Mirjam Pol grieperig aan Dakar rally begonnen
05-01-2022
DESONDANKS AAN KOP IN DAMESKLASSEMENT

Mirjam Pol grieperig aan Dakar rally begonnen

Mirjam Pol vertrok 27 december richting Saudi Arabia om 1 januari 2022 te starten aan de zwaarste rally ter wereld, de Dakar rally. Deze editie is al haar negende Dakar.

De Dakar coureur neemt graag een aantal dagen voor een wedstrijd de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de omstandigheden. Zo ook deze keer. Pol: “Ik ben blij dat ik toch weer die voorbereidingstijd heb genomen, ook al had het voor het afstellen van mijn motor geen zin omdat het parcours voor de shakedown al geheel kapotgereden was door vrachtwagens. Ik was flink verkouden en had kiespijn maar had nog de tijd om daarnaar te laten kijken.”
 

Kou in Saudi Arabië

In tegenstelling tot wat iedereen zou verwachten was het de eerste paar dagen van de rally ontzettend koud en daar hebben de motorrijders het meeste last van. “Zeker op de verbindingsroutes 's morgens, trek ik alles wat ik bij mij heb aan extra kleding, aan om zo warm mogelijk te blijven. Ik zie er soms uit als een Michelin-poppetje maar blijf wel lekker warm”, laat ze weten. Met een paar paracetamolletjes lukt het Mirjam Pol haar griep-gevoel naar de achtergrond te drukken en daardoor komt zij steeds beter in haar eigen wedstrijdritme. Dat werpt zijn vruchten af; ze rijdt al een aantal etappes mooi constant en weet prima tijden neer te zetten.
 

Uniek

Pol reed haar eerste Dakar 16 jaar geleden in Afrika, daarna volgden een aantal edities in Zuid-Amerika en won daar in 2009 het damesklassement. Zij verhuisde met de rally mee naar Saudi Arabië en daarmee is zij de enige Nederlandse motorrijder én wereldwijd de enige vrouwelijke coureur die op alle drie de continenten de rally wist uit te rijden.
 

Niets mis met haar tomeloze ambitie

Behalve haar wereldtitel in FIM Bajas World Cup lonkt Mirjam nu voorzichtig naar het winnen van de Dakar rally 2022. “Hoe mooi zou dat zijn? Zoveel jaar na mijn overwinning in Zuid-Amerika. Ik ga alles op alles zetten om dat doel te bereiken. En dan is een logisch gevolg dat ik ook heel graag, als ik het budget bij elkaar krijg, zou willen deelnemen aan het World Rally-Raid Championship! Dat wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en daarvan is deze Dakar de allereerste wedstrijd”, laat ze weten vanuit Saudi Arabië. Ambitie genoeg, dus.

Op dit moment staat Pol op de eerste plaats van het damesklassement in de Dakar rally, maar de rally duurt nog lang. Vrijdag 14 januari wordt de laatste etappe van Dakar 2022 gereden en zal duidelijk zijn waar zij staat.
 

Foto’s © FOTOP

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
HS — 05 jan 2022
Je bent een top wijf En zet Borne maar op de kaart Ik hoop dat jij je beter gaat voelen en Dakar uit rijd TOPPER
Dirk de Graaf — 05 jan 2022
Wat een knappe vrouw dat ze als je en griepje heb om toch door te gaan in die grote zand bak petje af Mirjam POL

Mirjam Pol wint damesklassement Hungarian Baja

Op de finaledag van de Hongaarse Baja daalde het kwik naar meer menselijke temperaturen. Op het...
07-08-2022

Sportieve rolstoelers doorkruisen Borne

Na vier jaar wachten kon het eindelijk weer, de Twentse Rolstoel4Daagse met start en finish in...
29-07-2022

Ploeteren en zweten voor de blaashal

Op voorhand leek het allemaal zo makkelijk. De fonkelnieuwe blaashal, een zogenaamde dome, werd...
27-07-2022

Nieuw parcours RunBikeRun

In overleg met het Melbuul’ncommittee en BBO is besloten dit jaar het loopparcours iets...
13-07-2022

Vijfduizend km voor het Hospice

Het idee ontstond eigenlijk als grap en proefde vooral als een mooi avontuur: deelnemen aan de...
13-07-2022

Laatste bloemenwei van Arie Pol?

“Iedereen mag altijd komen kijken. Vanuit Floralia aan de Twickelerblokweg heb je er een...
06-07-2022