Dat staat er (eindelijk) gekleurd op
30-10-2021
PROJECTIE KLEURPLATEN LEERLINGEN BASISSCHOLEN OP MUUR KULTURHUS

Dat staat er (eindelijk) gekleurd op

Vrijdagavond stonden kinderen met hun ouders, broertjes en zusjes te kijken naar de projectie van de door hen ingekleurde tekeningen op de buitenmuur van het Kulturhus. Al meer dan een half jaar geleden hebben de jongens en meisjes van verschillende basisscholen tekeningen ingekleurd. Ellen Klasens heeft de kleurplaten, met daarop markante historische panden, gemaakt. Gebouwen met een textielverleden: Het Witte Huis, Bussemakerhuis, Het Spanjaard en Dorset. Deze kleurige en kleurrijke afbeeldingen gaven glans aan deze donkere vrijdagavond. Een actie, geïnitieerd door het Bussemakerhuis, in het kader van het Textiel Festival Twente en het project de Rode Draad.

 

Uitgesteld

Gwenda Kimp, verantwoordelijk voor de educatie in het Bussemakerhuis, vertelt enthousiast over het project. “We hebben dit voorjaar diverse scholen benaderd om de kinderen een leuke happening aan te bieden. In de tijd dat ook kinderen veelal gekluisterd aan huis waren.”

 

Een afbeelding inkleuren naar eigen fantasie met veel creativiteit. Om vervolgens met je medeleerlingen de platen buiten in het donker op een grote muur te kunnen zien. Coronaveilig, op anderhalve meter afstand, buiten. Liesbeth Hassink, directeur van het Bussemakerhuis, vult aan: “Het was de bedoeling om de kinderen en ouders een mogelijkheid te bieden om er even samen tussenuit te gaan. Samen kijken naar de ingekleurde prenten.” Geprojecteerd op de muur. Helaas gooide de beperking door de coronamaatregelen toen roet in het eten. Het was niet verantwoord. Het evenement kon niet plaatsvinden.

 

Spannend

Vrijdagavond was het echter wel zover en konden de gedigitaliseerde kleurplaten van leerlingen van de scholen ’t Olthof en Flora, Jan Ligthart, Prisma en De Wheele worden vertoond. Van deze laatste school zijn wel honderd kleurplaten binnengekomen. De kinderen staan gespannen, in het donker, naar de afbeeldingen op de muur te kijken. “Ik weet niet zo goed meer welke van mij is”, verzucht een jongen. En dan toch plotseling herkent hij zijn kleurplaat. Eerst de afbeelding van het huis en daarna de kleuren. Ook een meisje dat tussen haar ouders staat wacht op de prent die van haar op de muur verschijnt. “Nee, die is van Jasper”, legt ze aan de ouders uit. En dan… wordt de muur toch ineens gevuld met een vrolijke tekening. De hare. De toeschouwers hebben genoten van dit kleurrijke spektakel. (RH/YD)

 

Kleurplaten Kulturhus

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Helmie — 30 okt 2021
Prachtig! Leuk idee!

Eeuwfeest voor St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius in Hertme bestaat 100 jaar. En zo’n eeuwfeest kun je...
18-05-2022

10 Jaar Double6: ‘We vinden elkaar nog steeds...

Op 31 mei is het precies tien jaar geleden dat Paul Homan (57) en Rudi Oude Vrielink (52) hun...
17-05-2022

Boris is weer terug

Donderdagmiddag werd na maanden afwezigheid mammoet Boris weer op zijn plekje geplaatst in het...
12-05-2022

‘Er moet iets te ontdekken zijn’

Borne kent vele beeldende kunstenaars. Niet iedereen is even bekend, staat in de spotlights of...
02-05-2022

Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis

Nu alles weer kan is er een explosie van culturele activiteiten. ‘We kunnen het weer...
29-04-2022

Davina Michelle komt naar Hertme

Twee jaar lag het zo goed als stil: de Metropool Open Air concerten in het Openluchttheater...
15-04-2022