Gemeente blijkt ‘dief’ palmpaasstok
ONDERHOUDSDIENST CONSTATEERDE SCHADE EN GAAT BEZIG MET REPARATIE

Gemeente blijkt ‘dief’ palmpaasstok

Er brak een heleboel commotie uit toen geconstateerd werd dat het Palmpoasenkearlke zijn palmpaasstok miste. Vandalisme was al snel de conclusie en het halve dorp sprak er schande van. De stichting Folkloregroep plaatste een oproep in de hoop het ontbrekende deel van het beeld weer terug te krijgen. Voorzitter Rob Munsterhuis werd overladen door steunbetuigingen en reacties, maar de verlossende tip zat er niet bij. Totdat de gemeente belde …
 

‘Niet zo handig’

Het blijkt dat de gemeente zelf de palmpaasstok heeft verwijderd en in het bezit heeft. “Er was geconstateerd dat het deel los zat, waarschijnlijk wel als gevolg van vandalisme. Ter plekke repareren zou geen optie zijn en daarom werd besloten de palmpaasstok maar te verwijderen en op een andere manier de reparatie in gang te zetten.” De gemeente is de eigenaar van het beeld uit 1982 en had zich niet gerealiseerd dat de Folkloregroep zich zo betrokken voelde bij het kearlke, dat in feite een eerbetoon is aan de traditie van de Palmpasenoptocht.
 

“Achteraf was het handiger geweest dat de gemeente ons even had laten weten wat er aan de hand was. Maar ja, ik ben in ieder geval een blij man!”, reageert Munsterhuis uitgelaten. Wanneer de palmpaasstok, gerepareerd en wel, weer in de handen van het Palmpoasenkearlke zal prijken is op dit moment nog onduidelijk. “Ik hoop dat het voor kerst zal zijn. Met de midwinterhoorns is er ieder jaar een optreden bij het beeld en het zou mooi zijn als dan alles weer compleet is.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Louis van Rasten — 27 dec 2021
Dat de communicatie vanuit de gemeente naar de burger niet goed gaat is algemeen bekend maar dat de burger wordt genegeerd vind ik een gegeven dat veel kwalijker is. Een heel goed voorbeeld is het gedoe rondom het AZC in Azelo.
Herman — 18 nov 2021
Zo zie je maar weer dat de communicatie van de gemeente naar de bevolking, en naar de bewoners die het aangaat, echt niet optimaal is.
Daar gaat het zo vaak mis en geeft frustraties bij bewoners. Jammer!!!!
Paul Cohn — 18 nov 2021
Het is alweer jaren geleden dat ik een gevonden voorwerp naar het Bornse gemeentehuis bracht: de palmpaasstok die in het plantsoentje lag, meters van het standbeeld waarvan die afgebroken was.
Het duurde maanden tot het kereltje weer zijn stok terug kreeg, met een metaaldraadje van de stok naar zijn hals, alsof een palmpaas een vaandel is.
Wie vraagt waar het met onze jeugd naar toe gaat moet liever vragen waar die vandaan komt!
NS4Borne — 18 nov 2021
Ik heb al bij de 1e melding van dit "vandalisme" gemeld dat op de sokkel van het beeldje een kennisgeving is geplakt met daarop de melding dat het beeld, geheel of gedeeltelijk, is verwijderd ten behoeve van restauratie.
Niettemin heb ik de hele, zinloze, discussie verder met een glimlacht gevolgd: blijkbaar zijn weinig Bornenaren oplettend genoeg om dat bordje (niet zo groot: 10 bij 15 centimere ongeveer) op de sokkel op te merken :-)
JH de Graaf — 18 nov 2021
Eind goed Al goed , gelukkig

Eeuwfeest voor St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius in Hertme bestaat 100 jaar. En zo’n eeuwfeest kun je...
18-05-2022

10 Jaar Double6: ‘We vinden elkaar nog steeds...

Op 31 mei is het precies tien jaar geleden dat Paul Homan (57) en Rudi Oude Vrielink (52) hun...
17-05-2022

Boris is weer terug

Donderdagmiddag werd na maanden afwezigheid mammoet Boris weer op zijn plekje geplaatst in het...
12-05-2022

‘Er moet iets te ontdekken zijn’

Borne kent vele beeldende kunstenaars. Niet iedereen is even bekend, staat in de spotlights of...
02-05-2022

Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis

Nu alles weer kan is er een explosie van culturele activiteiten. ‘We kunnen het weer...
29-04-2022

Davina Michelle komt naar Hertme

Twee jaar lag het zo goed als stil: de Metropool Open Air concerten in het Openluchttheater...
15-04-2022