Stemverschillen per wijk
HOE DEDEN DE LOKALE KANDIDATEN HET?

Stemverschillen per wijk

Met 24,8 procent van de stemmen in Borne is de VVD net groter geworden dan het CDA (21,4 procent), dat decennia lang het kleurbeeld donkergroen aan Borne op de politieke kaart gaf als overheersende partij. Nog steeds zijn de christendemocraten verreweg favoriet onder de 70-plussers. Maar liefst 40 procent van de briefstemmers heeft een voorkeur voor het CDA. En ook in Zenderen en Hertme blijft de partij van Wopke Hoekstra de grootste.
 

Bornsche Maten

De VVD blijkt de inhaalslag in Borne vooral te danken te hebben aan de bewoners van de Bornsche Maten. In de jonge wijk ziet een flinke 38 procent Mark Rutte en de zijnen het liefste aan het roer blijven, ten opzichte van een slechts gering deel (15 procent) die deze rol bij voorkeur aan het CDA zou toewijzen. Ook D66 is met 16 procent van de stemmen groter geworden dan het CDA in de Bornsche Maten.
 

PVV en BBB

Als het aan de stemgerechtigden die bij de Bornse Harmonie hun stem uitbrachten had gelegen, dan was noch de VVD, noch het CDA aan kop geëindigd, maar de PVV. Geert Wilders en zijn partij kreeg er 21 procent van de stemmen. Duidelijk meer dan VVD (16 procent) of CDA (13 procent).
 

Opvallend is verder dat de BoerenBurgerBeweging op veel steun kan rekenen in Zenderen en Hertme. Als het uitsluitend aan de Hertmenaren had gelegen dan was de nieuwe partij zelfs de Tweede Kamer ingestormd met direct zo’n 16 zetels.
 

En hoe deden de Bornse kandidaten het?

Daarbij scharen we dan ook maar Pieter Omtzigt, die opgroeide in Borne. Verwacht werd dat de politicus wel eens meer stemmen voor het CDA zou kunnen trekken dan zijn lijsttrekker Wopke Hoekstra. Zeker vanuit Twente. In Borne was die voorkeur overduidelijk. Omtzigt trok zelfs vijf keer zoveel stemmen als Hoekstra. (2512 ten opzichte van 500). De Bornse CDA-kandidaten Bo ter Braak en Martin Reesink konden daar niet aan tippen. Op Bo ter Braak stemden 203 plaatsgenoten en Martin Reesink heeft 43 plaatselijke fans onder de CDA-stemmers. (AJ/MJ)
 

De uitslagen van alle stembureaus zijn hier te downloaden (PDF)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Provincie deelt Borne oranje kaart uit

In het systeem van interbestuurlijk toezicht van provincie op gemeenten kleurt Borne oranje....
16-04-2021

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021