Azc moet zo snel mogelijk plat
KOTTEMAN OVERLEEFT MET GEMAK MOTIE VAN WANTROUWEN

Azc moet zo snel mogelijk plat

Een aangenomen amendement van de coalitiepartijen CDA, GB90 en Borne-Nu roept op om zo snel mogelijk alle gebouwen op het azc-terrein in Azelo te slopen, met uitzondering van de villa. Grootschalige ontwikkelingen waar het voormalige internaat nog van nut voor zou zijn wil men niet en hoe langer de gebouwen leeg staan, hoe kostbaarder het is. “We hebben alle belang bij snelheid”, motiveerde Bert Oude Lansink (CDA) het amendement. “Het is goed om strak in de tijd te zitten, anders zijn we zo een paar ton lichter.” “Bijna alle scenario’s houden sloop in”, vulde Karin Scholten (GB90) aan. En Henk van den Berg (Borne-Nu): “Grootschalige ontwikkelingen als zorg en migrantenhotel hoeven niet onderzocht te worden. Dat is trekken aan een dood paard.”

 

Aantal scenario's vallen af

Wethouder Michel Kotteman kon wel leven met het amendement, maar waarschuwde er wel voor dat daarmee een aantal scenario’s voor een nieuwe invulling van het azc-terrein zouden vervallen. Inmiddels zijn er blijkbaar 38 initiatieven. “Daar zat ook een aantal verdienmodellen bij.” Maar de ‘rust en de ruimte’ om vervolgens naar nieuwe, gewenste, ontwikkelingen te zoeken zag Kotteman wel zitten. Wat dat financieel betekent moet nog nader worden uitgewerkt en hoe dat allemaal gedekt moet worden ook. In ieder geval voor 30 maart, is de bedoeling.

 

'Ondoordacht'

Het amendement kon rekenen op een meerderheid met de coalitiepartijen aan boord. Geen enkele andere partij stemde ermee in. Leo Graafhuis (VVD): “De coalitie zet in feite alles op z’n kop. Ook de eerder door de raad aangenomen motie om alles te onderzoeken.” Jan de Vries (GrLi/PvdA) kon z’n verbazing al helemaal niet verbergen: “Het college doet precies wat wij hebben gevraagd; terug in het proces en alles opnieuw onderzoeken. Nu direct sloop is een beetje raar, want sommige scenario’s hebben het gebouw nodig. Dit lijkt ondoordacht en mist zorgvuldigheid.” Mieke Visser (SP) was vooral bang dat het amendement de gemeente op hoge kosten zou jagen en ook Ernst Janssen (D66) vond het onverantwoord om de beslissing tot sloop te nemen zonder dat de financiële consequenties in beeld waren.

 

Maar sloop wordt het dus. Zo snel mogelijk. Daarna mogelijk kleinschalige ontwikkeling (bijvoorbeeld woningbouw), zonnepark en ruimte om de aanstaande Vloedbeltverbinding aan te kunnen leggen. Zonder dure onderhoudskosten (becijferd tussen een ton en 4,5 ton per jaar) is daar dan iets minder druk op.

 

Motie van wantrouwen

Wethouder Michel Kotteman kreeg er, zoals verwacht, weer flink van langs. “De integriteit is aangetast.” (Mieke Visser, SP), “U heeft de raad informatie onthouden, een politieke doodzonde.” (Ernst Janssen, D66) en ook VVD en Voor-Borne gaven aan geen vertrouwen meer te hebben in de wethouder. Het leidde tot een motie, ingediend door de VVD, om het dossier uit handen te nemen van Kotteman en een motie van wantrouwen, ingediend door SP, Voor-Borne en D66. Kotteman was van mening dat hij de raad voldoende had geïnformeerd en ‘naar eer en geweten’ had gehandeld. De beide moties konden niet op veel steun rekenen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Frits — 04 feb 2021
Ja Hans, zo gaat dat. Hopelijk maakt de kiezer korte metten met deze partijen. Mag de oppositie het nog een keer proberen voordat we definitief een buitenwijk van ........lo worden.
Hans — 04 feb 2021
Ongelooflijk hoe deze intens slappe gemeenteraad zo'n compleet incompetente Kotteman in het zadel houdt. Kan- ie gewoon verder blunderen en de kosten op de burgers verhalen door opnieuw jarenlange extra ozb- verhogingen.
T Huiskes — 04 feb 2021
IDD in 2022 kan er worden gestemd en ik hoop dat Bornernaren deze AZC affaire niet snel zullen vergeten, waarvoor ik al eerder heb gewaarschuwd een duur pand aan te kopen waarmee je later in de maag mee kunt blijven zitten. En dit idd voor pakweg 5 inwoners van Azelo die geen AZC meer wilden hebben in dit gebouw, zit de gemeente nu met een post van 1.5 miljoen euro ... En oh ja, niemand vraag zich af waar deze 300 - 400 asielzoekers nu naar toe gaan - solidariteit in Borne is ver te zoeken op dit punt. Schandalig!
Lichtgeel hesje — 04 feb 2021
Mea culpa: 2020 moet natuurlijk 2022 zijn! Helaas is het corrigeren van politieke flaters en blunders met terugwerkende kracht niet mogelijk.....
Lichtgeel hesje — 04 feb 2021
Op 16 maart 2020 krijgen alle stemgerechtigde inwoners van Borne weer de kans om hun zegje te doen over het gevoerde (wan-)beleid op meerdere fronten in de afgelopen jaren door bestuurlijk Borne....
Erwin — 04 feb 2021
1x op Borne-Nu gestemd de laatste keer. Één pot nat en net zo onbetrouwbaar. Integriteit ho maar. En de rekening ligt weer bij ons als burgers.
Goedheiligman — 03 feb 2021
De strot & de Platen . hoall ze in de gaotn'nn
Wim ter keurs — 03 feb 2021
De integriteit bij de gemeente borne wordt gemeten met twee maten
Frits — 03 feb 2021
Beste lichtgeel hesje,

