Past een mestfabriek nu wel of niet?
UITSTEL ADVIES OVER ELHORST-VLOEDBELT WEGENS ONDUIDELIJKHEDEN IN BESTEMMINGSPLAN

Past een mestfabriek nu wel of niet?

Is een mestverwerkingsinstallatie, zoals Twence die van plan is te bouwen op stortlocatie Elhorst-Vloedbelt in Zenderen, nu wel of niet passend in het huidige bestemmingsplan? De juristen van Twence vinden van wel, het college van B en W weet het nog niet zo zeker. Om die reden wordt het advies, dat de gemeente Borne voor 26 januari aan het bevoegd gezag, de Provincie, moet uitbrengen nog maar even uitgesteld.

 

Plankaart vergeten

Klein probleempje, of ontsnappingsmogelijkheid, ’t is maar hoe je het bekijkt, is dat in 2004 vergeten is de plankaart over te nemen in het bestemmingsplan. Op die plankaart werd in het vorige bestemminsplan nog beschreven waar precies het sorteren en be- of verwerken van afvalstoffen is toegestaan. In het in voorbereiding zijnde nieuwe bestemmingsplan staat dat ook allemaal wel weer netjes beschreven, maar nu dus niet. Reden voor het college om nog maar even te wachten met het advies richting Provincie, waar het bestemmingsplan leidend moet zijn.

 

Wat is 'be- en verwerken van afvalstoffen'?

Ander punt van zorg, of mogelijkheid om de plannen tegen te gaan, ’t maar hoe je het bekijkt, is de omschrijving ‘be- en verwerken van afvalstoffen’. Had de raad daar in 2004, toen het huidige bestemmingsplan werd vastgesteld wel mee bedoeld dat er ook een mestvergister kon komen? Waarschijnlijk niet. En zou het dan niet goed zijn als de raad dat begrip eens nader zou omschrijven als het nieuwe bestemmingsplan aan de orde komt over een paar weken? Het risico van een planschade-claim van Twence komt dan wel om de hoek kijken en ‘kan je de spelregels wel veranderen tijdens een aanvraag?’ (Wim Roetgering, GB’90)

 

Is mest afval of grondstof?

Ed Mossel (foto rechts), voorzitter van de Stichting behoud Elhorst-Vloedbelt, heeft zijn pijlen vooral gericht op de vraag of mest in dit geval wel afval is of toch een grondstof? In dat laatste geval past de ontwikkeling van een mestverwerker ook niet in het bestemmingsplan. Mossel trekt al jaren ten strijde tegen de plannen op Elhorst-Vloedbelt en verwoordde de zorgen over geluids- en stankoverlast evenals angst voor gevaarlijke situaties van vele Zenderenaren nog maar eens tijdens het Politiek Beraad van 19 januari.

 

'Geen strontfabriek in de achtertuin'

Namens de LTO Noord hield Henk Jolink juist een pleidooi voor een grootschalige mestverwerkingsinstallatie, in het belang van de agrarische sector. Het alternatief van vele kleinschalige fabriekjes bij de boerenbedrijven zelf wordt niet gezien als een aantrekkelijk alternatief om het probleem van het mestoverschot op te lossen. Maar ja, niemand wil een grote ‘strontfabriek’, zoals Ed Mossel het noemt, in z’n achtertuin.

 

Of zoiets eigenlijk niet hoort op het XXL Businesspark in Almelo, opperde Ernst Janssen (D’66) nog. Want hadden we niet beloofd dat alle bedrijven die veel ruimte in beslag nemen daar naartoe zouden worden gedirigeerd? Wethouder Herman Mulder vond het een creatieve gedachte. Feit blijft dat de gemeente Borne in de hele kwestie slechts een adviesrol heeft, waar nu dus voorlopig even nog geen invulling aan gegeven wordt. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024