geen uitbreiding Scholtenhof

“De Scholtenhof is een goede zorginstelling. Alle betrokken partijen zijn tevreden”, brak burgemeester Jan Pierik een lans voor zorgorganisatie Actolei, die aan de Hertmerweg in Zenderen mannen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen huisvesting en zorg biedt, waaronder maximaal 10 cliënten met een justitiële achtergrond. “Ook ex-tbs’ers verdienen een plek in onze samenleving. Deze mensen op een beschermde plek opvangen biedt veiligheid. Anders zoeken ze elders in de samenleving een plekje, met alle gevolgen van dien. Ik pleit daarom voor een positief oordeel over deze instelling.” Hij vond daarin Marja Zandjans (GrLi/PvdA) aan zijn zijde. “Deze initiatiefnemer heeft het vertrouwen dik verdiend. We moeten trots zijn op De Scholtenhof!”
 

‘Geen argumenten voor uitbreiding’

Maar eigenlijk ging het daar helemaal niet om tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond, zoals Niels Busschers (GB90) terecht opmerkte. “Dat zijn nog geen argumenten voor uitbreiding.” Actolei heeft een plan ingediend voor verbouwing en modernisering van de instelling, met tegelijkertijd een uitbreiding van cliënten van 38 naar 48. En daar wringt nu juist de schoen. Door allerlei onvolkomenheden in het verleden was de capaciteit stilaan opgekrikt van 20 naar 38. De gemeente was er niet blij mee, maar kon eigenlijk niet anders dan het gedogen. De laatste jaren is ingestoken op beter controleerbare afspraken, maar frustratie over het verleden blijft bij veel raadsleden een rol spelen. Ernst Janssen (D66): “We gaan strijdigheid met het bestemmingsplan niet alleen goedkeuren, maar ook nog eens belonen met uitbreiding.”
 

‘Te simplistisch’

Volgens het college mag het nu ingediende plan alleen getoetst worden op ruimtelijke aspecten. Goothoogte, bouwvlak, inpassing in het landschap, dat soort dingen. Maar daar was niet iedereen het mee eens. Wethouder Martin Velten had al laten optekenen een afwijkende mening op dat gebied te hebben. Leo Graafhuis (VVD - foto in tekst) was in de jurisprudentie gedoken. “Wij komen tot de conclusie dat een goede ruimtelijke ordening ruimte laat voor een bredere wetsinterpretatie.” Bastian Drees (Borne-Nu): “Het collegestandpunt is te simplistisch. Niet instemmen kan ook onderbouwd worden met aspecten als ontbreken van draagvlak en gevoelens van onveiligheid. We kunnen niets beloven, maar we gaan ervoor knokken en durven de strijd wel aan. Laat het maar juridisch getoetst worden.”
 

Juridische strijd

Het amendement van de VVD om geen zogenaamde ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af te geven, en daarmee feitelijk ‘nee’ te zeggen tegen het plan van Actolei, werd breed gesteund. Alleen GrLi/PvdA stemde tegen. (De SP was overigens afwezig.) En dat betekent dat er vooralsnog een streep door de bouwplannen van De Scholtenhof gezet is. Een juridische strijd ligt in het verschiet. Burgemeester Jan Pierik wist te melden dat Actolei desnoods de gang naar de rechter zou gaan maken. (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving:

Akkoord uitbreiding Scholtenhof niet vanzelfsprekend

College staat achter doorontwikkeling Scholtenhof

Commotie om uitbreidingsaanvraag De Scholtenhof

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 13 jul 2023
Ai! Een streep door de verdere uitbreiding. Het woord is aan de rechter … kan nog een dure en lange rechtszaak worden.

Kritiek op raadsvoorstel toeristenbelasting

Dinsdagavond stond het voorstel van het college om toeristenbelasting in te voeren op de agenda...
15-05-2024

Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken

Het bleef lang stil rondom de plannen voor het nieuwe Baken van Borne, een...
07-05-2024

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024