Je had het niet beter kunnen zeggen. De volksvertegenwoordigers van de coalitie zitten er alleen voor zichzelf en voor 5 mensen uit Azelo. Zij betalen die 1.5 miljoen euro maar mooi zelf. Wat een toneelstuk. Nee, ik ben klaar met hun. Geld afpakken van burgers voor de eigen hobby, dat is het. En er nog over liegen en verdraaien ook. Er zitten maar een paar mensen in de gemeenteraad die wel hun werk doen, maar die zijn geen lid van CDA, Borne nu of GB90. De raadsleden van de coalitie moeten zich diep schamen, ze nemen hun werk totaal niet serieus. Ga dan een andere hobby zoeken die de burgers van Borne minder geld kost. Nu heeft de coalitie voor 1.5 miljoen een braakliggend terrein gekocht waar niks meer mee gebeurt. Van onze centen, bah.
Lichtgeel hesje — 03 feb 2021
Aannemende dat de eigendomslevering aan de Gemeente Borne inmiddels de notaris heeft gepasseerd en ook is ingeschreven in het register van het kadaster, is dus de realiteit dat er 1,5 miljoen euro voor een pand is uitgegeven wat aansluitend wordt gesloopt (9 ton aankoop en 6 ton overige (niet nader gespecificeerde) kosten, maakt 1,5 miljoen. Hoe is/wordt dit bedrag gefinancierd, of mogen de eigen-woningbezitters hier weer voor opdraaien?? Weer blijkt dat de Coalitie de onderlinge "samenwerking" in bloed heeft geschreven, waarbij alle registers worden losgetrokken om elke motie van wantrouwen van tafel te vegen, hoe terecht een dergelijke motie ook is. Deze Coalitie kan ongestoord geld over de balk (blijven) smijten, zonder hierop afgerekend te (kunnen) worden door de huidige Raad. Dit tekent maar weer eens de minachting voor de eigen burgers als het gaat om het behartigen van diens belangen, maar waarbij wel blijvend met bakken geld wordt gesmeten voor megalomane projecten....
Goedheiligman — 03 feb 2021
Mag ik nu meedoen ? Verveel me toch! . Hehe eindelijk gaat het nu gebeuren? De sloophamer?
Mooi !
UIt den ouden doos : Wie kent nog de band : Strot tijgers? Jaren 60 , 70 ?
Ron Hartman — 02 feb 2021
Soms doet slopen pijn. Ik plaatste vandaag op mijn openbare Facebookpagina, foto's van de sloop van het Eegapand met emotionele waarde. De emotionele waarde van het AZC is besmeurd door teveel gedoe. Soms is slopen zonder emotie beter, omdat je dan niet hoeft voort te breien op jouw verouderde pand of historie, maar uit kunt gaan van de nieuwe lijnen en het vurig gewenste gebruik. Voor Zenderen; voor de knip? Zeker niet alleen; de hele gemeente Borne wordt hierdoor verkeersarm. Andere ontwikkelingen kunnen passend worden gemaakt binnen die nieuwe werkelijkheid. Holistisch denken in de transitie die gaande is, geeft vleugels.

Wie zijn onze wethouders?

Na een tumultueus formatieproces heeft de gemeente Borne sinds 5 juli een nieuw college. Drie...
06-08-2022

Vertrouwen in gemeente opnieuw gedaald

Uit de peiling ‘Waar staat je gemeente’, die begin dit jaar heeft plaatsgevonden,...
02-08-2022

Maarten Hollander is de nieuwe griffier

Zo’n beetje midden in het tumult rondom de formatie trad Maarten Hollander (40 jaar) in...
20-07-2022

De portefeuilles zijn verdeeld

De wethouders David Vermorken (VVD), Michael Geerdink (CDA) en Martin Velten (Borne-Nu) zijn...
15-07-2022

Afscheid met een lach en een traan

Donderdag namen de wethouders Arno Spekschoor (CDA) en Michel Kotteman (GB90) formeel afscheid....
14-07-2022

Besluit toekomst azc uitgesteld

De gemeenteraad dwong dinsdagavond middels een motie af dat het besluit om met Leverink &...
13-07-2022